Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι διατροφικές διαταραχές παιδιών και εφήβων στην Κρήτη, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών που δέχεται μεγάλο αριθμό αιτημάτων για θεραπεία, από οικογένειες του νησιού.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του κέντρου δρα Μαρία Τσιάκα, ψυχολόγο, τα αιτήματα για βοήθεια την τελευταία διετία αυξήθηκαν κατά 220% και το 45% εξ αυτών, προέρχονται από την Κρήτη.
«Μετά την πανδημία έχουμε εκρηκτική αύξηση των διαταραχών αυτών σε παιδιά πολύ μικρών ηλικιών ακόμη και 9,10,11 χρονών, κάτι πρωτόγνωρο για εμάς» είπε στο ekriti η κ.Τσιάκα, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ οξύ στην Κρήτη.
Η νέα σιωπηλή πανδημία
Όπως επισημαίνεται “οι διατροφικές διαταραχές είναι πλέον, χωρίς υπερβολή, η νέα σιωπηλή πανδημία, με το 7-8% του γενικού πληθυσμού να υπολογίζεται ότι νοσεί. Τα πορίσματα πρόσφατων επιστημονικών ερευνών είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς δείχνουν πολύ μεγάλη αύξηση της νόσου σε παιδιά και εφήβους.
Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα τα ποσοστά νοσηλείας έχουν διπλασιαστεί, ενώ σύμφωνα με μελέτες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, η προσέλευση σε κέντρα θεραπείας έχει τριπλασιαστεί.
Είναι σαφές ότι η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν είχαν τεράστιες επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου έξαρση των διατροφικών διαταραχών. Μπορεί όλα τα παραπάνω στοιχεία να είναι αποκαρδιωτικά, ωστόσο τα νέα εργαλεία που επιστρατεύει η επιστημονική κοινότητα διεθνώς έρχονται να δώσουν ελπίδα για πλήρη ίαση.»
Τα είδη των διατροφικών διαταραχών είναι:
– Νευρογενής ανορεξία
– Νευρογενής βουλιμία, με επεισόδια εμέτων, χρήση διουρητικών, καθαρτικών κ.τ.λ.
– Επεισόδια υπερφαγίας
Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι η ηλικία της ανάπτυξης σωματικά, όπου με τον υποσιτισμό βάλλονται:
– Το οστικό σύστημα, με κίνδυνο πρώιμης οστεοπόρωσης
– Όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά
– Η καρδιά, λόγω ανισορροπίας στους ηλεκτρολύτες, με κίνδυνο τα εμφράγματα ακόμα και σε μικρές ηλικίες
– Ο εγκέφαλος, ο οποίος συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τα μηνύματα που δέχεται και να παραποιεί τα μηνύματα που λαμβάνει.
Αναπόφευκτη όμως είναι και ψυχική αναπτυξιακή καθυστέρηση εφόσον η εμμονική ενασχόληση με το φαγητό υποβαθμίζει και καταλύει κυριολεκτικά τη ζωή και την ομαλή λειτουργικότητα του παιδιού και του εφήβου.
Εκρηκτική η αύξηση των διατροφικών διαταραχών μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας