ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Kρήτη: Καλλιέργειες δεκαετιών απειλούνται με εξαφάνιση λόγω κόστους και έλλειψης εργατών!

“Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο γαϊδαρος”, λέει ο σοφός λαός μας και κοινό μυστικό είναι πια στην Κρήτη ότι, μετά το ξεπάτωμα των αμπελώνων, η καλλιέργεια των οποίων κρίθηκε ασύμφορη, τη σκυτάλη πήρε τώρα η ελαιοκαλλιέργεια. Η εγκατάλειψη, σε αρκετές περιοχές του νησιού, είναι εμφανής πλέον ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά!

Τη μεγάλη αγωνία και τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν με δηλώσεις τους στο “Ράδιο Κρήτη” έμπειροι συνεταιριστές, τονίζοντας ότι η στήριξη του πρωτογενή τομέα είναι μονόδρομος εάν θέλουμε σε μερικά χρόνια να μην εισάγουμε … τομάτες και λάδι από το εξωτερικό αφού η αγροτική παραγωγή θα έχει καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, η εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα μετρά πάνω από μία δεκαετία ενώ ο ίδιος επισήμανε ότι εάν άμεσα δεν υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η συντριπτική πλειοψηφία τους θα εγκαταλείψει τις καλλιέργειες.

Βασικοί παράγοντες είναι το μείζον πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, όπως έχει αναδειχθεί πολλές φορές μέσα από τα ρεπορτάζ του σταθμού, το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής και η κατακόρυφη μείωση της οικονομικής στήριξης των αγροτών.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και μεγάλο πρόβλημα του κόστους στα μεταφορικά, λόγω της εκτόξευσης των τιμών στα καύσιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεταφορικό κόστος για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στις αγορές της Ευρώπης έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ από κοντά καθοριστικό ρόλο παίζει και το κόστος συσκευασίας που επίσης έχει εκτοξευθεί!

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συνεταιριστικών Οργανώσεων Μιχάλης Καμπιτάκης εξέφρασε κι εκείνος την αγωνία του για το “καυτό” πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού που κοντεύει να “τινάξει στον αέρα” την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, ενώ εστίασε και στην κατακόρυφη μείωση των επιδοτήσεων.

Όπως είπε ο κ. Καμπιτάκης, από το 2014 έως σήμερα, το ύψος της ενίσχυσης των αγροτών μειώθηκε σε ποσοστό 60%, δηλαδή από 10.000 ευρώ το 2014 φτάσαμε φέτος στα 4.000 ευρώ!

Για το θέμα πάντως της έλλειψης εργατικών χεριών, οι αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης έστειλαν κοινή επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική ύπαιθρο και ζητούν εκ νέου συνάντηση μαζί του.

Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα αυτό έχει κλονίσει  την παραγωγική διαδικασία ενώ μεταφέρουν όχι μόνο την αγωνία των αγροτών για την επόμενη μέρα αλλά και των εταιρειών και άλλων φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην αγροτική οικονομία του τόπου μας, στους τομείς της φυτοπροστασίας, του πολλαπλασιαστικού υλικού, των λιπασμάτων και των μεταφορών όπως και την ανησυχία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Θεσμικών Οργάνων τους καθώς γίνεται σαφές ότι η ευημερία των τοπικών κοινωνιών στηρίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην αγροτική οικονομία.

Προειδοποιούν δε ότι αν δεν αλλάξει το τοπίο με το εργατικό δυναμικό, δεν θα υπάρξει νέα καλλιεργητική περίοδος, τουλάχιστον όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια…Δηλαδή, τονίζουν ότι με τα έως τώρα δεδομένα το σύνολο των αγροτών δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα προβούν σε αναγκαστική αγρανάπαυση μεγάλου ποσοστού των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καλλιεργητικές εργασίες, χωρίς τη συνδρομή εργατών γης.

ΠΗΓΗ: ekriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ