ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Η απουσία μέτρων κατά το άνοιγμα των σχολείων και οι αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κλάδο

Να υπάρξουν διαγνωστικοί έλεγχοι στα σχολεία τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες από την έναρξη του σχολικού έτους, για να σχηματιστεί η πρώτη υγειονομική εικόνα της χώρας μας, προτείνουν εκπαιδευτικοί. Όπως υποστήριξαν, ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας με ερωτηματικά, εφόσον ο Αύγουστος ήταν ένας «φουσκωμένος» από κρούσματα μήνας.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής της ΜΕΘ Βενιζελείου Ανέστης Κιούλπαλης μίλησε αποκλειστικά στο neakriti.gr, αναφέροντας πως δε θα πρέπει να δαιμονοποιείται η μάσκα και πως θα ήταν ορθό για ένα μικρό χρονικό διάστημα λίγων ημερών να χρησιμοποιείται τόσο από τους μαθητές όσο και από τους δασκάλους.

Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει εύλογα πως η κανονικότητα σε επίπεδο σχολικών αιθουσών επανέρχεται πλήρως. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς μάσκα και χωρίς διαγνωστικά τεστ, είτε ο μαθητής είναι εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος. Είναι ένα δεδομένο που διαφέρει άρδην με την κατάσταση που επικρατούσε στους σχολικούς χώρους τα τελευταία δύο χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, λαμβάνοντας υπόψη την απουσία εμβολίων, προχώρησε σ’ ένα υγειονομικό πρωτόκολλο εντελώς προχωρημένο για τα δεδομένα της εποχής. Το ζήτημα είναι πως οι μάσκες όχι μόνο δεν αντέστρεψαν τη συνολική υγειονομική πορεία της χώρας, αλλά το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη στάση του και να κλείσει τα σχολικά ιδρύματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για αρκετούς μήνες, ενώ και οι ενδοσχολικές εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο-Ιούνιο του 2021.

Η επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 ήταν πολύ διαφορετική, με την έννοια πως το εμβόλιο πλέον θεωρήθηκε χρήσιμο εργαλείο. Οι μαθητές που ήταν εμβολιασμένοι δε χρειάστηκε να προβούν σε υγειονομικά τεστ είτε self είτε rapid. Αυτό βέβαια δεν ίσχυε για τους μαθητές που δεν ήταν εμβολιασμένοι. Εκείνοι έπρεπε να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα, ενώ και ο εμβολιασμένος έπρεπε να κάνει σε περίπτωση που ερχόταν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η φετινή χρονιά είναι ριζικά διαφορετική, με την έννοια πως υφίσταται μόνο η καραντίνα πέντε ημερών σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα σε κάποιον σχολικό χώρο. Αυτή είναι και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που ετοιμάζεται πυρετωδώς για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 12 Σεπτεμβρίου.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν πως πρέπει να υπάρξει ένας διαγνωστικός έλεγχος τις πρώτες μέρες, καθώς σε περίπτωση που εμφανιστεί πληθώρα κρουσμάτων, τότε η εικόνα σχολείων που σε διαδοχικό βαθμό κλείνουν δε δημιουργεί θετικούς οιωνούς.

Η νηπιαγωγός και ειδική γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» Ζαμπία Λαζανάκη επισήμανε: «Εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε η πρώτη επαγγελματική κοινωνική ομάδα που επιθυμούμε να δουλεύουμε χωρίς μάσκα. Με τη χρήση της μάσκας δεν μπορούσαμε να δούμε τα χαμόγελα των μαθητών, ούτε να κατανοήσουμε τον συναισθηματικό τους κόσμο. Όμως αναρωτιόμαστε για τα μέτρα. Ερχόμαστε από έναν αρκετά δύσκολο Αύγουστο και βρισκόμαστε ακόμα σε καιρό πανδημίας. Και το ερώτημα που πλανάται είναι εάν αρκούν τα μέτρα. Μιλάμε ασφαλώς για την έναρξη του σχολικού έτους, που πολλές οικογένειες επιστρέφουν από διακοπές. Θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει ένας διαγνωστικός έλεγχος τις πρώτες ημέρες, ώστε να αποτυπωθεί με πιο συνολικό τρόπο η υγειονομική εικόνα που επικρατεί. Γιατί, εάν δεν υπάρξει ο διαγνωστικός έλεγχος, τότε μπορεί να δούμε το φαινόμενο να κλείνουν από Σεπτέμβρη πολλά σχολεία εξαιτίας πολλών κρουσμάτων.

Για να μη δούμε τέτοια εικόνα, θεωρώ πως το σωστό είναι να υπάρξουν διαγνωστικοί έλεγχοι τις πρώτες ημέρες. Έτσι θα προφυλαχθούμε μαθητές και εκπαιδευτικοί. Και έμμεσα δεν προφυλάσσεται η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και η κοινωνία».

«Το άνοιγμα των σχολικών μονάδων χωρίς μάσκες και ελέγχους γεννάει ερωτηματικά. Εάν πυκνώσουν τα κρούσματα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως, κατά το τέλος του σχολικού έτους, η έντονη ζέστη ήταν ανυπόφορη με τη χρήση μάσκα. Θεωρώ πως η πιο σωστή λύση είναι να περιμένουμε. Πέρυσι έγινε καθολική χρήση μάσκας, αλλά υπήρξαν κρούσματα. Δε γνωρίζω εάν θα είχαμε περισσότερα κρούσματα με τη μη χρήση μάσκας. Αυτό το γνωρίζουν οι υγειονομικοί», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαιδευτικών Μεσαράς «Η Φαιστός» και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Δέκα κ. Γρηγόρης Γιαμαλάκης.

«Όπλο» κατά του κορωνοϊού

Ο διευθυντής της ΜΕΘ Βενιζελείου Αναστάσιος Κιούλπαλης τόνισε πως ο κορωνοϊός δεν έχει λήξει ως υγειονομικό ζήτημα και πρέπει η κοινωνία των πολιτών να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Ο ίδιος υποστήριξε πως είναι συνετό και ορθό, έστω για τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες, να χρησιμοποιεί μάσκα τόσο η εκπαιδευτική όσο και η μαθητική κοινότητα.

«Δοκιμάσαμε τη μη χρήση μάσκας το καλοκαίρι και, δυστυχώς, είδαμε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Τρία ολόκληρα χρόνια έχουμε μάθει να ζούμε με τον κορωνοϊό. Ανοσία δε δημιουργεί και, δυστυχώς, δημιουργεί επαναλοιμώξεις. Θεωρώ πως τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές πρέπει να φορούν τη μάσκα, έστω για τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες. Και εφόσον η υγειονομική πορεία της χώρας μας είναι καλή, τότε να σκεφτούμε την αφαίρεσή της. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τη μάσκα. Είναι το “όπλο” που έχουμε στη μάχη μας ενάντια στον κορωνοϊό», είπε ο κ. Κιούλπαλης.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ