Με 7.000 υπαλλήλους μείον… ξεκινάει η τουριστική χρονιά του 2023 στον νομό Ηρακλείου, με τους εκπροσώπους των εργατικών σωματείων να προβλέπουν μέχρι και διπλάσια έλλειψη εργατικών χεριών το επικείμενο καλοκαίρι. Η δυσαρέσκεια είναι εμφανής στην κουζίνα και στους μάγειρες, όπου 9 στους 10 είναι δυσαρεστημένοι. Ως αντιστάθμισμα, εκπρόσωποι εργαζομένων ζητούν παράταση του ταμείου ανεργίας, αύξηση μισθών και βελτίωση συνθηκών εργασίας, ώστε να μην επαληθευτούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για φυγή εργασιακού προσωπικού.
Την ίδια στιγμή, δυσοίωνοι οιωνοί υπάρχουν και στον νομό Χανίων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν σαφές πως… το 2023 θα υπάρξουν πάνω από 3.000 ελλείψεις εργαζομένων.
Ειδικότερα, ένα σοβαρό πρόβλημα που αναδείχτηκε τη φετινή χρονιά ήταν η έλλειψη εργατικών χεριών. Παρά την προσφορά θέσεων εργασίας, υπήρχε ελάχιστο ενδιαφέρον από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και άλλα επαγγέλματα του τουρισμού να εργαστούν. Η υγειονομική κρίση έφερε ανασφάλεια και αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι του τουρισμού να αλλάξουν το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον και να μεταβούν σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπου το μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον τους χειμερινούς μήνες να είναι πιο σταθερό. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει τρομερή υπερεντατικοποίηση της εργασίας, καθόσον τα εναπομείναντα εργατικά χέρια αντικατέστησαν τις ελλείψεις εργαζόμενα πυρετωδώς.
Φαίνεται, ωστόσο, η ψυχολογική και σωματική κούραση που υπέστη το εργασιακό προσωπικό, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των μισθών έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο, με άμεση συνέπεια να υπάρχει επικείμενη φυγή προσωπικού. Μάλιστα, υπολογίζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και του προέδρου του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών, Νεκτάριου Μωυσάκη, πως η επικείμενη τουριστική χρονιά ξεκινάει με λιγότερους από 7.000 εργαζόμενους στον τουρισμό σε σχέση με πέρυσι.
Ο κ. Μωυσάκης, υποστηρίζει: «Καθημερινά λαμβάνω μηνύματα πως υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια. Χαρακτηριστικά θα πω πως 9 στους 10 μάγειρες ή ζαχαροπλάστες εντός της κουζίνας των ξενοδοχείων είναι δυσαρεστημένοι. Η φόρτωση της εργασίας ήταν μεγάλη. Παρά τις χιλιάδες αφίξεις, οι εργαζόμενοι του τουρισμού είναι εμφανώς ταλαιπωρημένοι. Δεν υπάρχουν θετικοί οιωνοί. Και πρέπει η κυβέρνηση να δείξει ενδιαφέρον στον τουρισμό, που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Πέρυσι, ένας ξενοδοχοϋπάλληλος έκανε τη δουλειά τριών εργαζομένων. Θεωρώ πως η έλλειψη εργατικών χεριών θα είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολλά ξενοδοχεία δε θα ανοίξουν καθόλου».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μωυσάκης προέβη σε εκτιμήσεις-σοκ, που κάνουν λόγο για 7.000 μείον ήδη από την εκκίνηση της τουριστικής χρονιάς. «Ήδη μιλάμε για 7.000 άτομα που δε θα εργαστούν στην εστίαση, στον επισιτισμό και στον τουρισμό το επικείμενο καλοκαίρι στον ν. Ηρακλείου. Και βρισκόμαστε στον Νοέμβριο. Όσο θα προχωράμε στον χειμώνα και δε θα υπάρχουν μέτρα, ο αριθμός θα αυξάνεται».
O πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, τόνισε πως η μη επαλήθευση των κακών αυτών οιωνών στηρίζεται κατά βάση στις προθέσεις της κυβέρνησης για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Εάν δεν αλλάξει το πλαίσιο, η φυγή είναι αναπόφευκτη.
«Θα υπάρξει φυγή εάν η κυβέρνηση δεν προβεί στις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Θα πρέπει να υπάρξει χρονική παράταση του ταμείου ανεργίας και κυρίως να υπάρχει σεβασμός απέναντί μας. Η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να εκσυγχρονιστεί. Οι ξενοδόχοι θα πρέπει να κατανοήσουν πως οι αυξήσεις που ζητάμε στο 15% πάνω είναι επιτακτικό αίτημα και θα πρέπει να υπάρξει, πέραν της τήρησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αυτή είναι η κατάσταση. Εάν δεν αλλάξουν αυτά τα πράγματα, τότε του χρόνου θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού. Αυτά που ανέφερα είναι σοβαρά κίνητρα», είπε.
Τι πρέπει να αλλάξει
Μεγαλύτερες θα είναι οι ελλείψεις στο εποχικό επάγγελμα (τουρισμός, επισιτισμός και αεροδρόμιο), οι οποίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Ι. Μανωλικάκη, πέρυσι υπολογίζονταν στις 3.000. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρχει αύξηση στον αριθμό των ελλείψεων στους εργαζόμενους, με τον ίδιο να κάνει σαφές πως η Πολιτεία πρέπει να επιδείξει σεβασμό στο εποχικό επάγγελμα.
«Πέρυσι, οι ελλείψεις στο εποχικό επάγγελμα – συμπεριλαμβάνονται και οι θέσεις στο αεροδρόμιο – ήταν περίπου 3.000 στον νομό Χανίων. Του χρόνου, ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος. Ο ξενοδοχοϋπάλληλος δεν μπορεί να εργαστεί σε αυτές τις συνθήκες. Ο μισθός των 1.300 ευρώ που παίρνει είναι για λίγους μήνες. Προσλήψεις δε γίνονται και δεν παίρνει ρεπό. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία μέριμνα ώστε το εποχικό επάγγελμα να έχει βιωσιμότητα στο μέλλον. Η Πολιτεία κωφεύει. Ας αναλογιστεί η Πολιτεία τη σημασία του εποχικού επαγγέλματος, τις ασφυκτικές συνθήκες εργασίας και το γεγονός ότι η Ελλάδα, αν και τουριστική, παράγει Έλληνες ανέργους και όχι άρτια καταρτισμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους», είπε.
Πηγή: neakriti.gr