ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Με οικονομική καταστροφή απειλούνται οι παραγωγοί καλοκαιρινών προϊόντων λόγω της λειψυδρίας

Μεγάλες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς προιόντων που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς λόγω της έλλειψης νερού.

Οι οικονομικές παρενέργειες από την κλιματική αλλαγή που προκαλεί λειψυδρία είναι πλέον τεράστιες στην αγροτική παραγωγή στην ανατολική Κρήτη καθώς λαμβάνονται μέτρα περιορισμού των καλοκαιρινών καλλιεργειών όπως για τα καρπούζια, πεπόνια κ.α

Πολλοί Δήμοι του νομού Ηρακλείου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της λειψυδρίας προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα χωρίς μέχρι στιγμής να λάβουν ούτε ένα ευρώ.

Τραγικό παράδειγμα ο δήμος Φαιστού που υπέβαλλε νέο αίτημα για παράταση της έκτακτης ανάγκης περιμένοντας χρήματα για τις νέες γεωτρήσεις σε ένα ήδη άδειο από νερό υδροφόρο ορίζοντα.

Οι περισσότεροι δήμοι έχουν εκδώσει οδηγίες να εγκαταλείψουν οι παραγωγοί τη δεύτερη καλλιέργεια καλοκαιρινών προιόντων λόγω έλλειψης νερού.

Σε Τυμπάκι, Βιάννο, Οροπέδιο Λασιθίου και αλλού η δραματική έκκληση των τοπικών αρχών απευθύνεται στους ήδη σε απόγνωση αγρότες που κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή αφού δεν μπορούν να παράξουν περισσότερα προιόντα.

Στον δήμο Βιάννου, έχει ήδη ληφθεί απόφαση εδώ για περιορισμό των καλοκαιρινών καλλιεργειών ώστε να μείνει νερό για τις κανονικές καλλιέργειες κηπευτικών προιόντων που ξεκινούν τον Οκτώβριο.

Επιπλέον ο δήμος προχώρησε στον ορισμό πλαφόν για τις ποσότητες νερού που μπορούν να διατεθούν, ανάλογα με το είδος κάθε καλλιέργειας, ενώ περιορισμοί τέθηκαν ακόμη και στις οικιακές καταναλώσεις, για τον πότισμα κήπων ώστε να μην αναγκαστούν οι αγρότες να οδηγηθούν σε ελλειμματική άρδευση.

Επίσης στο Οροπέδιο Λασιθίου αφού εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα και η εικόνα της διαθεσιμότητας νερού αποφασίστηκαν τα εξής: 1) Να μην υπάρξει δεύτερη καλλιέργεια κηπευτικών για φέτος στην ίδια έκταση ώστε να εξασφαλιστεί εξοικονόμηση νερού από το πότισμα. 2) Να γίνει μεταφορά του νερού από το Φράγμα Αγίου Γεωργίου στο Φράγμα του Χαυγά καθώς το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν εργασίες επισκευής του πρώτου και το νερό του δεν πρέπει να χαθεί. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα που θα ανακουφίσουν την άρδευση των καλλιεργειών και θα καλύψουν τις ανάγκες υδροδότησης στις περιοχές που δοκιμάζονται παρά το γεγονός ότι οι δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ