ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Επιτήδειοι τίναξαν στον «αέρα» το πρόγραμμα για εργάτες γης – Σοβαρές καταγγελίες για αλλοδαπούς θύματα εξαπάτησης

“Κομπίνα” σε βάρος αλλοδαπών, από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση στον αγροτικό τομέα, αποσπώντας τους διάφορα χρηματικά ποσά εξαπατώντας τους, χωρίς ποτέ να τους βοηθήσουν, αποκαλύπτει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας. Την ίδια ώρα, φαίνεται να έχει χαθεί κάθε ελπίδα για την εφαρμογή του σχεδίου για εργάτες γης από τη Βόρεια Ελλάδα, που είχε εκπονήσει το περασμένο φθινόπωρο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου!

Αναλυτικότερα, η διοίκηση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας καταγγέλλει ότι θύματα απάτης πέφτουν ξένοι εργάτες γης, που ήδη διαμένουν στην Ελλάδα, από επιτήδειους οι οποίοι “πατούν” στο κενό που αφήνει η καθυστέρηση έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών, με αποτέλεσμα να τους αποσπούν χρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία που προβλέπει 5.000 εργάτες γης από την Αίγυπτο να έρθουν στην Ελλάδα και να σκορπιστούν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της χώρας, αριθμός που δεν καλύπτει ούτε καν τις ανάγκες της Κρήτης. Και όχι μόνο αυτό. Αυτή η διαδικασία “άνοιξε πολλές ορέξεις”!

Σύμφωνα με τον Σύλλογο της Ιεράπετρας, «σχετικά με τη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ για ορισμό ανώτατου αριθμού θέσεων εργασίας ανά περιφερειακή ενότητα. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εργοδότες να καλούν εργαζομένους για τις επιχειρήσεις τους, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουμε ότι το θέμα έχει απασχολήσει το σύνολο των αγροτικών φορέων ανά την επικράτεια, τονίζοντας επανειλημμένα ότι αυτή η καθυστέρηση μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει.

Επιπλέον, ενημερώνουμε ότι, μέσα σε αυτό το τοπίο αβεβαιότητας, επιτήδειοι αποστέλλουν ψεύδη ενημέρωση και έντυπα σε υπηκόους ΠΤΧ, που διαμένουν ήδη στην Ελλάδα, με την υπόσχεση να φέρουν συγγενικά τους πρόσωπα από τη χώρα καταγωγής τους, ώστε να εργαστούν στην Ελλάδα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν ισχύει και εφιστούμε την προσοχή σε εργοδότες και εργαζόμενους, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, έχουν αποσπάσει ήδη χρηματικά ποσά από ενδιαφερόμενους ΠΤΧ, χωρίς αντίκρισμα».

Πού κόλλησε το σχέδιο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου;

Κι όμως, υπάρχει μέχρι σήμερα το σχέδιο του ΕΚΗ για την εξεύρεση εργατών γης από άλλες περιοχές της χώρας, με ανεργία που “σπάει κόκαλα”. Και παρά τα καλά λόγια των συναρμόδιων υπουργών Γιώργου Γεωργαντά και Άδωνι Γεωργιάδη, ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Όπως είχε δηλώσει στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη Μαίρη Καριωτάκη ο πρόεδρος του ΕΚΗ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Στέλιος Βοργιάς, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κόσμο που ζει σε πόλεις με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, όπως την Καστοριά και τη Φλώρινα, που θα επιθυμούσαν να είχαν εργαστεί στην Κρήτη, αλλά αυτό το σχέδιο δεν έγινε ποτέ πράξη»!

Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηράκλειο είχε δηλώσει ότι του άρεσε όλο αυτό το σχέδιο, αλλά θα έπρεπε, για να εφαρμοστεί, να έρθει σε συνεννόηση με τα άλλα, συναρμόδια υπουργεία. Αλλά το ΕΚΗ ακόμα περιμένει τη… συνεννόηση των υπουργείων. Η προσπάθεια πάντως αυτή αξίζει να σημειωθεί ότι είχε εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Κι όμως, το Voucher που θα εξασφάλιζε δωρεάν στέγαση και διατροφή στους εργάτες δεν εγκρίθηκε ποτέ!

«Ακόμα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που ήρθε στο Ηράκλειο, είπε “εγώ θα το χρηματοδοτήσω”. Κι εμείς του καταθέσαμε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποδώσει, ειδικά για το λιομάζωμα. Δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει τίποτα και χάθηκε η ελαιοκομική περίοδος χωρίς να προχωρήσει αυτό το σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Όσο για το μέλος της διοίκησης του ΕΚΗ Νεκτάριο Μωυσάκη, είπε ότι «δυστυχώς η προσπάθεια που έκανε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου θα μείνει στα αζήτητα»…

Πού όμως μπλόκαρε όλη αυτή η διαδικασία, από τη στιγμή που το στήριξε τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης; Η απάντηση του Στέλιου Βοργιά έχει ως εξής: «Προφανώς, κάποιοι να μην το θέλουν, για τους δικούς τους λόγους. Ωστόσο, οφείλουν τα δύο υπουργεία, που είπαν ότι θα το στηρίξουν, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός, αν θέλουν να δώσουν λύση, να το κάνουν. Και είναι λύση από την οποία επωφελούνται πολλές πλευρές. Δεν επωφελούμαστε μόνο εμείς ως Κρήτη, που βρίσκουμε εργατικά χέρια, γιατί δεν πρέπει όντως να μείνει ο καρπός της ελιάς πάνω στο δέντρο, αλλά και αυτοί οι άνθρωποι που θα έρθουν από περιοχές με μεγάλο ενεργειακό κόστος. Εκεί η θερμοκρασία πέφτει αρκετά κάτω από το μηδέν. Θα γλιτώσουν το ενεργειακό κόστος, ενώ παράλληλα θα φύγουν από τον “βάλτο” της ανεργίας και θα βρουν αξιοπρεπή μεροκάματα».

Το πλάνο ήταν το σχέδιο αυτό να εφαρμοστεί πιλοτικά φέτος, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να επεκτεινόταν και σε άλλους τομείς της οικονομίας που υποφέρουν από έλλειψη εργατικών χεριών. Ο Στέλιος Βοργιάς κατέληξε λέγοντας: «Τουλάχιστον ας γίνει κάτι για την επόμενη, και όχι μόνο αυτό. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό το σχέδιο και για άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι τα ξενοδοχεία, όπου κι εκεί θα χρειαστούν εργατικά χέρια, όπως επίσης και ο κατασκευαστικός κλάδος, όπου θα υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση εργατικών χεριών».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ