Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Περιφέρειας, των καθηγητών και ερευνητών των ιδρυμάτων του νησιού που έχουν οριστεί ως Ομάδα υποστήριξης της Περιφέρειας, καθώς και του αναδόχου που έχει αναλάβει την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) στην Κρήτη.
Οι εμπειρογνώμονες της κοινοπραξίας του αναδόχου παρουσίασαν τη μεθοδολογία την οποία ακλούθησαν για να εκτιμήσουν την τρωτότητα των τομέων και των γεωγραφικών περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Επίσης παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα από την ανάλυση της τρωτότητας, καθώς και τα αποτελέσματα των κλιματικών μεταβολών. Πώς δηλαδή θα εξελιχθεί το κλίμα τις επόμενες δεκαετίες, με διάφορα σενάρια, διεθνώς αναγνωρισμένων κλιματικών μοντέλων, και ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία εξαιτίας των μεταβολών αυτών.
Κάποια από τα βασικά συμπεράσματα που φαίνεται να επικρατούν κατά τις πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι:
*Θα αυξηθεί η μέση Θερμοκρασία κατά 1Cο στο εγγύς μέλλον και έως 5 Cο στο μακρινό μέλλον (RCP8.5 στο δυσμενέστερο σενάριο)
*Η ετήσια Βροχόπτωση θα παρουσιάζει μικρές αυξομειώσεις στο εγγύς μέλλον και θα μειωθεί έως 40% στο μακρινό μέλλον (στο δυσμενές σενάριο RCP8.5)
*Η ηλιακή ακτινοβολία θα αυξηθεί από 2 Watt/m2 στο εγγύς μέλλον έως 8 Watt/m2 μακρινό μέλλον (RCP8.5) στα ορεινά, ενώ στα πεδινά έχει μικρές μεταβολές
*Η μέση ετήσια ταχύτητα του ανέμου παρουσιάζει μεταβολές ±5%
*Η μέση στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί από 15 cm στο εγγύς μέλλον έως 75 cm στο μακρινό μέλλον για το δυσμενές σενάριο (RCP8.5).
Επίσης αναμένονται:
*H μείωση έως και 25 μέρες/έτος των νυχτερινών παγετών,
*H αύξηση έως 40 μέρες/έτος των ημερών με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 Cο,
*Έως και 1200 περισσότερες βαθμοημέρες ψύξης και έως και 1000 λιγότερες βαθμοημέρες θέρμανσης,
*Η επιμήκυνση έως και 90 μέρες/έτος της βλαστικής περιόδου,
*Έως και 30 λιγότερες μέρες βροχής/έτος,
*Η επίμηκυνση της μέγιστης ετήσιας ξηρής περιόδου έως και κατά 30 μέρες/έτος,
*Έως και 15 λιγότερες ημέρες με πολύ βαριά βροχόπτωση και μικρές αυξομειώσεις του ετήσιου αριθμού των ημερών που η ταχύτητα του ανέμου ξεπερνά τα 6 Beaufort κατά την αντιπυρική περίοδο.
Οι εκπρόσωποι της Ομάδας υποστήριξης της Περιφέρειας από το ΙΤΕ, το Πολυτεχνείο Κρήτης και ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που συμμετείχαν στη συζήτηση (Ιωάννης Καρακάσης, Μαρία Κανακίδου, Θεοχάρης Τσούτσος, Γιώργος Τσακίρης, Άρης Κουτρούλης, Νίκος Καμπάνης, Γιώργος Αλεξανδράκης, Γιώργος Σωμαράκης), κατέθεσαν τις απόψεις τους και έκαναν βελτιωτικές παρεμβάσεις με βάση το αντικείμενο εξειδίκευσής τους.
Σε γενικές γραμμές παρότι τα αποτελέσματα δείχνουν εντυπωσιακές μεταβολές στο δυσμενέστερο σενάριο, στον μακρινό ορίζοντα του 2100, όλοι συμφώνησαν ότι αυτές οι μεταβολές είναι αναμενόμενες με βάση τις υφιστάμενες και προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη.
Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής ως εντεταλμένος στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για το Περιβάλλον Ν. Ξυλούρης, ο Δ/ντης της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Μ. Κριτσωτάκης, η συντονίστρια του ΠΕΣΠΚΑ στην Περιφέρεια Ε. Καργάκη, καθώς και όλοι οι υπάλληλοι της Περιφέρειας που απαρτίζουν την Επιτροπή παραλαβής του ΠΕΣΠΚΑ.