Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για τις προεργασίες, μελέτες και κατασκευές που αφορούν σε φράγματα και λιμνοδεξαμενές στην Κρήτη εμφανίζεται ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Ποιότητας Ζωής της Υπαίθρου, παραγωγός κι ο ίδιος, κ. Πρίαμος Ιεεωνυμάκης.
«Προτεραιότητα είναι οι υδάτινοι πόροι. Το ζήτημα είναι απαραίτητο διότι τα φράγματα στην Κρήτη μπορεί να έχουν διττό ρόλο: και στο θέμα της ανάσχεσης των υδάτων σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων αλλά και στο θέμα των ταμιευτήρων. Η Κρήτη έχει τη δυνατότητα από φυσικές λεκάνες να δημιουργηθούν ταμιευτήρες» ανέφερε σε σχετική δήλωση του ο κ. Ιερωνυμάκης.
Το θέμα ανέδειξε μέσα από πρόσφατο δημοσίευμα του το Cretalive όπου ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Σκουλάς, εξήγησε αναλυτικά τις διαδικασίες που γίνονται για την κατασκευή οκτώ φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών στο νησί (φράγμα Πλακιώτισσας, φράγμα Αμιρών στην Βιάννο, λιμνοδεξαμενή στη Γόρτυνα, ταμιευτήρας στα Βασιλικά Ανώγεια Μεσσαράς, φράγμα Έλους και λιμνοδεξαμενή Αγίων Θεοδώρων στα Χανιά, φράγμα Πρινιά- Ασιτών στον Δήμο Ηρακλείου καθώς και το φράγμα Χαλαυριανού στις Αρχάνες), τα οποία θα λειτουργήσουν επικουρικά ως προς τα υφιστάμενα φράγματα.
Νέα φράγματα και λιμνοδεξαμενές θα ξεδιψάσουν τις καλλιέργειες στην Κρήτη
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης όμως προχώρησε το συλλογισμό του και ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας πως «μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα του Αλμυρού, των βιολογικών καθαρισμών για να μη χύνονται τα νερά στη θάλασσα. Μπορεί η Κρήτη να γίνει ένα περιβόλι αρκεί να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός».
Στη συνέχεια μίλησε με παραδείγματα για την εξασφάλιση των υδάτινων πόρων, λέγοντας πως εάν ένας παραγωγός έχει εκατό στρέμματα να καλλιεργήσει και δεν έχει νερό, τότε θα καταστραφεί οικονομικά, ενώ εάν έχει νερό θα μπορέσει να επιβιώσει.