«Επιστρέφουμε στις τιμές πριν τις εορτές», λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, κάνοντας λόγο για μια μικρή και φυσιολογική “κοιλιά” που έγινε την περίοδο των εορτών που τώρα φτάνει στο τέλος. «Ευελπιστούμε πως θα δούμε πολύ πιο υψηλές τιμές στο τέλος της εβδομάδας αυτής με αρχές της άλλης», όπως είπε.
Στο μεταξύ, υπάρχει πρόβλημα με τους αποθηκευτικούς χώρους στην Κρήτη, σύμφωνα με τον συνεταιριστή, για τον λόγο ότι κρατούν απούλητο το λάδι τους και οι έμποροι βλέποντας πως οι τιμές στο εξωτερικό ανεβαίνουν, με ανάλογο εμπορικό ενδιαφέρον και από την Ιταλία.
Ωστόσο, ο Μύρων Χιλετζάκης είναι κατηγορηματικός, ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, οι τιμές παραγωγού του ελαιολάδου δεν μπορούν παρά να αυξηθούν κι άλλο από τώρα και μετά. «Δεν υπάρχουν αποθέματα για να έχουμε μείωση των τιμών. Αν είχε αποθέματα η Ιταλία και η Ισπανία, θα είχαμε αυτόν τον φόβο. Αλλά τώρα δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, που συνιστά στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης να μην “κόβουν” το λάδι αλλά να περιμένουν, γιατί αναμένεται αύξηση των τιμών. «Το λάδι θα καταναλωθεί. Αυτός που τρώει λάδι θα ξαναφάει λάδι», λέει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, σπουδαίος αναμένεται ότι θα είναι ο ρόλος και του Δημοπρατηρίου Ελαιολάδου της ΕΑΣΗ στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου. «Ήδη έχουν γεμίσει οι δεξαμενές του Δημοπρατηρίου. Έχουμε μέσα 3.000 τόνους, είτε από ιδιώτες, είτε από συνεταιρισμούς», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.
Στο μεταξύ, στο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου της ΕΑΣΗ, οι τιμές παραγωγού που εμφανίζονται από τα αναγραφόμενα ελαιουργεία κυμαίνονται από 4,60 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι και τα 5,08 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί ότι οι τιμές άνω των 5 ευρώ οφείλονται σε διαγωνισμούς που έχουν διενεργήσει συνεταιριστικές οργανώσεις σε διάφορα χωριά του νομού Ηρακλείου και σε περιοχές με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικών ποιοτήτων ελαιολάδου.
Ενδιαφέρον και από την Πελοπόννησο
Από την Πελοπόννησο επικοινωνούν με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη πολλοί ελαιουργοί, ζητώντας του να αναγράφονται και τα δικά τους ελαιουργεία στο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου της ΕΑΣΗ. Ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, ενώ μέσα σε ένα μήνα λειτουργίας του έχει δεχτεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 110 χιλιάδες επισκέψεις (κλικ), γεγονός που δείχνει ότι η ιδέα Χιλετζάκη έχει πιάσει τόπο για τη σωστή ενημέρωση του ελαιοπαραγωγικού κόσμου γύρω από τις τιμές παραγωγού τού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της Κρήτης!
Σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του συνεταιριστή στο neakriti.gr, τώρα ενδιαφέρονται και από την Πελοπόννησο να μπουν στο Παρατηρητήριο πολλοί ελαιουργοί, αφού με αυτό τον τρόπο μπορούν να παρουσιάζουν τις προσφορές τους προς τους ελαιοπαραγωγούς. Επίσης, οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη την Ελλάδα πληκτρολογώντας τη διεύθυνση έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα για την πορεία των τιμών και να αποφασίζουν αν θα “κόψουν” και το δικό τους λάδι ή αν θα περιμένουν.
«Το Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου αναγκαστήκαμε και το κάναμε, γιατί είχαμε δει τεράστιες διαφορές στις τιμές στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου», όπως δηλώνει ο Μύρων Χιλετζάκης. «Δηλαδή, είχαμε δει ότι υπήρχαν ελαιουργεία σε απόσταση 3 και 4 χιλιομέτρων μεταξύ τους με 30 και 40 λεπτά διαφορά στην τιμή. Βλέπαμε ότι υπήρχαν ελαιουργεία που είχαν κάρτα με 15%, βλέπαμε ελαιουργεία που είχαν κάρτα 10%… Βλέπαμε δηλαδή ένα γενικό αλαλούμ στην αγορά του ελαιολάδου και μια αισχροκέρδεια στην πλάτη του παραγωγού. Έτσι, φτιάξαμε το Παρατηρητήριο Τιμών, για να έχει μια εικόνα ο παραγωγός, ώστε να μπορεί να ξέρει τι γίνεται στο διπλανό του χωριό αλλά και τις τιμές σε όλη την Κρήτη για να μην πέφτει θύμα των εμπόρων», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης.
Μάλιστα, αναφορικά με τους ελαιουργούς εκείνους που αρνούνται να “δώσουν” τιμή στην ΕΑΣΗ για τις ανάγκες του Παρατηρητηρίου, ο συνεταιριστής τονίζει ότι θα συνεχίσει η οργάνωση να τους αναγράφει χωρίς τιμή στις λίστες που ανακοινώνει. «Έτσι, θα γνωρίζει ο παραγωγός ποιοι είναι αυτοί οι ελαιουργοί που ουσιαστικά δεν μπορούν να ακολουθήσουν την αγορά. Αλλά δεν είναι και τόσο φυσιολογικό να κρύβουν την τιμή που δίνουν στους παραγωγούς», προσθέτει με νόημα ο συνεταιριστής.
Πηγή: neakriti.gr