Μειώθηκαν οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, το τελευταίο 24ωρο. Σήμερα, Τρίτη 30 Αυγούστου νοσηλεύονται συνολικά 59 ασθενείς, ενώ την Δευτέρα 29 Αυγούστου καταγράφηκαν 68 συνολικά νοσηλείες.
Από τους 59 ασθενείς, οι 49 βρίσκονται σε κλινική covid, οι 10 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 5 είναι διασωληνωμένοι. Παράλληλα, τα νοσοκομεία που δεν νοσηλεύουν κανέναν ασθενή με κορωνοϊό, είναι του Αγίου Νικολάου, Σητείας και Νεάπολης.
Αναλυτικά η «εικόνα» των νοσηλειών ανά νοσοκομείο:
- Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 9 ασθενείς, 6 σε κλινική Covid και 3 σε ΜΕΘ.
- Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 14 ασθενείς σε κλινική Covid.
- ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 24 ασθενείς 20 σε κλινική Covid, 4 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 3 είναι διασωληνωμένοι.
- Βενιζέλειο: Συνολικά 9 ασθενείς, 6 σε κλινική Covid, 3 σε ΜΕΘ και 2 διασωληνωμένοι.
- Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 3 ασθενείς σε κλινική Covid.
Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων
Σήμερα, Τρίτη 30 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό για τα σχολεία, όπως προανήγγειλε το πρωί της Δευτέρας 29 Αυγούστου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Έχουμε δύο εβδομάδες ακόμα να ανοίξουν τα σχολεία. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας. Η λογική η οποία έχουμε είναι ότι, στο πλαίσια που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δε χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία. Οπότε κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχόμενα τεστ», τόνισε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας: «Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουνε το νόημα το οποίο είχαν την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά – δε λέω μόνο για τα σχολεία – περισσότερο θέλουμε να έχει μια κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα».
«Η πανδημία, βέβαια, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οπότε αν χρειαστεί θα προσαρμοζόμαστε», διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως σε γενικές γραμμές «δε θέλουμε να επανέλθει η υποχρεωτικότητα στη μάσκα, αλλά θα δούμε την πορεία πώς πηγαίνει και τι μας έδειξε το καλοκαίρι. Γιατί με αυτό τον γνώμονα λειτουργούμε».
Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης πως είχαμε κρούσματα αντίστοιχα με τα κρούσματα που υπήρχαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά ωστόσο αυτά δε μεταφράστηκαν σε νοσηλείες σε εντατικές.
«Είχαμε νοσηλείες μόνο σε απλές κλίνες, άρα αυτό μας δείχνει ότι πλέον, επειδή έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό, έχουμε άλλες μεταλλάξεις, έχουμε αντιιικά φάρμακα, έχουμε αντίστοιχα και καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, γνωρίζουμε σιγά-σιγά τον κορωνοϊό και αντιστοίχως μπορούμε να μην πάμε σε μέτρα», κατέληξε, επισημαίνοντας πως η βούληση είναι να μην έχουμε παραπάνω μέτρα από αυτά που βλέπουμε σήμερα. «Από ’κει και πέρα, αν χρειαστεί να πάρουμε, αυτά θα είναι ήπια και τα σχολεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Θέλουμε και τα παιδιά που θα γυρίσουν στα σχολεία να βρίσκονται πολύ κοντά στην κανονικότητα».
Η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέτρα
Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας την Κυριακή 28 Αυγούστου, στο Open, δήλωσε πως σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων «η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέτρα, γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».
Όσον αφορά για το πρωτόκολλο που θα ισχύει ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κυρία Κεραμέως δήλωσε ότι «πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά», προσθέτοντας ότι «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου, γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει, καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».
Πηγή: neakriti.gr