Αποτρεπτικά για πολλούς εκπαιδευτικούς, που αρνούνται πλέον να δηλώσουν το Ρέθυμνο στις προτιμήσεις τους, λειτουργεί το μείζον πρόβλημα της εύρεσης στέγης, καθώς τα σπίτια που υπάρχουν διατίθενται – στην πλειοψηφία τους – για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των αλλοδαπών επισκεπτών, την ίδια ώρα που τα ενοίκια παίρνουν “φωτιά”!
Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, μπροστά στο διαχρονικό αδιέξοδο που παρατηρείται, καλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων – αλλά και τις τοπικές Αρχές – να εξετάσουν εκ νέου το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς σχετίζεται και με την υποστελέχωση των σχολείων του Ρεθύμνου…
Δεν είναι κοινό μυστικό ότι οι νεοδιόριστοι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έρχονται στην Κρήτη για να διδάξουν σε σχολεία του Ρεθύμνου, μόλις φτάσουν στην πόλη, βλέπουν να ορθώνεται μπροστά τους το – πολλές φορές – ανυπέρβλητο εμπόδιο της έλλειψης στέγης.
Οι εκπαιδευτικοί υφίστανται, σε ετήσια βάση, μια απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς δε βρίσκουν εύκολα ένα “κεραμίδι” πάνω από το κεφάλι τους, ενώ, αν είναι τυχεροί και βρουν, τότε θα πρέπει να δίνουν σχεδόν ολόκληρο τον μισθό τους στο ενοίκιο. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην καλύπτονται ποτέ και τα κενά στα σχολεία.
Μιλώντας για τον “Γολγοθά” που τραβούν οι συνάδελφοί του σε επίπεδο Ρεθύμνου, ο κ. Χρήστος Σουρουλής, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ανέφερε στο neakriti.gr και την “ΚΡΗΤΗ TV” ότι εκπαιδευτικοί «φιλοξενούνται, όσο μπορεί να γίνει βέβαια αυτό, μένουν πολλοί σε ένα σπίτι, σε κάμπινγκ, σε αυτοκίνητα… έχουμε τέτοια φαινόμενα δηλαδή. Είναι λίγο κατάντια. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό και πρέπει να το δουν κι οι τοπικές Αρχές κάποια στιγμή».
«Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα το θέμα της έλλειψης στέγης. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε και ζητάμε και η κοινωνία να βοηθήσει σε αυτό», εξηγεί ο κ. Σουρουλής, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα «είναι για το καλό όλων, όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς».
Μπροστά στο αδιέξοδο της εύρεσης στέγης, που ολοένα γιγαντώνεται εξαιτίας και του τουρισμού, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιοκτήτες ακινήτων, με σκοπό να καταρτιστεί μία λίστα χώρων προς ενοικίαση από καθηγητές, ώστε να περιοριστεί – όπως λέει – το οξύ πρόβλημα εύρεσης στέγης.
«Κάνουμε μία έκκληση, πρόσκληση, παράκληση, πείτε το όπως θέλετε, σε ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ρέθυμνο να μας στείλουν ακίνητα που έχουν προς ενοικίαση. Το θέμα βέβαια δεν είναι να βολέψει η ΕΛΜΕ τους εκπαιδευτικούς. Το θέμα αφορά όλη την πόλη, όλη την κοινωνία και όλο τον νομό Ρεθύμνου», υπογραμμίζει ο κ. Σουρουλής.
Πάντως, η ΕΛΜΕΡ και στο παρελθόν είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη ενέργεια, καταρτίζοντας τότε μια λίστα με 100 σπίτια προς ενοικίαση, όμως στην παρούσα φάση τα πράγματα φαίνεται πως δυσκολεύουν…
«Πολλοί συνάδελφοι έμεναν σε ξενοδοχεία μέχρι να βρουν κάποιο σπίτι. Ακόμη κι αυτό, δυστυχώς, πλέον καθίσταται δύσκολο και πλέον όχι μόνο έρχονται εκπαιδευτικοί και φεύγουν, αλλά πολλοί δε δηλώνουν καν το Ρέθυμνο και άλλες τουριστικές περιοχές, γνωρίζοντας από πριν τι θα αντιμετωπίσουν. Έχουμε που έχουμε ένα πρόβλημα κεντρικής διοίκησης στην υποστελέχωση των σχολείων, έχουμε πλέον και τα πρόβλημα πολλοί εκπαιδευτικοί να μην προτιμούν εξαρχής το Ρέθυμνο γι’ αυτόν τον λόγο», τόνισε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος στέγασης των εκπαιδευτικών, σε καμία περίπτωση δε βοηθά η αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω πλατφορμών τύπου airbnb.
Όπως ανέφερε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, εξαιτίας του εν λόγω ζητήματος «δάσκαλοι, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, καθηγητές, φοιτητές… και πολλά νέα ζευγάρια δε βρίσκουν σπίτια να νοικιάσουν για να μείνουν. Δημόσιοι υπάλληλοι κι εργαζόμενοι από άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι έρχονται στην Κρήτη – επίσης – δε βρίσκουν σπίτια να νοικιάσουν. Το πρόβλημα είναι τεράστιο».
Πηγή: neakriti.gr