Στον θάλαμο με τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο φέρνουν ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής για να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας αυτής της περιόδου, με μια κατάσταση να έχει πλέον χτυπήσει “κόκκινο”, ενώ οι κίνδυνοι – σύμφωνα με τους συνδικαλιστές – πέρα από το γενικότερο αλαλούμ, είναι πολλοί και σοβαροί.
Τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, Γιώργος Χονδροζουμάκης, όσο και ο πρόεδρος του αντίστοιχου Σωματείου στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, παρουσιάζουν μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” μια κατάσταση χειρότερη από τα προηγούμενα χρόνια και με τους ασθενείς (λόγω της γρίπης και όχι μόνο) να είναι περισσότεροι από πέρυσι, σε ένα ποσοστό άνω του 40%!
«Αυτή την περίοδο υπάρχει μια έξαρση της εποχικής γρίπης. Έτσι έχουμε γενικότερα μια επίσημη αύξηση του κόσμου σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης γύρω στο 40% σε σχέση με πέρυσι και άλλες πιο παλιές χρονιές. Γιατί ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει “έξω” και έρχεται στα νοσοκομεία.
Αναγκαστικά λοιπόν επιλέγεις και βάζεις ασθενείς και στην Ογκολογική Κλινική και στην Αιματολογική. Και ασθενείς της Αιματολογικής θα έρθουν στην Παθολογική για να νοσηλευτούν, διότι δεν έχει κρεβάτια. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Γιώργος Χονδροζουμάκης.
Το ευτύχημα ωστόσο είναι για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπως λέει, ότι τον Ιούνιο αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία η νέα πτέρυγα που θα έχει γύρω στα 100 κρεβάτια. «Εκεί θα πάνε κλινικές όπως η Αιματολογική, η Ογκολογική, καθώς και η Α’ και η Β’ Παθολογική. Και θα έχουμε άνεση χώρου, πιστεύω. Κι έτσι, λίγο-πολύ, μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Αλλά, αυτή την περίοδο, όλα τα κρεβάτια του νοσοκομείου είναι καλυμμένα»… Θα απελευθερωθεί, έτσι, ο χώρος στο παλιό κτήριο και υπάρχει η ελπίδα το νοσοκομείο να “ανασάνει” και να αρχίσει επιτέλους να εξυπηρετεί πιο σωστά τον κόσμο.
Και συνεχίζει εξηγώντας: «Σήμερα που ξεκινάει η εφημερία του νοσοκομείου μας, η Παθολογική Κλινική έχει πέντε κρεβάτια αδειανά. Όσους χρειαστεί να νοσηλευτούν θα τους βάλουν ή στους διαδρόμους ή σε άλλες κλινικές και αν έχει κρεβάτι αδειανό. Αυτό το χάλι συμβαίνει τα τελευταία 5-6 χρόνια. Αλλά σήμερα η κατάσταση έχει οξυνθεί…».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, «ήδη έχει κρεβάτια η Β’ Παθολογική στους διαδρόμους.
Τα περιστατικά λοιπόν που θα “μπουν” θα “μπουν” εάν έχει κενό κρεβάτι στην Αιματολογική ή στην Ογκολογική. Και καταλαβαίνετε τι μπορεί να συνεπάγεται από αυτή τη διαδικασία. Ή θα πάνε από κάτω στην ΩΡΛ ή θα πάνε στις χειρουργικές κλινικές από πάνω…». Σύμφωνα με τον κ. Χονδροζουμάκη, γίνεται προσπάθεια να απομονώνονται οι ασθενείς που μεταφέρονται σε κρεβάτια της Ογκολογικής Κλινικής. «Αλλά πόσο να τους απομονώσεις;», διερωτάται.
H κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ – Στο “κόκκινο” εξαιτίας της γρίπης
Η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες του κόσμου φέτος, έχει δημιουργήσει στο ΠΑΓΝΗ μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, τονίζει ότι «πάρα πολλές κλινικές αντιμετωπίζουν “έμφραγμα” από τους πολλούς ασθενείς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η Παθολογική Κλινική, που εξαιτίας της γρίπης δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας και περιστατικά δικά της νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές – για παράδειγμα σήμερα στη Νευρολογική και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στην Ογκολογική ή και στην Καρδιολογική Κλινική. Στο μεταξύ, στην Ψυχιατρική Κλινική υπάρχουν ράντζα…».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, «για άλλη μια φορά η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφάλειας για ασθενείς και εργαζομένους. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα (σ.σ. χθες) νοσηλεύονται 30 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας 23 κλινών και 6 ραντζών, ενώ στο Τμήμα Οξέων νοσηλεύονται 8 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών.
Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει προσωπικός χώρος ούτε οι προϋποθέσεις ηρεμίας που απαιτούνται, με συνέπεια να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ υπάρχουν κάποιοι μικροί χώροι-προθάλαμοι, αυτοί δε χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η γενικότερη κατάσταση της κλινικής και από άποψη χώρων και από άποψη τεχνικών προδιαγραφών χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων και βελτιώσεων. Οι συνάδελφοί μας στο ψυχιατρικό τμήμα, παρ’ όλη τη φιλότιμη και σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουν, ασκούν τα καθήκοντά τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται σε φυσική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση. Ως Σωματείο Εργαζομένων την κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου μας την έχουμε επισημάνει, αναδείξει και καταγγείλει επανειλημμένως στο παρελθόν. Ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος δεν έχει γίνει ούτε από διοικήσεις, ούτε από το υπουργείο».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr