Η μείωση του κόστους παραγωγής, ο έλεγχος της “ψαλίδας” των τιμών παραγωγού και καταναλωτή και τα μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα με τους ανύπαρκτους εργάτες γης είναι οι τρεις βασικοί άξονες που προκύπτουν μέσα από τις απαντήσεις των αγροτών, στο ερώτημα του neakriti.gr «ποια είναι τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα της Κρήτης και γενικότερα της χώρας;».
Μπαίνουν όμως και άλλα ζητήματα, όπως η ανάγκη για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, η στήριξη των ντόπιων προϊόντων και των αγροτών του νησιού μας μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο κ.ά.
«Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να απλουστεύσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη των εργατών γης», λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης.
«Επίσης, θα πρέπει επιτέλους να γίνει η περίφημη αναμόρφωση του ΕΛΓΑ. Όλες οι κυβερνήσεις μιλούν για αναμόρφωση του ΕΛΓΑ εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνει αυτή η αναμόρφωση, γιατί το κλίμα έχει αλλάξει και οι καταστροφές είναι τεράστιες. Μόνο έτσι θα μπορεί ο αγρότης να κοιμάται ήσυχος», σύμφωνα με τον Γιώργο Τσιφετάκη.
«Και βέβαια να ληφθούν μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων μας, ώστε αυτά να είναι περισσότερο ανταγωνιστικά στην αγορά», όπως καταλήγει.
Από τη μεριά του, ο αγρότης από τη Γέργερη και πρώην αγροτοσυνδικαλιστής του Ηρακλείου Πολύδωρας Αναστασάκης καλεί τη νέα κυβέρνηση «να λάβει αμέσως μέτρα ελέγχου της αλυσίδας από το χωράφι ως το ράφι, ώστε να στηρίξει τους παραγωγούς με τη μείωση του κόστους παραγωγής και τους καταναλωτές με τη μείωση των τιμών των προϊόντων στην αγορά.
Ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει για τη μείωση του κόστους παραγωγής είναι πολύ σημαντικό να είναι και το αγροτικό πετρέλαιο για την Κρήτη. Να βρει φόρμουλα ώστε να δώσει φτηνό αγροτικό πετρέλαιο στο νησί μας, είτε βάσει στρεμμάτων είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο», λέει ο Πολύδωρας Αναστασάκης.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ και παραγωγός του Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης δίνει έμφαση στο νερό.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ταμιευτήρες και δίκτυα διανομής νερού με φτηνό κόστος στους αγρότες. Δεύτερη προτεραιότητα να δώσει βάρος στα ντόπια προϊόντα έναντι των εισαγόμενων. Και τρίτον να προχωρήσει στην αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει περισσότερο δίκαιος και αντικειμενικός απέναντι στους παραγωγούς της Κρήτης. Δε γίνεται κάθε φορά να δίνονται μονόπλευρα οι αποζημιώσεις σε άλλες περιοχές της χώρας και η Κρήτη να μένει εκτός», καταλήγει ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.
«Το κόστος παραγωγής είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να δει η κυβέρνηση συνολικά για τους αγρότες της Κρήτης», λέει στο neakriti.gr ο αγροτοκτηνοτρόφος, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματικών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου και τυροκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης.
«Αλλά ειδικότερα για την Κρήτη», όπως εξηγεί, «θα πρέπει να δουν το θέμα της νέας προγραμματικής περιόδου. Να δούμε τι μπορεί να γίνει για την Κρήτη, που για δεύτερη προγραμματική περίοδο είναι αδικημένη και θα χαθούν πολλά χρήματα»…
Αποζημιώσεις
Στο σημείο αυτό, ο αγροτοσυνδικαλιστής κάνει αναφορά και στις τεράστιες ζημιές που αντιμετωπίζει το νησί μας.
«Θα πρέπει άμεσα να δουν τις τεράστιες ζημιές στα ελαιόδεντρα του νησιού. Κανείς δεν ξέρει ακόμα πόσο μειωμένη θα είναι η παραγωγή του ελαιολάδου. Και με τον περονόσπορο έχουν καταστραφεί οι αμπελουργοί. Κατά τα λοιπά ,έχει μεγάλη σημασία να χαραχτεί μία τέτοια πολιτική, που να στηρίζει τον παραγωγό και τον καταναλωτή», καταλήγει χαρακτηριστικά.
Ο αμπελουργός και παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής και συνεταιριστής Ναπολέων Λουκαδάκης μάς λέει: «Η Ν.Δ. δεν έχει πρόγραμμα για τους αγρότες. Επομένως, θα περιμένουμε να ακούσουμε τις προγραμματικές τους δηλώσεις για να διεκδικήσουμε τα μέτρα που πρέπει για τον αγροτικό τομέα. Πάντως, πρέπει στα φυτοφάρμακα και λιπάσματα να παρθούν μέτρα μείωσης των τιμών. Διότι βλέπουμε να μειώνεται η δράση των φυτοφαρμάκων και να διατηρούνται όμως στα ίδια επίπεδα οι τιμές τους. Σε αυτό το θέμα θα ήθελα να πάρουν θέση και οι οικολόγοι που φωνάζουν κάθε χρόνο για τους ψεκασμούς που γίνονται στην ύπαιθρο», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Αν μπορούν να πάρουν δραστικά μέτρα για να μειωθούν οι τιμές παραγωγού στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Έχουν πάρει πάνω κατά 100%. Και κάποια και πάνω από το 100%. Ανεβάζουν το κόστος παραγωγής. Και ανεβάζουν και τις τιμές των προϊόντων μας στο ράφι», τονίζει στην εφημερίδα μας ο αγρότης από την Πυργού Γιώργος Παπαδομανωλάκης.
«Εργατικά χέρια. Να βρουν τρόπους να δώσουν κίνητρα στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων που δεν έχουν τον χειμώνα δουλειά, να έρχονται στο λιομάζωμα αλλά να μη χάνουν το ταμείο ανεργίας. Και να τους βάζουμε κι εμείς εργόσημο. Να κάνουμε τη δουλειά μας κι εμείς οι αγρότες, να έχουν και ένα συμπληρωματικό εισόδημα και οι άνθρωποι αυτοί. Και, τέλος, μέτρα για την προώθηση των προϊόντων μας στην αγορά, για να μη μας μένουν στα αζήτητα», καταλήγει ο κ. Παπαδομανωλάκης.
Ο εφιάλτης των funds – Μέτρα για τα “κόκκινα” δάνεια
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσαράς Αντώνης Κυριακάκης καλεί την κυβέρνηση να ανοίξει επιτέλους το ΟΣΔΕ, γιατί στην ουσία, όπως λέει, παραμένει κλειστό. Επίσης, αναφέρεται στον εφιάλτη με τα funds και τα “κόκκινα” δάνεια.
«Να δούμε τι θα γίνει με τα funds. Εμένα πάλι σήμερα μου δέσμευσαν λογαριασμό. Επίσης, κόστος παραγωγής, ενέργεια, προβλήματα της καθημερινότητας…».
«Η επόμενη μέρα είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να μας βρει όλους συσπειρωμένους, για να διεκδικήσουμε σειρά μέτρων για τις αποζημιώσεις μας μετά τις σοβαρές καταστροφές, αλλά και να διεκδικήσουμε τιμές στα προϊόντα μας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.
«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, διότι δεν περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση κάτι διαφορετικό, πέρα από τη συνέχιση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική και στόχο έχει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια», κατέληξε.
Πηγή: neakriti.gr