ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – Κορωνοϊός: Ανησυχητική διάδοση της Eris στο νησί – Τι λένε οι ειδικοί για νέα καραντίνα

Η νέα υποπαραλλαγή με το όνομα “Eris” έχει προκαλέσει στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα μεγάλη αναστάτωση στον χώρο των επιστημόνων, ενώ μεγάλη είναι η άνοδος στον αριθμό των νέων εισαγωγών τις τελευταίες εβδομάδες στα νοσοκομεία της χώρας. Όπως φαίνεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου, η νέα υποπαραλλαγή καταγράφηκε στο 16% των νέων κρουσμάτων (από 11% που ήταν στην προηγούμενη έκθεση).

Παράλληλα, προκαλεί ανησυχία το γεγονός πως σημειώνεται αύξηση 71% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες!

Την εβδομάδα που πέρασε, οι νοσηλείες ήταν 563, ενώ την εβδομάδα από τις 31 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου ήταν 469.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 33% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 18, ενώ καταγράφηκαν 22 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 69-97 έτη).

Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Οι αυξητικές τάσεις

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+135%), στην Αλεξανδρούπολη (+92%), στο Ηράκλειο (+72%), στη Θεσσαλονίκη (+72%), στα Ιωάννινα (+55%), στον Βόλο (+45%) και στα Χανιά (+38%). Αυξητική τάση παρατηρήθηκε και στην Πάτρα, αλλά η εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή δεν μπορεί να υπολογιστεί γιατί την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς (31/07- 06/08/2023) το ιικό φορτίο δεν ήταν ανιχνεύσιμο. Οριακά αυξήθηκε το ιικό φορτίο στη Λάρισα (+29%), ενώ οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Αττική (-20%).

Την ίδια ώρα, από τα τέλη του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να είναι διαθέσιμο το τροποποιημένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που θα καλύπτει τα νέα στελέχη, όπως και την υποπαραλλαγή “Eris”. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα στοχεύει ειδικότερα την XBB.1.5, δηλαδή την υποπαραλλαγή της “Omicron” που είναι παρόμοια με την “Eris” (επίσης υποπαραλλαγή της “Omicron”).

Το φετινό εμβόλιο θα είναι διαφορετικό από το περσινό, το οποίο ήταν ένα δισθενές εμβόλιο που κάλυπτε το αρχικό στέλεχος και τις υποπαραλλαγές “Omicron” BA.4 και BA.5. Τα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα αυτό το φθινόπωρο θα μπορούν να καταπολεμήσουν υποπαραλλαγές της “Omicron” που κυριαρχούν από πέρυσι, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

«Μην ανησυχούμε για καραντίνα»

Στο μεταξύ, πάντως, το σκηνικό της καραντίνας και των αυστηρών μέτρων κατά του κορωνοϊού φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτή είναι η εκτίμηση των λοιμωξιολόγων με φόντο τη μετάλλαξη “Έρις” και τα αυξημένα κρούσματα και σε επίπεδο Κρήτης.

Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, o επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι πλέον δε λαμβάνονται μέτρα που αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού.

«Η Κρήτη δείχνει να έχει πολλά κρούσματα της μετάλλαξης “Έρις”, γεγονός που οφείλεται», σύμφωνα με τον καθηγητή, «στην αυξημένη μοριακή επίβλεψη που οδηγεί στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων».

Την ίδια στιγμή, οι Κρητικοί δείχνουν να έχουν γυρίσει σελίδα μετά την πανδημία, με την πλειοψηφία να αναφέρει ότι πλέον ο κορωνοϊός δεν τους προκαλεί ανησυχία. Συμπτώματα, όπως συνάχι, πυρετός και πονόλαιμος, φαίνεται να μαρτυρούν κατά πάσα πιθανότητα τη νόσηση από κορωνοϊό, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.

Η επιστημονική κοινότητα εστιάζει στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να προφυλαχτούν από τον κορωνοϊό, με τον καθηγητή να αναφέρει ότι το φθινόπωρο θα είναι στη διάθεση των ευάλωτων πολιτών τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ