Παρόμοια εικόνα με χθες, Δευτέρα 8 Αυγούστου, καταγράφεται σήμερα, Τρίτη 9 Αυγούστου, στις νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης.
Πιο αναλυτικά, σήμερα Τρίτη νοσηλεύονται συνολικά 102 ασθενείς και χθες Δευτέρα καταγράφονταν 106 νοσηλείες.
Από τους 102 ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 94 βρίσκονται σε κλινική Covid και οι 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 7 είναι διασωληνωμένοι.
Το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών σηκώνει για ακόμη μια μέρα το ΠΑΓΝΗ, με το Βενιζέλειο να ακολουθεί.
Η «εικόνα» των νοσηλειών ανά νοσοκομείο:
ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 44 ασθενείς 40 σε κλινική Covid, 4 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.
Βενιζέλειο: Συνολικά 18 ασθενείς, 17 σε κλινική Covid, 1 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένος.
Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 18 ασθενείς, 17 σε κλινική Covid, 1 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένος.
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 8 ασθενείς σε κλινική Covid.
Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 8 ασθενείς σε κλινική Covid.
Νοσοκομείο Σητείας: 4 ασθενείς σε κλινική Covid.
Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 3 ασθενείς σε κλινική Covid.
Νοσοκομείο Νεάπολης: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.
Ένας στους πέντε έχει νοσήσει ξανά
Ένα στα πέντε περιστατικά Covid-19 που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας είναι επαναλοίμωξη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα οποία δημοσιεύει η «Καθημερινή», από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 έως το τέλος Ιουλίου 2022 έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 280.865 επαναλοιμώξεις, από τις οποίες το 98,3% – η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή – αφορά σε πρώτη επαναλοίμωξη.
Στο 1,7% των περιπτώσεων (4.706 περιστατικά) οι ασθενείς είχαν δύο επαναλοιμώξεις μέσα σε αυτό το διάστημα, ενώ καταγράφηκαν και 44 περιστατικά με τρεις ή και περισσότερες επαναλοιμώξεις. Από τις 280.865 επαναλοιμώξεις που έχουν καταγραφεί αυτό το επτάμηνο του 2022, σχεδόν οι 110.000 εντοπίστηκαν μέσα στον Ιούλιο. Και σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, πλέον το 20% των κρουσμάτων που δηλώνονται αφορούν επαναλοιμώξεις.
«Έχουμε ένα αυξανόμενο ποσοστό επαναλοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό είναι συνέπεια τριών παραμέτρων: Αρχικά, έχει επικρατήσει η υποπαραλλαγή BA.5, η οποία έχει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής. Επιπλέον, το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό είναι σχετικά μεγάλο και συνεπώς η ανοσία έναντι μόλυνσης έχει εξασθενήσει για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Και τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει ήδη μολυνθεί, οπότε αυτό στατιστικά αυξάνει και το ποσοστό των επαναλοιμώξεων», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής.
Ακόμη και για τις επαναλοιμώξεις ο εμβολιασμός μπορεί να κάνει διαφορά. Σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων του ΕΟΔΥ, το 50,2% των περιπτώσεων πρώτης μόλυνσης που καταγράφηκαν από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 έως και τα μέσα Ιουνίου 2022 αφορούσε ανεμβολίαστους και το υπόλοιπο ποσοστό εμβολιασμένους. Επαναλοίμωξη εμφάνισε το 84,6% των ανεμβολίαστων και μόλις το 15,4% των εμβολιασμένων που είχαν νοσήσει στο παρελθόν.
Τριπλάσιοι θάνατοι σε σχέση με πέρυσι
Την ίδια ώρα, «καμπανάκι» κινδύνου σε όσους θεωρούν ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό χτυπά ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, καθώς, όπως επισημαίνει, «ο Ιούλιος έκλεισε με τον απαράδεκτο αριθμό των 1.100 θανάτων, ενώ πριν από ένα χρόνο τον ίδιο μήνα ήταν 350 οι θάνατοι».
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, ο ιός παρακάμπτει τόσο τη φυσική όσο και την τεχνητή ανοσία.
«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει και μεγαλύτερη απειλή από τις μεταλλάξεις είναι η υποτίμηση στον κίνδυνο. Εάν συνεχίσουμε έτσι και ξεκινήσουν τα σχολεία, εάν αγριέψει ο καιρός και δε ληφθούν μέτρα προφύλαξης για απομονώσεις και ανιχνεύσεις, θα έχουμε 7ο κύμα, που θα μας καταστρέψει όσο τα προηγούμενα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν είμαστε αντίθετοι με τις διακοπές, αλλά με την ακραία χαλάρωση των μέτρων τη στιγμή που η πανδημία είναι εδώ και σκοτώνει ανθρώπους», πρόσθεσε ο καθηγητής και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στρογγυλοποίηση, «ειδικά από στόματα υγειονομικών» όσον αφορά στα κρούσματα και τους θανάτους.
«Την πληρώνουν οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι, αλλά ποιος είπε ότι αυτοί είναι ξεγραμμένοι», σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος, καλώντας τους πολίτες σε υπευθυνότητα και την Πολιτεία σε παρεμβάσεις, εφόσον δεν υπάρχει συμμόρφωση.
«Τα εμβόλια, δυστυχώς, έχουν ημερομηνία λήξης και οι επαναμολύνσεις συνιστούν απειλή, αφού οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν έχουν φανεί», ανέφερε.
Αλλάζει (ξανά) ο τρόπος υπολογισμού των θανάτων
Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό προανήγγειλε, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εκτίμησε πως βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του παρόντος κύματος της πανδημίας.
«Αυτό το κύμα είχε την ιδιαιτερότητα ότι αφορούσε σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και όχι σε ΜΕΘ, και γι’ αυτό δεν υπήρχε πίεση στο Σύστημα Υγεία ως προς τον σκληρό δείκτη των διασωληνώσεων».
Για τον μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός επισήμανε: «Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ: Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορωνοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID. Από ’δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID.
Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά ήταν με οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID. Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε επακριβώς τους θανάτους, όμως και απόδειξη αυτού που λέμε είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας».
Πηγή: neakriti.gr