Μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στον Ελληνικό και κατ΄ επέκταση στον Κρητικό τουρισμό εκτιμάται ότι επιφέρει η κρίση του κορωνοιού σε όλο τον πλανήτη την Ευρώπη και φυσικά στις χώρες που κατά παράδοση προτιμούν την Κρήτη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Τουριστικοί παράγοντες και ξενοδόχοι αλλά και εργαζόμενοι σε κλάδους του τουρισμού φοβούνται τα χειρότερα καθώς Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος θεωρούνται χαμένοι μήνες με τις προκρατήσεις να έχουν ακυρωθεί στο σύνολό τους και οι προκαταβολές των τουρ οπερέιτορς έχουν χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση των ξενοδοχειακών μονάδων.
Όλοι ελπίζουν σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων του Λασιθίου κ. Μανόλη Βαρκαράκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και τον Λευτέρη Βαρδάκη να τελειώσει κάποια χρονική στιγμή η πανδημία αν και όπως εκτιμά ο ίδιος η φετινή τουριστική σεζόν είναι χαμένη.Υπάρχουν είπε πολλοί παράγοντες και μεταβλητές που αλλάζουν μέρα με την ημέρα οπότε είναι δύσκολο να εκτιμήσεις ποια θα είναι η εξέλιξη.
Το σίγουρο είναι επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο οικονομικό πλήγμα με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Ελπίδες για τον Κρητικό τουρισμό
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και οικονομολόγος στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης κ. Γιώργος Ατσαλάκης εκτίμησε με βάση υπολογιστικά μοντέλα που έχει αναπτύξει ότι εάν στην Κρήτη διατηρηθούν χαμηλά τα ποσοστά κρουσμάτων και κάποια στιγμή εξαφανιστούν μετά το Μάιο τότε ίσως έχουμε μια ροή τουριστών κυρίως από χώρες που δεν θα έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοιό όπως οι σκανδιναβικές χώρες που αποτελούν μια από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές για το νησί μας.
Οικονομική δυσπραγία λόγω του ιού
Με τις σημαντικότερες χώρες- «δεξαμενές» τουριστών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία να έχουν πληγεί σημαντικά, ακόμη και αν τα σύνορα ανοίξουν και τα αεροπορικά αεροδρόμια αποκατασταθούν, υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός για το πόσοι τουρίστες θα προχωρήσουν σε κράτηση κάποια στιγμή μέχρι το τέλος της χρονιάς. Επιπλέον, με την οικονομία και την απασχόληση να έχουν χτυπηθεί σημαντικά σε αυτές τις χώρες, εγείρονται ερωτήματα για τη δυνατότητα που θα υπάρχει για ταξίδια.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Βαρκαράκη όλα θα κριθούν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Ο κορωνοιός καθορίζει τις κρατήσεις
Η πλειονότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών tour operators, όπως οι γερμανικοί DER Touristik και Alltours που φέρνουν στην Ελλάδα υψηλό όγκο τουριστών, έχουν προχωρήσει στην ακύρωση μέχρι τα τέλη του Απριλίου όλων των ταξιδιωτικών πακέτων και των ατομικών ταξιδιών.
Την ίδια ώρα ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός της Ευρώπης, η TUI, έχει αναστείλει το παγκόσμιο πρόγραμμά της έως και τις 23 Απριλίου.
Το πρόβλημα μάλιστα δεν σταματά εκεί. Εξαιτίας της παύσης εργασιών και της μείωσης της ζήτησης αναπροσαρμογή θα υπάρξει σίγουρα και στις τιμές των πακέτων, συρρικνώνοντας τα έσοδα που είχαν προβλεφθεί στις αρχές της χρονιάς.
Παράγοντες του τουρισμού εξηγούν πως η ταξιδιωτική κίνηση και εμπιστοσύνη θα αργήσουν πολύ να αποκατασταθούν, πιθανόν ούτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Άλλωστε είναι κοινή εκτίμηση όλων είναι ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της πανδημίας, το τελευταίο διάστημα φαίνεται όλο και πιο πιθανό το σενάριο το 2020 να αποτελέσει μια «χαμένη χρονιά».
Τι εξετάζει το υπουργείο τουρισμού
Ήδη στο υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζονται δύο σενάρια, ένα αισιόδοξο κι ένα απαισιόδοξο. Στην πρώτη περίπτωση η κρίση κρατά τρεις μήνες γεγονός που αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την μισή θερινή σεζόν. Στη δεύτερη όμως η κρίση κρατά όλο το καλοκαίρι στερώντας τεράστια έσοδα από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα κρατικά ταμεία αλλά και απειλώντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ειδικά στην περίπτωση των εργαζομένων, ακόμα και το θετικό σενάριο να ισχύσει, θα ξεκινήσουν να εργάζονται με τρεις μήνες καθυστέρηση, γεγονός που δεν θα μειώσει απλά τα έσοδά τους αλλά δεν θα τους προσφέρει και τα απαραίτητα ένσημα για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας τον χειμώνα.