ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Η αγορά εργασίας στο νησί – «Οι εργοδότες ψάχνουν καλά παιδιά και όχι υπαλλήλους με προσόντα» (βίντεο)

Σε μια τρομακτική για το μέλλον της αγοράς εργασίας παρατήρηση, προχώρησε ο Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάνος Σπυριδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» με τον Λευτέρη Συμβουλάκη που μεταδόθηκε από την ΚΡΗΤΗ TV. Ο κ. Σπυριδάκης υποστήριξε ότι στο πλαίσιο έρευνας διαπιστώθηκε πως οι εργοδότες αναζητούν καλά παιδιά, με την έννοια της πλήρους συμμορφώσεως με τις υποδείξεις τους και πλέον αδιαφορούν για προσόντα, όπως τίτλους σπουδών.

«Οι εργοδότες δεν ενδιαφέρονται για το είδος της κατάρτισης, τους τίτλους σπουδών κ.τ.λ. των υποψήφιων εργαζομένων. Αυτό που λάβαμε ως απάντηση είναι πως ο εργαζόμενος πρέπει να είναι καλό παιδί. Είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Μας δείχνει ότι, αντί να πηγαίνουμε δύο βήματα μπροστά, πηγαίνουμε 13 βήματα πίσω. Οι εργοδότες δεν ενδιαφέρονται για δεξιότητες, αλλά ενδιαφέρονται για πειθήνιο και πλήρως συμμορφούμενο προς τις υποδείξεις, εργατικό δυναμικό. Στη συγκεκριμένη έρευνα που οργανώσαμε ρωτώντας εργοδότες για άτομα που έχουν αρκετά προσόντα, τι κάνουν με τα συγκεκριμένα άτομα, μας απάντησαν πως είτε “δεν τους δίνουμε σημασία” είτε “τους λέμε να περιορίσουν τα προσόντα τους για να τους προσλάβουμε”. Αυτό σημαίνει “μειώστε τις απαιτήσεις σας”. Έχουμε την εξής αντίφαση: Δε δημιουργούνται προϋποθέσεις σταδιοδρομίας ούτε εκπλήρωσης στόχων, αλλά έχουμε την εξώθηση σε κατάληψη θέσεων απασχόλησης που δεν είναι αρεστές, για να βγει ένα εισόδημα», τόνισε.

Ο κ. Σπυριδάκης, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο και για το εργασιακό και μισθολογικό τοπίο που επικρατεί. Όπως είπε, οι μισθοί μας συγκρίνονται με μισθούς της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ την ίδια στιγμή η πλειονότητα των εργαζομένων δεν προστατεύεται.

«Ο χρόνος εργασίας απαιτεί ρύθμιση. Έχουμε ωράρια ανεξέλεγκτα και ακατάπαυστα, τα οποία δεν πληρώνονται. Είναι σημαντικός ο χρόνος, γιατί δημιουργεί αναλόγως πυρηνικούς και δορυφορικούς εργαζομένους. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι πως υπάρχει μια μειονότητα εργαζομένων που είναι καλά προστατευμένοι και η πλειονότητα των εργαζομένων δεν έχει σταθερή δουλειά, ούτε σταθερή πληρωμή», ανέφερε, ενώ συνέχισε: «Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, αυτό που βιώνουμε είναι η μείωση των μισθών, που δεν είναι τυχαία. Είναι μνημονιακή υποχρέωση. Σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο, το οποίο συγκρίνεται με το μέσο βιοτικό επίπεδο της Ε.Ε. Οι δικοί μας μισθοί στην Ελλάδα συγκρίνονται με τα επίπεδα των μισθών της πρώην ανατολικοευρωπαϊκής περιοχής. Αντί να ανεβάσουμε, λοιπόν, τα μισθολογικά μας επίπεδα με σκοπό να συγκριθούμε με τα αντίστοιχα της Δύσης, συγκρινόμαστε με όρους ανατολικοευρωπαϊκούς», ανέφερε.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ