Στον αέρα λόγω… Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και πιέσεων ευρωπαϊκών χωρών, βρίσκεται η κατάρτιση του φακέλου για τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Τα ερωτηματικά που γεννιούνται μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας είναι πολλά και δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ελλάδα και κατά συνέπεια την Κρήτη. Αυτό συμβαίνει διότι μέχρι πρότινος, η Μεγάλη Βρετανία είχε σημαντική συμβολή στην τελική διαμόρφωση του ποσού επιδοτήσεων, της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων λιρών.
Μετά την απομάκρυνση της όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει προς το παρών άγνωστο το πώς θα διαμορφωθεί το νέο ύψος επιδοτήσεων που θα λαμβάνει κάθε χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι, με τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας, η Ελλάδα επρόκειτο να λάβει το ποσό των 2 δις ευρώ για επιδοτήσεις, το οποίο ήταν μειωμένο κατά 200 εκατομμύρια από το 2015, λόγω σύγκλησης.
Με τα νέα δεδομένα ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει ούτε το πώς θα διαμορφωθεί αυτό το ποσό, ούτε το ποιες αλλαγές πιθανόν θα επιφέρουν οι νέες συνθήκες, αλλά ούτε και το πώς θα καταρτιστεί ο σχετικός φάκελος.
Στο μεταξύ, υπάρχουν και χώρες όπως η Λιθουανία, η Πολωνία και η Λετονία, οι οποίες θεωρούν τη σύγκλιση της Ελλάδας πολύ μεγάλη και πιέζουν για μείωση των χρηματοδοτήσεων της και αύξηση των επιδοτήσεων προς τις δικές τους χώρες.
Οι νέες αυτές συνθήκες δημιουργούν ένα ασαφές τοπίο, ενώ οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον για το μέλλον του αγροτικού κλάδου.