Ξεσπούν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του τουρισμού που υποστηρίζουν πως σε μια άκρως τουριστική περιοχή όπως ο ν. Ηρακλείου μέσα σ΄ ένα χρόνο έχει τριπλασιαστεί η δουλειά. Πλέον, η υπερεντατικοποίηση έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα που πλέον δεν υπάρχει προσωπικός χρόνος την περίοδο της τουριστικής χρονιάς. Η τάση να γίνει πιο ελκυστικός ο τουριστικός προορισμός της Κρήτης και άρα πιο κερδοφόρος για τους επιχειρηματίες και τους ξενοδόχους έχει ως άμεση συνέπεια να έχουν απαξιωθεί οι εργαζόμενοι που παλεύουν για ένα μεροκάματο επιβίωσης.
Ειδικότερα, η Κρήτη διαθέτει ένα αρκετά σημαντικό brand name στον τουρισμό. Κορυφαίοι τουριστικοί κολοσσοί δημοσιοποιούν την περίοδο του χειμώνα στοιχεία ως προς τον δημοφιλέστερο προορισμό με την Κρήτη να κατέχει τις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κλίμα, οι όμορφες θάλασσες και η κρητική φιλοξενία είναι τα συστατικά στοιχεία του μεγάλου ονόματος που έχει η Κρήτη στον τουρισμό.
Ωστόσο φαίνεται πως η κρητική φιλοξενία έχει αλλάξει άρδην μέσα σε δέκα- είκοσι χρόνια. Όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι του τουρισμού, υπάρχει η τάση σε πολλούς ξενοδόχους να εξοπλίζουν το ξενοδοχειακό τους συγκρότημα με ακριβότερο εξοπλισμό, ενώ την ίδια στιγμή έχει τριπλασιαστεί ο όγκος της εργασίας.
«Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πώς ένας άνθρωπος που εργάζεται στον τουρισμό έχει λάβει αρκετές αυξήσεις. Αυτά τα δημοσιεύματα τα στηρίζουν ξενοδόχοι. Δεν έχουμε πάρει καμία απολύτως αύξηση από το 2012. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Απεναντίας, εμείς κρατάμε τον τουρισμό και προσπαθούμε να τον διαφυλάξουμε με την καταπόνηση των σωματικών και πνευματικών δυνάμεων μας να είναι μεγάλη. Μέσα σε δέκα χρόνια, έχει τριπλασιαστεί ο όγκος της εργασίας μας. Μια καμαριέρα δεν καθαρίζει 10-12 δωμάτια όπως έκανε το 2000. Φτιάχνει 22-25 δωμάτια. Οι εργαζόμενοι στην κουζίνα δουλεύουν για να είναι τα μενού πλούσια. Μέσα σε δέκα χρόνια, έχουν αλλάξει τα μενού. Ο μισθός όμως παραμένει ίδιος. Όπως επίσης παραμένει ίδιος ή και λιγότερος ο αριθμός των εργαζομένων. Δυστυχώς, το 2023 υπάρχει ακόμη το αφήγημα πως είμαστε φθηνά εργατικά χέρια χωρίς να μας σέβονται» ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης ο οποίος επισήμανε: «Μέσα σε δέκα χρόνια, είδαμε μεγάλα άλματα στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Είχαμε αρκετά έσοδα και αφίξεις. Αρκεί να αναλογιστούμε την τουριστική χρονιά του 2022 η οποία έπιασε τεράστια έσοδα και πιο συγκεκριμένα ξεπεράσαμε 19 δισ. ευρώ. Μέσα σε δέκα χρόνια, είδαμε σοβαρή υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Είδαμε μισθούς να υποχωρούν και την ίδια στιγμή οι εργασιακές μας σχέσεις να γίνονται ολοένα και πιο ελαστικές. Αυτή είναι η εργασιακή πραγματικότητα και υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για την επόμενη χρονιά».
«Έχει αυξηθεί σημαντικά η υπερεντατικοποίηση λόγω έλλειψης προσωπικού. Κάθε χρόνο έχουμε ένα εργασιακό προσωπικό στα ξενοδοχεία με αναβαθμισμένες υπηρεσίες το οποίο λιγοστεύει συνεχώς. Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι του τουριστικού μας προϊόντος ή αλλιώς της ξενοδοχειακής τέχνης “αρμενίζουν” στραβά. Η Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα στους νέους να μπουν στον τουριστικό τομέα. Εάν συνεχίσουμε έτσι με τη μείωση στους νέους ανθρώπους να είναι εμφανής, τότε μέλλον δεν έχουμε» υποστήριξε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης.
Στο νοσοκομείο από τα ατελείωτα… ωράρια
Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας όπως υπάρχει σε τουριστικούς χώρους είναι τόσο μεγάλη ώστε πολλοί εργαζόμενοι του ν. Λασιθίου μετέβησαν σε νοσοκομεία και πιο συγκεκριμένα σε ορθοπεδικούς. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Λασιθίου, Μανόλης Πεπόνης, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε πως πρέπει να επεκταθεί το Ταμείο Ανεργίας και να υπάρξουν μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το προϊόν.
«Η υπερεντατικοποίηση εργασίας είναι μεγάλο ζήτημα. Ιδίως την περίοδο μετά την υγειονομική λαίλαπα όπου πολλοί αποχώρησαν με σκοπό να βρουν μια καλύτερη και πιο βιώσιμη θέση εργασίας. Πλέον, τα τουριστικά επαγγέλματα δεν ελκύουν τόσο πολύ. Ένας βασικός λόγος είναι η εργασία που γίνεται η οποία είναι αρκετή και τα χέρια είναι λίγα. Φέτος, είδαμε στο ν. Λασιθίου άτομα εξαιτίας της υπερεντατικοποίησης της εργασίας να πηγαίνουν είτε στο νοσοκομείο είτε σε ορθοπεδικούς εξαιτίας της σωματικής δραστηριότητας που επένδυαν. Υπήρξε αρκετή ένταση. Για να γίνει πιο ελκυστικός ο τουριστικός τομέας, πρέπει να αυξηθεί το επίδομα του Ταμείου Ανεργίας και η Πολιτεία να λάβει μέτρα ώστε να αυξήσει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων» ανέφερε.
Πηγή: neakriti.gr