ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – Κτηνοτροφία: Μείωση έως και 50% στα αιγοπρόβατα του νησιού – Λιγότερο γάλα διπλάσιο όμως το κόστος παραγωγής

Κατά 5.000 τόνους λιγότερο ήταν το γάλα που παρήγαγαν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης το 2022 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι τα παραγωγικά ζώα έχουν μειωθεί και μάλιστα κατά 50% από τον περασμένο Μάρτιο, οδηγώντας, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, με ραγδαίους ρυθμούς στη συρρίκνωση ενός κλάδου του οποίου την κατάρρευση, αν δεν στηριχθεί ουσιαστικά, θεωρούν βέβαιη, με δραματικές συνέπειες για την ύπαιθρο.

Για τα προβλήματα της κρητικής αιγοπροβατοτροφίας μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων νομού Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, με αφορμή την απόφαση των κτηνοτροφικών συλλόγων του νησιού να οργανώσουν Παγκρήτιο συλλαλητήριο την 1η Μαρτίου στο Ηράκλειο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ασφυκτικές συνθήκες που προκαλούν για την κτηνοτροφία το κόστος παραγωγής – όπως είπε, έχει διπλασιαστεί, λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια, στο πετρέλαιο και στις πρώτες ύλες – τα μεταφορικά, αλλά και μια σειρά ακόμα από προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις πληρωμές ενισχύσεων και επιδοτήσεων, τη νέα ΚΑΠ, το ΟΣΔΕ, τους δασικούς χάρτες, τον ΕΛΓΑ κ.α.

«Το κόστος μεταφοράς των ζωοτροφών στην Κρήτη φτάνει να είναι μεγαλύτερο από την αξία του φορτίου» ανέφερε ενδεικτικά για να περιγράψει, στη συνέχεια, τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην κρητική κτηνοτροφία η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής. «Ένα ζώο για να φτάσει να είναι παραγωγικό θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να το ταΐζει 17 – 18 μήνες. Ποιος αντέχει πια να το κάνει αυτό; Πέρυσι πολλά ζώα αναπαραγωγικής ηλικίας οδηγήθηκαν στη σφαγή. Και πολλά ακόμα που έμειναν οι κτηνοτρόφοι «τα έχουν στη συντήρηση», δηλαδή τα ταΐζουν όσο χρειάζεται για να διατηρηθούν και όχι για να παράγουν» ανέφερε. Και με αυτά τα δεδομένα, όπως εκτίμησε, από τον περασμένο Μάρτιο τα παραγωγικά ζώα μειώθηκαν κατά 50% στην Κρήτη και το παραγόμενο γάλα του νησιού κατά 5.000 τόνους σε σχέση με το 2021. Το 2018, σύμφωνα με τον κ. Βενιεράκη, στην Κρήτη παρήχθησαν 56.000 τόνοι γάλα, από τους οποίους οι 28.000 στο νομό Ρεθύμνου.

Η μειωμένη παραγωγή γάλακτος έχει οδηγήσει μοιραία στην αύξηση και της τιμής παραγωγού, όχι όμως σε επίπεδα τέτοια, ώστε να καλύπτεται η άνοδος του κόστους παραγωγής. Το τελευταίο έχει διπλασιαστεί, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι. Η τιμή παραγωγού στο γάλα έχει αυξηθεί κατά 30 – 35%, ενώ οι αντίστοιχες τιμές στο κρέας παραμένουν, όπως τόνισε ο κ. Βενιεράκης, καθηλωμένες, στα περυσινά επίπεδα. Αναφερόμενος δε στις αυξήσεις των τιμών στα γαλακτοκομικά προϊόντα σημείωσε ότι οι μόνοι που δεν φταίνε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές, οι οποίοι βάλλονται από την ακρίβεια. “Οι καταναλωτές δε μπορούν να αγοράσουν σε αυτές τις τιμές και οι κτηνοτρόφοι δε μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν, λόγω του κόστους. Δηλαδή, θα φτάσουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα και χημικά προϊόντα;”, σχολίασε.

Εφόσον η διαμορφωθείσα – δεινή για όσους κτηνοτρόφους πραγματικά παράγουν υπό αντίξοες συνθήκες– κατάσταση συνεχιστεί, «η κτηνοτροφία της Κρήτης θα καταρρεύσει», προειδοποιεί ο κ. Βενιεράκης. «Το 50% των ζώων της Κρήτης ήταν στο νομό Ρεθύμνου. Οι υποδομές που έχουν φτιάξει οι κτηνοτρόφοι είναι σοβαρές, αλλά πια δεν είναι βιώσιμες. Η δική μου γενιά θα μείνει όσο αντέχει, όπως κι εγώ, γιατί δεν έχω και τι άλλο να κάνω. Όμως, ο νέος δεν θα κάτσει. Δυστυχώς η ύπαιθρος θα ρημάξει…», κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων νομού Ρεθύμνου.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ