Κάθε άλλο παρά θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα που προκύπτουν από την μεγάλη έρευνα που έγινε στο χώρο των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Κρήτης.
Σύμφωνα με αυτά, οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε αρκετά ξενοδοχεία, κυρίως της Ανατολικής Κρήτης, δεν είναι ευνοϊκές για τους εργαζόμενους.
Από την έρευνα, η οποία διεξήχθη το διάστημα από 20 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου και στην οποία απάντησαν με την συμπλήρωση ερωτηματολογίου 2045 εργαζόμενοι, υπό τη μορφή της ανωνυμίας, ένα 20 με 25% των εργαζομένων απάντησε ότι δεν τηρείται η σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ ένα 60% δήλωσε ότι δεν παίρνει τα προβλεπόμενα ρεπό από το νόμο.
Επιπλέον, το 30% των εργαζομένων απάντησε ότι εργάζεται πέραν του οκταώρου με το 60% από αυτούς που καταγράφουν υπερωρίες να δηλώνει ότι δεν της πληρώνεται.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκο Κοκολάκη που παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας, το 40% των εργαζομένων στα ξενοδοχεία δεν έχουν πιστοποιημένη εκπαίδευση πάνω στην ειδικότητά τους.
Όπως λέει ο κ. Κοκολάκης, το 25% δεν έχει παρακολουθήσει κανένα σεμινάριο για υγιεινή και ασφάλεια στην ειδικότητά του, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 95% παρακολούθησε τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης εν μέσω πανδημίας.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, δήλωσε ότι το 55% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν από το νομό Ηρακλείου και συμπλήρωσε ότι “οι συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία του νησιού δεν αποτελούν πόλο έλξης για τους νέους αλλά αντίθετα τους διώχνουν από τον τουρισμό“.
Τέλος, ο Νίκος Κοκολάκης, ανέφερε ότι τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας θα φτάσουν στα χέρια του Σωματείου στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων στον κλάδο του τουρισμού, προκειμένου να τα συζητήσουν και να θέσουν τις βάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφονται.