ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Κραυγή «αγωνίας» για λύσεις ουσίας στα Νοσοκομεία – Με τα «εντέλλεσθαι» οι κλινικές φτάνουν στα όριά τους (βίντεο)

Με τα “εντέλεσθαι να αποτελούν μια καθημερινή πραγματικότητα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς στην Κρήτη, η εικόνα που εμφανίζει η δημόσια υγεία στο νησί, περισσότερο μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί, στη βάση των ελλείψεων και υποστελέχωσης σε γιατρούς που εξακολουθούν να φεύγουν από τα νοσοκομεία ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημόσια υγεία.

Γιατροί σε ρόλο “ντελίβερι” κάθε μέρα καλούνται να πηγαίνουν για εφημερία σε άλλα νοσοκομεία του νησιού για να καλύψουν κενά, με ένα γαϊτανάκι που μοιάζει με τη λογική έλα εσύ φύγε εσύ, με φόντο τις υπηρεσίες υγείας των πολιτών.

Νεότερο παράδοξο αυτό που συμβαίνει στην παθολογική του νοσοκομείου Σητείας που ουσιαστικά έχει κλείσει. Από τους τρεις παθολόγους  η μία συνταξιοδοτήθηκε, ο δεύτερος παραιτήθηκε και η τρίτη μετά από μια πενταετία στο νοσοκομείο ζήτησε και πήρε μετάταξη στο Βενιζέλειο. Που όμως αν και της ανακοινώθηκε, τελικά αποφασίστηκε να μην ισχύσει και να παραμείνει στη Σητεία, με την ίδια ωστόσο σε αυτή τη φάση ούτως ή άλλως να βρίσκεται εκτός λόγω αναρρωτικής.

Η ανυπαρξία παθολόγου στη Σητεία, αποφασίστηκε  να αντιμετωπιστεί με δύο από τους τέσσερις παθολόγους της παθολογικής του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, που για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα, επίσης με εντέλλεσθε θα πηγαίνει γιατρός από το νοσοκομείο στη Νεάπολη. Μια χαοτική κατάσταση με κερασάκι όχι τα εντέλεσθαι αλλά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σχεδιάζεται η άσκηση μέριμνας για τη δημόσια υγεία στο νησί.

Στην ίδια κατάσταση ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες κιόλας ημέρες να βρεθεί και η παιδιατρική του νοσοκομείου Σητείας που από τους τρεις παιδιάτρους έφυγε ο ένας και δύο ακόμη είναι υπό παραίτηση… ψάχνοντας νέα ζωή στο εξωτερικό.

Και στο Ρέθυμνο από όπου ξεκίνησε η πρακτική των εντέλλεσθε, η λύση που δόθηκε ήταν προσωρινή. Με το μέτρο των 1800 ευρώ επιπλέον, γιατρός από το ΠΑΓΝΗ μετακινείται προς το Ρέθυμνο, με την ισχύ της  ρύθμισης αυτή βέβαια να προβλέπεται μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου να μιλάει ανοιχτά για λύση ανάγκης και όχι ουσιαστικής αντιμετώπισης του ζητήματος.

Με κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού, η μία μετά την άλλη να αντιμετωπίζουν  επί της ουσίας τον  κίνδυνο της κατάρρευσης, πολίτες, γιατροί και εργαζόμενοι από τη  μια άκρη της Κρήτης στην άλλη εκφράζουν από ανησυχία έως οργή, προετοιμάζοντας δυναμικές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα, ζητώντας όπως λένε το αυτονόητο εν έτει 2023. Την  προστασία της δημόσιας υγείας  και της ανθρώπινης ζωής.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ