ΚΡΗΤΗ

Kρήτη: Έρχονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων – «Ξεπαγώνουν» τα πρωτόκολλα

Ξεμπλοκάρουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για αυθαίρετα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Κρήτης.

Ήταν 27 Νοεμβρίου του 2017 όταν μετά από πολλές αναβολές, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και παρουσία ισχυρής δύναμης της αστυνομίας, εκτελέστηκε το τελευταίο πρωτόκολλο κατεδάφισης σε ιστορικό κατάστημα εστίασης στην παραλία του Καλαμακίου στα Χανιά.

Περίπου δύο χρόνια  μετά, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε όλη την Κρήτη. Η συντονίστρια αποκεντρωμένης διοίκησης, Μαρία Κοζυράκη, περιγράφοντας το βαθμό των αυθαιρεσιών μιλά για κίνδυνο επανάληψης μιας ανείπωτης τραγωδίας.

«Πρέπει να δούμε πως θα προασπίσουμε την κοινωφέλεια αυτού του δημόσιου χώρου ,ακόμη και για το κομμάτι της πολιτικής προστασίας γιατί είπαμε ότι Μάτι μπορεί να έχουμε και στην Κρήτη. Υπάρχουν περιοχές δομημένες με τέτοιο τρόπο που μπορεί να συμβεί Μάτι, σε μικρότερη κλίμακα, αλλά μπορεί. Είτε με πλημμύρα είτε με πυρκαγιά».

Εδώ και χρόνια έχουν εκδοθεί περί τα 275 πρωτόκολλα κατεδάφισης ,εκ των οποίων μάλιστα τα 130 στον νομό Λασιθίου, με επίκεντρο το Μεραμπέλο και την περιοχή της Ελούντας, αλλά παραμένουν στον “πάγο”.

Αυτή τη φορά η εκτέλεση τους μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, με τις αρχές να θεωρούν δεδομένο ότι θα συναντήσουν αντιδράσεις.

« Τα πολεοδομικά εκτελούνται κανονικά .Στον αιγιαλό και στην παραλία υπήρξε νομοθετική ρύθμιση, μια ανάσχεση χρόνου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, πέρασε η καλοκαιρινή περίοδος οπότε θα μπορούμε να τα εκτελέσουμε μέσα στο χειμώνα», ανέφερε επίσης η κ. Κοζυράκη.

Τα Χανιά βρίσκονται σε χαμηλή  θέση στη λίστα των περιοχών της Κρήτης στις οποίες θα πρέπει να εκτελεστούν πρωτόκολλα κατεδάφισης. Τα λιγότερα πρωτόκολλα κατεδάφισης αφορούν στο Ρέθυμνο που αριθμούν περί τα 15 τη στιγμή που για τα Χανιά και το Ηράκλειο υπάρχουν γύρω στα εκατό.

Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης στην πλειονότητα τους σχετίζονται με ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, κατά προτεραιότητα θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, παραδοτέα σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλούς και ρέματα, με πόρους που θα εγκριθούν από το Πράσινο Ταμείο.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ