ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Κόκκινη γραμμή» τα 50 κρούσματα – Πόσα τεστ γίνονται;

Με την Κρήτη να αντέχει προς το παρόν στη διασπορά του κορωνοϊού, καταγράφοντας όμως σαφώς ανοδικές τάσεις που απέχουν αρκετά από τους τρομακτικούς αριθμούς της Αττικής και της Βόρειας Ελλάδας, το νησί βρίσκεται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, με την τήρηση των μέτρων να θέτουν και τις βάσεις για τη μελλοντική του πορεία όσον αφορά την πανδημία.

Στη διάρκεια της προχθεσινής εκπομπής “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Αχιλλέας Γκίκας αναφέρθηκε στη δυναμική του νησιού, τονίζοντας ότι η διασπορά είναι δεδομένη, όχι όμως και μη διαχειρίσιμη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, η Κρήτη είναι στις τελευταίες θέσεις σε όλη την Ευρώπη, με τα 50 κρούσματα ανά ημέρα να είναι ο αριθμός που θα περάσει την “κόκκινη γραμμή” της διασποράς εφόσον καταγραφεί για πάνω από τρία 24ωρα.

Παράλληλα ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής υπογράμμισε την ανάγκη πολλαπλασιασμού των ελέγχων στον πληθυσμό, έτσι ώστε να είναι πιο σαφής η πορεία της επιδημίας ανά περιοχή μέσα από θωρακισμένες επιδημιολογικές μελέτες.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή, από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου μέχρι και την περασμένη Κυριακή 1 Νοέμβριου στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 187 περιστατικά, από τα οποία τα 112 στο Ηράκλειο, τα 48 στα Χανιά, τα 18 στο Ρέθυμνο και τα 9 στο Λασίθι.

Πόσα τεστ γίνονται;

Ωστόσο αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τεστ που γίνονται καθημερινά στην Κρήτη, μιας και ο αριθμός τους καλοκαιρινούς μήνες -και λόγω τουρισμού- ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με το τελευταίο διάστημα. Να σημειωθεί ότι στις περιοχές που καταγράφουν αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με την Κρήτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περασμένη Δευτέρα, αφού μέσα σε ένα 24ωρο έγιναν 11.986 δειγματοληπτικοί έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν 1.152 θετικά περιστατικά κορωνοϊού, δηλαδή το 10% των ελεγχθέντων, αριθμός που θεωρείται μεγάλος και αποτυπώνει και τη δυναμική της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Ο κ. Γκίκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το δεδομένο ότι τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα έγιναν 11.986 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και εντοπίστηκαν 1.152 θετικά περιστατικά κορωνοϊού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% επί του συνόλου των ελέγχων το συγκεκριμένο 24ωρο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, το διαχειρίσιμο ποσοστό δεν πρέπει να ξεπερνά το 4%. Με βάση τα στοιχεία από τη διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 46.468 δειγματοληπτικά τεστ στην Κρήτη μόνο από ΚΟΜΥ, χωρίς να περιλαμβάνεται στο νούμερο αυτό, όμως, και ο αριθμός των τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία.

Σε ετοιμότητα η 7η Υ.ΠΕ.

Η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης καταβάλλει προσπάθειες να θωρακιστεί για το δεύτερο κύμα που έχει ήδη ξεκινήσει, με τη διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ., Λένα Μπορμπουδάκη, να τονίζει στην “Ώρα Αιχμής” το σχέδιο για αύξηση κλινών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Κρήτης, όπως και των κρεβατιών στις κλινικές COVID. Παράλληλα ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Ανέστης Κιούλπαλης, αναφέρθηκε στην πιθανή πίεση που θα δεχτούν και οι ΜΕΘ της Κρήτης αν χρειαστεί να δεχτούν ασθενείς από επιφορτισμένες επιδημιολογικά περιοχές. Αυτό είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει αρκετά, με ειδικούς και εργαζόμενους στη δημόσια υγεία να ζητούν προσλήψεις και κάλυψη κενών θέσεων σε ΜΕΘ και κλινικές.

Οι νοσηλείες αναμένεται να αυξηθούν και στην Κρήτη το επόμενο διάστημα, με τις καιρικές συνθήκες προς το παρόν να ευνοούν το νησί μας, που “βλέπει” λιγότερα περιστατικά κορωνοϊού σε σχέση με την Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους καθηγητές Γκίκα και Λιονή, όπως τόνισαν στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”, η εικόνα της επιδημίας μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγα 24ωρα αν δεν τηρήσουμε πιστά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Άλλωστε, όπως λένε, το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό.

Να μην υποτιμούν τον ορατό κίνδυνο αναζωπύρωσης της ασθένειας του νέου κορωνοϊού COVID-19 καλεί τους Κρητικούς ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική, Λάμπρος Βαμβακάς. Μιλώντας στην εκπομπή, ο ίδιος τόνισε την προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης να βοηθήσει επί της ουσίας τις δομές Υγείας του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι είναι στο χέρι μας να σώσουμε την κατάσταση ακολουθώντας τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε καθημερινή ανοικτή γραμμή με την 7η Υ.ΠΕ., με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για τη θωράκιση του νησιού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” με παρέμβασή του ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, μίλησε για ανεπαρκή σχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφήνει αθωράκιστο απέναντι στην πανδημία το ΕΣΥ, και κατ’ επέκταση την υγεία εργαζομένων και ασθενών, αναφερόμενος και στα τελευταία κρούσματα κορωνοϊού σε υγειονομικούς και μιλώντας παράλληλα για τεράστιες ελλείψεις σε κομβικές υπηρεσίες και κλινικές στα νοσοκομεία. Η κ. Μπορμπουδάκη απαντώντας αναφέρθηκε στο σχέδιο που υπάρχει για προσλήψεις στα νοσοκομεία της Κρήτης, τονίζοντας ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού είναι πολύ πιο κάτω από όλες τις περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα ο κ. Βρύσαλης ζήτησε ουσιαστικό αριθμό δειγματοληπτικών τεστ στους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός  – Μεγάλη η ζήτηση για το εμβόλιο

Πολύ σημαντικό είναι να συνδυαστούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού με τον σωστό εμβολιασμό για την εποχική γρίπη, μιας και θα μπορούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο να αποφευχθεί το να νοσήσει κάποιος παράλληλα από γρίπη και κορωνοϊό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του. Για τη σπουδαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού μίλησαν στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” ο προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης και το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης. Όπως είπαν, από την πρώτη στιγμή οι Κρητικοί έσπευσαν στα φαρμακεία για το εμβόλιο της γρίπης, με τη ζήτηση να είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από το 2019.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσικανδηλάκη, με το “καλημέρα” του αντιγριπικού εμβολιασμού καταγράφηκαν και οι πρώτες ελλείψεις, με τον ίδιο να καλεί τους πολίτες να φροντίζουν να προχωρούν στον εμβολιασμό πρωτίστως όταν ανήκουν στις ευπαθείας ομάδες μετά την ατομική παραγγελία του εμβολίου και χωρίς μαζική προσέλευση στα φαρμακεία, τα οποία επίσης πρέπει να θωρακιστούν όσο ο καιρός παγώνει απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Το υπουργείο Υγείας πάντως τονίζει, όσον αφορά στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ότι οι δόσεις που έχουν εξασφαλιστεί θα καλύψουν και με το παραπάνω τις ανάγκες του αντιγριπικού εμβολιασμού στη χώρα.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Το 70% νόμιζε ότι είχαμε “καθαρίσει” από τον κορωνοϊό

Θεωρώντας ότι “καθαρίσαμε” με την COVID-19, οι Έλληνες πολίτες τον περασμένο Απρίλιο επικροτούσαν και χειροκροτούσαν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Επτά μήνες μετά, όμως, οι ίδιοι πολίτες αυτής της χώρας δηλώνουν κόπωση και περιορισμό της ελευθερίας τους στη σκιά των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον διευθυντή Περιεχομένου της “ΔΙΑνεοΣΙΣ”, Θοδωρή Γεωργακόπουλο, στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” είναι ενδεικτικά και αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τη νέα πραγματικότητα.

Τον περασμένο Απρίλιο, η άποψη των Ελλήνων ήταν σχεδόν ομόφωνη: Μετά από σχεδόν ένα μήνα σε πρωτοφανή αυστηρή καραντίνα και κατ’ οίκον περιορισμό, το 70% περίπου του πληθυσμού της χώρας θεωρούσε ότι θα έχουμε επανέλθει «σε μια κανονική καθημερινότητα» μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σήμερα έχουμε Οκτώβριο του 2020 και η «κανονική καθημερινότητα» είναι ακόμη ένα άπιαστο όνειρο. Στην έρευνα του Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν κάποια από τα πράγματα που υποπτευόμαστε, αλλά καταρρίπτουν και κάποιους μύθους. Οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και ρεαλιστές και, αναπόφευκτα, πολύ λιγότερο αισιόδοξοι από ό,τι στα εκπληκτικά αποτελέσματα του Απριλίου.

Οι ζωές τους έχουν αλλάξει με συγκεκριμένους τρόπους (στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην ψυχολογία, στις ανθρώπινες σχέσεις) και σχεδόν αποκλειστικά προς το χειρότερο. Από την άλλη, οι απαντήσεις δεν αντανακλούν συνθήκες απελπισίας ή κατάρρευσης. Οι πολίτες δηλώνουν ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας σε υψηλά ποσοστά. Νιώθουν, βέβαια, ότι περιορίζεται αρκετά η ελευθερία τους. Παρόλο που υπάρχει (και εκφράζεται) φόβος και τα ποσοστά της εμπιστοσύνης έχουν μειωθεί, δεν έχει χαθεί όμως ολοσχερώς ή ελπίδα. Σε κάποια από τα κρίσιμα θέματα που μας απασχολούν υπάρχει ακόμα η ελπίδα ότι στο μέλλον θα βγούμε κερδισμένοι.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ