ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ημερίδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο – Πώς ακούμε ένα παιδί; Πώς αντιδρούμε όταν μας αποκαλύπτει την κακοποίησή του;

Ημερίδα με τίτλο «Ενίσχυση της ικανότητας των επαγγελματιών αναφορικά με την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, με έμφαση στη διαδικασία της δικανικής συνέντευξης με ανήλικα θύματα και μάρτυρες βίας», διοργανώνει ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου.

Η Ημερίδα θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 09:30-14:00 στο Ibis Styles Heraklion Central.

Σημειώνεται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης σε livestreaming. Για τη συμμετοχή σας απαιτείται η εκ των προτέρων εγγραφή  στον παρακάτω σύνδεσμο:

Το ευρωπαϊκό έργο ENCLAVE δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προστασίας των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης και της αποφυγής δευτερογενούς θυματοποίησης αυτών μετά την καταγγελία. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 5 χώρες στην Ε.Ε. διαπιστώθηκαν τα προβλήματα σχετικά με το ζήτημα αυτό, τα κενά στην εφαρμογή τόσο της εθνικής νομοθεσίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2012/12/29. Έτσι, καταγράφηκαν Προτάσεις αντιμετώπισης του ζητήματος και Πολιτικές υιοθέτησης με σκοπό την αποφυγή της εκ νέου θυματοποίησης των παιδιών αυτών.

Τα ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης καλούνται συχνά περισσότερες από μια φορές να περιγράψουν τα δεινά της παραβίασης που υπέστησαν σε επαγγελματίες των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας και του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης. Πλήθος ερευνητών υπογραμμίζουν τα αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να συνεπάγεται η υιοθέτηση υποβλητικών και αναξιόπιστων μεθόδων όπως για παράδειγμα η χρήση καθοδηγητικών ερωτήσεων, η επανάληψη συνεντεύξεων με μεγάλη συχνότητα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα από διαφορετικά και με ελάχιστη ειδική εκπαίδευση άτομα.

Πώς ακούμε ένα παιδί; Πώς αντιδρούμε όταν μας αποκαλύπτει την κακοποίησή του; Πώς του θέτουμε ερωτήσεις ανάλογα με το αναπτυξιακό του στάδιο και τη νοητική του ανάπτυξη; Πώς λειτουργούν οι γνωστικοί μηχανισμοί ενός παιδιού και πώς επιμολύνεται η μνήμη του; Πώς δημιουργούμε μια σχέση ζεστασιάς και εμπιστοσύνης; Πώς κατευνάζουμε το άγχος και τους φόβους του; Πώς αποφεύγουμε τον επανατραυματισμό του θύματος; Πώς μπορούμε να λάβουμε καταθέσεις αξιόπιστες δίχως την άσκηση πίεσης, υποβολής και καθοδήγησης;



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ