ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μειώθηκε η παραγωγή ρακής σε νομό του νησιού

Η αύξηση της φορολογίας από τη φετινή χρονιά και η καταστροφή των σταφυλιών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών (σε ορισμένες περιοχές ακόμη και άνω του 50%) εξηγούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς ν. Λασιθίου, Νίκο Καμινογιαννάκη, τη μείωση της φετινής παραγωγής στη ρακή που θα προσεγγίσει για το νομό περίπου το 20%σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ, οι άσχημες καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση στην παραγωγή οινοσταφύλων.

Όσον αφορά στη φορολογία, οι αυξήσεις που άγγιξαν το διπλάσιο της περυσινής τιμής (1,48 ευρώ το λίτρο εάν το παραγόμενο προϊόν είναι από σταφύλια, 1,11 ευρώ εάν είναι από στέμφυλα) «τρομοκράτησαν» τους καζανάρηδες. Προσθέτει δε, «σίγουρα δεν ευχαριστεί κανένα καζανάρη αυτή η αύξηση όπως και καμία άλλη αύξηση, όμως οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα το 85%. Δυστυχώς, βέβαια, και αυτή η αύξηση θα φτάσει, αργά ή γρήγορα, και στον καταναλωτή».

Σύμφωνα με τον κ. Καμινογιαννάκη πάντως «τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε πράγματα και η τιμή σιγά-σιγά να επαναπροσδιοριστεί προκειμένου η ρακή/ τσικουδιά, το αγνό αυτό προϊόν,  να βρει επιτέλους την πραγματική οικονομική αξία γιατί ο κόπος απ’ το αμπέλι μέχρι την απόσταξη είναι πολύ μεγάλος».

Πλήγμα για τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς αποτελεί επίσης η αντικατάσταση της παραδοσιακής ονομασίας «τσικουδιά» και «τσίπουρο» από τον Μάρτιο του 2022 με τον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων».

Ανατρέχοντας πίσω στο 2017 όταν και κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών (όπως και από όλες τις χώρες) προς την Κομισιόν τεχνικός φάκελος σχετικά με τα προϊόντα αλκοόλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου χαρακτηρίζει την εν λόγω εξέλιξη «ταφόπλακα αφού όπως αναγραφόταν στον φάκελο για να παράγεις τσικουδιά ή τσίπουρο έπρεπε να έχεις άμβυκα άνω των 130 κιλών και το παραγόμενο προϊόν να εμφιαλώνεται. Εκεί ήταν που χάσαμε ουσιαστικά και την ονομασία».

Ο κ. Καμινογιαννάκης τονίζει σε αυτό το σημείο ότι ο Σύλλογος του Λασιθίου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων σε όλες τις διεκδικήσεις που έγιναν σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι θα καταβληθεί μελλοντικά προσπάθεια για την επαναφορά της παραδοσιακής ονομασίας στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς.

Επίσης, προσθέτει: «Αυτοί που συνεχίζουν να κατηγορούν τους συλλόγους της Κρήτης και την Ομοσπονδία Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος ότι δεν αντέδρασαν, είναι οι ίδιοι που κινήθηκαν με ασφαλιστικά μέτρα απέναντι στο νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας, βάζοντας εμπόδια στη λειτουργία του, αλλά στο τελευταίο δικαστήριο που θα εκδίκαζε την υπόθεση δεν παραβρέθηκαν να στηρίξουν τις θέσεις τους».

Γραφειοκρατία

Όσο για την γραφειοκρατία για την έκδοση των αδειών, αυτή, σύμφωνα με τον κ. Καμινογιαννάκη, ήταν φέτος αυξημένη με επιπλέον χρόνο στην καταχώρηση των εγγράφων, καθότι τα δικαιολογητικά που χρειαζόταν για την έκδοση άδειας απόσταξης έπρεπε να κοινοποιηθούν στην πλατφόρμα των τελωνειακών αρχών.

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρει ο ίδιος πάντως, οι περισσότεροι καζανάρηδες του νομού Λασιθίου προσήλθαν για τις άδειές τους, σε κάθε περίπτωση ωστόσο «οι γραφειοκρατικές αυτές διαδικασίες πρέπει να απλοποιηθούν».

Ο κ. Καμινογιαννάκης αναφέρει, επίσης, ότι οι περιοχές αρμοδιότητας του Τελωνείου Αγίου Νικολάου έλαβαν παράταση 10 ημερών για την αποστακτική περίοδο – εξαιρουμένων των περιοχών του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Εξάλλου, ο Σύλλογος έχει αποφασίσει να στηρίξει οικονομικά, πιθανότατα με κάποια κοινωνική εκδήλωση, τους πληγέντες από τις σφοδρές πλημμύρες στη Σητεία τον περασμένο μήνα.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ