ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ελπίδα για το ξεχασμένο χιονοδρομικό στον Ψηλορείτη

“Φως” για τη “διάσωση” του εγκαταλελειμμένου εδώ και πολλά χρόνια χιονοδρομικού κέντρου στον Ψηλορείτη φέρνει μαζί του το 2020!

Μπορεί το εγχείρημα λειτουργίας χιονοδρομικού κέντρου να “ναυάγησε” για πολλούς και γνωστούς λόγους (από τις κακές, όπως αποδείχτηκαν κατόπιν, εκτιμήσεις των Ελβετών συμβούλων και τη λάθος χωροθέτησή του, μέχρι την έλλειψη δημιουργίας οδικών προσβάσεων και άλλων συνοδών υποδομών), να όμως που το χιονοδρομικό- “φάντασμα” ετοιμάζεται να δεχτεί ένα γερό “λίφτινγκ” και να μετατραπεί σε ορεινό καταφύγιο.

Ένα ορεινό καταφύγιο, όπως είναι ο στόχος της σχετικής παρέμβασης αναβάθμισης που ετοιμάζονται να βάλουν μπρος ο Δήμος Ανωγείων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, που θα παρέχει εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θα μπορεί να λειτουργεί όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ήδη εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης ύψους 795.000 ευρώ για την πράξη “Αναβάθμιση και εξοπλισμός χιονοδρομικού και μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο” στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης και κύριο και φορέα λειτουργίας του έργου τον Δήμο Ανωγείων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, «η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά την ανάπτυξη του κέντρου εναλλακτικών αθλητικών τουριστικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων του Δήμου Ανωγείων. Οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι ήπιες από περιβαλλοντικής άποψης. Ο κύριος άξονας στον οποίο κινούνται οι προτάσεις µας είναι η πλήρης αξιοποίηση του χώρου σε ετήσια βάση, τόσο κατά τη χειμερινή όσο και κατά τη θερινή περίοδο.

Τη χειμερινή περίοδο προβλέπεται η επίσκεψη και φιλοξενία διαφόρων σχολείων, συλλογών και περιβαλλοντικών ομάδων, κυρίως για περιβαλλοντική εκπαίδευση και εκπαίδευση σε χιονοδρομικές αθλοπαιδιές. Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν βραδιές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων σε τοποθεσίες πλησίον του κέντρου µε ιστορικό ενδιαφέρον, όπως το Ιδαίον Άντρον, καθώς επίσης και εντός της περιοχής Natura, εντός της οποίας εκτείνεται ο χώρος του κέντρου.

Οι βασικές εργασίες υλοποίησης του έργου περιλαμβάνουν:

  • Αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων,
  • Τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων αλουμινίου,
  • Επικάλυψη δώματος µε την αναγκαία ενεργειακή αναβάθμιση,
  • Ανακατασκευή χώρων υγιεινής,
  • Εσωτερικά κουφώματα-ερμάρια και λοιπές ξυλουργικές εργασίες,
  • Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου,
  • Προμήθεια απαραίτητου λειτουργικού μηχανολογικού εξοπλισμού,
  • Προμήθεια επίπλων και εξοπλισμού διημέρευσης.

Μέσω, επομένως της προτεινόμενης παρέμβασης θα αναπτυχτεί ένα κέντρο εναλλακτικών αθλητικών τουριστικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων του Δήμου Ανωγείων. Η προτεινόμενη πράξη είναι προϋπολογισμού 795.301 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) και περιλαμβάνεται στον Ειδικό Στόχο 13 “Η αύξηση του βαθμού εφαρμογής πλαισίου διαχείρισης των οικοτόπων” του Ε.Π. “Κρήτη 2014-2020”. Η περιοχή παρέμβασης βρίσκεται εντός περιοχής Natura 2000 “Όρος Ίδη” στη θέση-περιοχή Οροπεδίου Νίδας Δήμου Ανωγείων».

Το εγχείρημα λειτουργίας χιονοδρομικού κέντρου στην Κρήτη ξεκίνησε με πολλά όνειρα και δάφνες πριν από 40 περίπου χρόνια, αλλά “ξεθώριασε” μετά από λίγα μόλις χρόνια λειτουργίας… Το χιονοδρομικό στο οροπέδιο της Νίδας ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τέθηκε σε λειτουργία, με μια πίστα για σκι και δύο συρόμενα λιφτ με τους πυλώνες τους. Δεν είχε βεβαίως το μέγεθος και τις προδιαγραφές των χιονοδρομικών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα, διέθετε ωστόσο αρκετές υποδομές. Είχε δωμάτια φιλοξενίας, εστιατόριο, αναψυκτήριο και γεννήτριες για να είναι ενεργειακά εξασφαλισμένο. Είχε εξοπλιστεί και με εκχιονιστικά μηχανήματα.

Τα πρώτα “σύννεφα” άρχισαν να εμφανίζονται, δυστυχώς, στην αρχή της λειτουργίας του. Όπως διαπιστώθηκε στην πράξη, η χωροθέτηση της μίας και μοναδικής πίστας ήταν λανθασμένη. Αν και είχε προταθεί από ειδικούς Ελβετούς συμβούλους, η θέση κάθε άλλο παρά ευνοϊκή αποδείχτηκε, αφού συνήθως δε συγκέντρωνε το απαραίτητο χιόνι, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, όπου χιονοστιβάδες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές! Παρότι η πίστα μεταφέρθηκε σε άλλη θέση, η κατάσταση δε βελτιώθηκε ιδιαίτερα. Το πρόβλημα της έλλειψης χιονιού συνέχισε να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, και λίγα χρόνια μετά το χιονοδρομικό κέντρο στη Νίδα άρχισε να εγκαταλείπεται. Μέχρι που, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις στη χώρα μας, οι υποδομές ρήμαξαν τελείως.

Ο Δήμος Ανωγείων τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια να “διασωθεί” και να ανακαινιστεί το ρημαγμένο χιονοδρομικό. Ο Δήμος εκπόνησε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο. Προσπάθησε αρχικά να χρηματοδοτήσει την παρέμβαση μέσα από τα ΟΣΑΠΥ. Αυτό δεν κατέστη εφικτό. Ωστόσο, δεν το άφησε έτσι. Προχώρησε στην επικαιροποίηση της μελέτης και ήρθε σε συνεννόηση με την πλευρά της Περιφέρειας, με την οποία υπογράφτηκε προγραμματική συμφωνία και είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια υλοποίησης του έργου μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2014-2020, µε κύριο του έργου τον Δήμο Ανωγείων και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ