“Παιχνίδια” σε βάρος των ελαιοπαραγωγών βλέπουν οι αγροτικοί παράγοντες καθώς μέσα σε λίγες ημέρες οι τιμές στο λάδι που έχει μείνει απούλητο έχουν φτάσει τα 3,40 με 3,50 ευρώ το κιλό.
Την ίδια ώρα όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης οι έμποροι αρχές του μήνα αγόραζαν με 2,60 μέση τιμή.
Για το 90% της φετινής παραγωγής των 70.000 τόνων της Κρήτης αυτή ήταν η τιμή.
“Οι υπόλοιπες ποσότητες αγοράζονται ακριβότερα, ανέφερε ο κ.Χιλετζάκης, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική που ακολουθούν έμποροι και τυποποιητές, προσπαθώντας, όπως λέει, να παραπλανήσουν τους παραγωγούς και να μην παρατήσουν τις καλλιέργειές τους”.
Εξαιρετική ποιότητα χωρίς τιμή
“Φέτος η Κρήτη, επεσήμανε, παρήγαγε εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο 3 γραμμών και οι παραγωγοί ούτε τα έξοδά τους έβγαλαν καθώς ήταν απογοητευτική η τιμή στα 2,60″.
“Πως ξαφνικά, αναρωτήθηκε, η τιμή τσίμπησε κοντά στο ευρώ”.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ πρότεινε επιδότηση του ενός ευρώ στο κιλό το λάδι έτσι ώστε να κρατηθεί του χρόνου η τιμή και να μην πέσουν πάλι θύματα εκμετάλευσης οι παραγωγοί
Ερωτηματικό μέ τη νέα ΚΑΠ
Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί για τη νέα ΚΑΠ καθώς οι τελικές αποφάσεις μετατέθηκαν για το τέλος του χρόνου μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη Παρασκευή για το “πρασίνισμα” κάτι που βρήκε αντίθετους τους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε
Επίσης το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η εσωτερική σύγκλιση όλων των δικαιωμάτων που μέχρι το 2026 να έχουν αξία τουλάχιστον μέχρι το 85% του προβλεπόμενου μέσου μοναδιαίου όρου. Δηλαδή τα παλαιά ιστορικά δικαιώματα θα πρέπει να μειωθούν κατά τη μεταβατική περίοδο από το 2023 έως το 2026, ενώ τα νεα δικαιώματα να αυξηθούν ώστε να μην είναι μικρότερα του 85% του μέσου όρου της αξίας των δικαιωμάτων εντός της Ελλάδας.
Θυμίσουμε ότι η θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , είναι ότι πολιτική βούληση της Κυβέρνησής είναι να ολοκληρώσει τη σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων, άμεσα, γρήγορα, ουσιαστικά, προς όφελος της νέας γενιάς των αγροτών μας, εξαλείφοντας μία χρόνια ανισότητα απέναντί τους.
Ακόμη υπήρξε διαφωνία για την πρόταση της Επιτροπής να υπάρξει ένα νέο μοντέλο της ΚΑΠ ώστε οι πληρωμές να σχετίζονται με την παραγωγή (όπως προβλέπεται στον κανονισμό στρατηγικών σχεδίων και στον οριζόντιο κανονισμό) που παρέχει αρκετή ευελιξία στα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού των παρεμβάσεων χρηματοδότησής τους.
#pgnews