«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζουν τα συνδικάτα το νέο νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης, για το δεύτερο οκτάωρο σε… άλλο εργοδότη. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, θα πρέπει να μιλάμε για «συμβάσεις μηδενικών ωρών», καθώς θα φέρει ακόμα πιο έντονα τον «εργασιακό Μεσαίωνα» στη χώρα μας, που ήδη επικρατεί σε πολλούς εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα. Τονίζουν πως το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο είναι «αιτία πολέμου» και ότι κανείς δε θα πρέπει να αποδεχτεί τη δουλειά 16 ώρες την ημέρα, τις «συμβάσεις μηδενικού χρόνου», τη «ζωή- “λάστιχο”» και την «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με πρόστιμα, ακόμα και με φυλάκιση»!
Μιλώντας στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, ήταν καταπέλτης: «Εμείς είμαστε κάθετοι. Υπάρχει η νομοθεσία που λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να έχει ο εργαζόμενος στη διάθεσή του κάθε εργάσιμη μέρα 11 ώρες για να ξεκουράζεται, από τη λήξη της μίας βάρδιας μέχρι να αρχίσει η επόμενη βάρδια. Από ’κει και πέρα εμείς θέλουμε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και να είναι υγιείς πάνω απ’ όλα, κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει για έναν εργαζόμενο όταν δουλεύει πάνω από 8, 12, 13 ή και περισσότερες ώρες. Εμείς ως συνδικάτα δε θα το επιτρέψουμε αυτό. Θα αντιδράσουμε. Πρέπει η κάθε κυβέρνηση να στηρίζει τους εργαζόμενους με πραγματικούς μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Και ειδικά τους εποχικούς εργαζόμενους που δουλεύουν πέντε και έξι μήνες. Αυτό είναι το βασικότερο για μας…».
Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κοκολάκης χαρακτηρίζει όσα λέγονται από την κυβέρνηση ως δικαιολογίες «για να περάσουν σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους»… ενώ, για όσα αναφέρονται περί «δοκιμαστικής περιόδου ενός εξαμήνου για τον εργαζόμενο από ένα χρόνο που ίσχυε», ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου λέει χαρακτηριστικά: «Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι παλιότερα κάποιος εργαζόμενος, όταν δούλευε για δύο μήνες, μετά τους δύο μήνες δικαιούταν αποζημίωση. Αυτά καταργήθηκαν στα χρόνια των μνημονίων. Δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν τα επανέφερε. Και τώρα ο νόμος λέει ότι θα πρέπει ο εργαζόμενος να συμπληρώσει δώδεκα μήνες σε έναν εργοδότη για να δικαιούται αποζημίωση απόλυσης. Και τώρα λένε ότι λόγω κοινοτικής οδηγίας θα επιστρέψει το εξάμηνο. Αλλά και η κοινοτική οδηγία λέει “μάξιμουμ έξι μήνες”. Και λέω εγώ: γιατί να μην επανέλθει στους δύο μήνες όπως ήταν προ μνημονίων και ο εργαζόμενος να έχει μια ασφάλεια;».
Καταλήγοντας, ως προς τα οκτάωρα, ο συνδικαλιστής καταγγέλλει: «Πάρα πολλοί εργοδότες και ειδικά μεγαλοξενοδόχοι έχουν δύο και τρία ΑΦΜ στους ομίλους. Ποιος μου λέει εμένα ότι δε θα βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν οκτώ ώρες στον ένα ΑΦΜ και άλλες πέντε ώρες στον άλλο την ίδια μέρα;».
«Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην κυβέρνηση»
«Είμαστε επιφυλακτικοί προς το παρόν», λέει από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Νεκτάριος Μωυσάκης. «Περιμένουμε να δούμε το τελικό νομοσχέδιο. Λέει κάποια πράγματα με τα οποία έτσι κι αλλιώς εμείς δε συμφωνούμε. Το οκτάωρο είναι οκτάωρο. Πάντως, ο υπουργός μέχρι τώρα δε λέει ότι κάποιος πρέπει να δουλεύει πάνω από οκτώ ώρες. Δίνει το δικαίωμα σε κάποιους, αν θέλουν, να δουλεύουν σε δεύτερη δουλειά, κάτι που γίνεται από πολλούς, αφού διαφορετικά δεν επιβιώνουν. Όμως, το καλύτερο θα ήταν οι μισθοί των ανθρώπων να ήταν τέτοιοι που να φτάνει να δουλεύουν οκτώ ώρες και να μη χρειάζεται να δουλεύουν σε δύο και τρεις δουλειές ο καθένας».
Και καταλήγει: «Από την άλλη όμως, σε αυτή την κατάσταση που ζούμε, πρέπει να δούμε γιατί να υπάρχει και τόσο μεγάλη “μαύρη” εργασία. Και τετράωρη εργασία που στην πραγματικότητα είναι οκτάωρη. Εκεί τώρα “πατάει” ο Άδωνις Γεωργιάδης και πάει, υποτίθεται, να λύσει το θέμα για να πάρει έσοδα το κράτος… Γι’ αυτό ας δούμε το τελικό σχέδιο… Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε το τελικό σχέδιο… Το καλύτερο είναι ο κόσμος να πληρώνεται έτσι όπως πρέπει, να πληρώνεται για να μπορεί να ζει σωστά με την οικογένειά του δουλεύοντας οκτώ ώρες σε μία δουλειά…».
«Όταν η σκλαβιά ονομάζεται “κεκτημένο δικαίωμα”»
«Μετά το έκτρωμα που εισήγαγε από την πίσω πόρτα τη δουλειά μέχρι τα 74, η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εργασίας Γεωργιάδη προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 16ωρη εργασία την ημέρα, επικαλούμενος οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ένωσης δηλαδή των μονοπωλίων, που θα ενσωματωθεί στο ελληνικό εργατικό “δίκαιο”…». Αυτό καταγγέλλει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Δημήτρης Βρύσαλης.
«Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα για όσο τους βαστάν τα πόδια τους! Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν προκειμένου να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την “ελευθερία” της επιλογής από τον εργαζόμενο. Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα φεύγεις πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται…».
Όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Βρύσαλης, «ο υπουργός και η κυβέρνηση έρχονται να νομιμοποιήσουν την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, κατ’ απαίτηση αυτών των εργοδοτών που τάχα θα κυνηγήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες. Το νέο αυτό μέτρο, που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα.
Να απαιτήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες:
* Τριανταπεντάωρο, 7ωρο, 5νθήμερο.
* Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χρειάζεται να υψώσουμε τοίχο αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο δρόμος του αγώνα είναι για εμάς μονόδρομος. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στη Βουλή»!
Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε πάντως σε διευκρινίσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη διάταξη και ανέφερε πως «στο σχέδιο νόμου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δε σταματά να εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα 88 του 1999 περί των ελάχιστων περιόδων ανάπαυσης, που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των έντεκα συνεχών ωρών… Το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται εργαζόμενος».
Πηγή: neakriti.gr