Στο 95% φτάνουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε Ηράκλειο και Χανιά, με τους εκπροσώπους του κρητικού τουρισμού και τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο για μια θετική χρονιά. Μάλιστα, δε θα ήταν λάθος να υποστηρίξει κάποιος με βάση τις δηλώσεις τους πως η φετινή τουριστική χρονιά είναι καλύτερη από το 2019, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την εκκίνηση της υγειονομικής κρίσης και της καθίζησης του τουρισμού.
Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι προειδοποιούν πως, παρά την αισιοδοξία που επικρατεί για τις αυξήσεις των τιμών κατά 10-15%, δεν αναμένονται να είναι τα έσοδα ίδια. Όπως είπαν, τα έξοδα απορροφούν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων.
Πιο συγκεκριμένα, η φετινή χρονιά ήταν έτος ανάκαμψης. Το 2020 ήταν η χρονιά που «πέθανε» ο τουρισμός, καθώς η έλλειψη εμβολίων και γενικότερα η συνολική υγειονομική κατάσταση της χώρας μας δεν έδιναν ελπίδες αισιοδοξίας. Το 2021 ήταν μια περίεργη χρονιά, αφού παντού υπήρχαν υγειονομικά πρωτόκολλα και η καθεμιά χώρα στη βάση της εσωτερικής της νομοθεσίας είχε θέσει τους δικούς της κανόνες για να ταξιδέψει κάποιος.
Το 2022 θεωρήθηκε χρονιά επανάκαμψης, με την έννοια πως στόχος θεωρήθηκε να προσεγγίσουμε το 2019. Σε επίπεδο αφίξεων, τον στόχο τον πιάσαμε. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από το εξωτερικό ήταν περισσότερες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.
Το καίριο ζήτημα, ωστόσο, είναι ένα και αποτυπώνεται στη «ραχοκοκκαλιά» της τουριστικής οικονομίας, που είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες. Όσο περισσότερο κόσμο προσελκύουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση σε εργατικά χέρια, δηλαδή σε ξενοδοχοϋπαλλήλους. Η «ΝΚ» επικοινώνησε με εκπροσώπους ξενοδοχειακών μονάδων, για να κάνει σαφές σε ποιο βαθμό οι ξενοδοχειακές μονάδες λειτουργούν.
Ικανοποίηση
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, υποστήριξε πως τα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου έχουν πληρότητες της τάξης του 95%. Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως η τουριστική βιομηχανία έχει αφήσει για πάντα πίσω τους σκοτεινούς χρόνους της υγειονομικής περιόδου, όπου υπήρξε κυριολεκτικά καθίζηση του τουρισμού.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι οι πληρότητες είχαν φτάσει κοντά στο 80%, ενώ τώρα μιλάμε για ουσιαστική επιστροφή, με τον κ. Χαλκιαδάκη να είναι ξεκάθαρος και να λέει με σοβαρό ύφος πως ξεπεράσαμε το 2019.
«Υπάρχει ικανοποίηση. Οι πληρότητες έχουν αγγίξει το 95% των ξενοδοχείων του νομού Ηρακλείου. Είναι μια θετική είδηση. Τα πάμε αρκετά καλά. Και σίγουρα η χρονιά είναι καλύτερη από το 2019. Προχωράμε δυναμικά. Υπάρχει όμως μεγάλο πρόβλημα στο κόστος, το οποίο είναι μεγάλο», υποστήριξε ο κ. Χαλκιαδάκης.
Αυτό σημαίνει αναπόφευκτα πως τα έσοδα από το τουριστικό μας προϊόν θα είναι τα ίδια; «Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο και θα δούμε εάν το σύνολο των εσόδων είναι μεγαλύτερο από τα συνολικά κέρδη του 2019», είπε ο κ. Χαλκιαδάκης.
Πάει εξαιρετικά ο Αύγουστος
O γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Δημήτρης Κουμπαράκης, όπου έκανε λόγο για μια τουριστική περίοδο με πολύ κόσμο: «Εμείς αναμέναμε τον χειμώνα να ξεπεράσουμε το 90%. Πλέον, το έχουμε ξεπεράσει. Τον Ιούνιο είχαμε 98% πληρότητες στα ξενοδοχεία της Κρήτης, ενώ τον Ιούλιο είχαμε 100% πληρότητες των ξενοδοχείων. Ο Αύγουστος κινείται πολύ καλά. Είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι».
Ο κ. Κουμπαράκης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν τη φετινή τουριστική χρονιά, λέγοντας: «Υπάρχουν προβλήματα που είναι σαφή και τα οποία δεν υπήρχαν πέρυσι. Για παράδειγμα, το προσωπικό έχει μειωθεί σημαντικά. Δε βρίσκεις εύκολα προσωπικό. Τα ξενοδοχεία παλεύουν για ένα 5-10% κέρδος, το οποίο αμφισβητείται, εάν αναλογιστούμε τις δανειοδοτήσεις και τα τοκοχρεολύσια των ξενοδοχείων. Επίσης, οι τουρίστες έχουν και αυτοί με τη σειρά τους οικονομικά προβλήματα, με φόντο τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Στο τέλος θα γίνει ταμείο, αλλά προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος».
Δεν πέφτει… καρφίτσα – Χρονιά «χρυσάφι» και στα Χανιά
Παρόμοια κατάσταση του Ηρακλείου επικρατεί και στον νομό Χανίων, όπου σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη καταλυμάτων με βάση την πλατφόρμα και ξενοδόχο Βαγγέλη Μαραβελάκη, η κατάσταση διαφέρει παρασάγγας σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, σημαντικό μέρος των εσόδων απορροφούνται από τα έξοδα.
«Εγώ προσωπικά έχω καταλύματα τα οποία προβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι πληρότητες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα Χανιά αγγίζουν το 95%, ενώ τον Ιούνιο οι πληρότητες άγγιζαν το 90%. Πέρυσι τον Αύγουστο οι πληρότητες ήταν στο 85%. Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 10-15%, αλλά δε μιλάμε για καινούργια έσοδα. Τα έσοδα απορροφούνται από τα έξοδα. Μπορεί η φορολογία να μένει στάσιμη, αλλά το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλο αγκάθι για τις ξενοδοχειακές μονάδες».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαραβελάκης τόνισε πως φέτος υπάρχει αύξηση των μισθολογικών απαιτήσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
«Την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι έφυγαν από τον χώρο των ξενοδοχείων και πήγαν να εργαστούν σε άλλους παραγωγικούς τομείς. Φέτος ήταν δύσκολο κάποιος ξενοδόχος να βρει προσωπικό. Αυξήθηκαν οι μισθολογικές απολαβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Είναι μια αλήθεια. Αλλά το βασικότερο πρόβλημα είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε ο κ. Μαραβελάκης.