Ο κατσίγαρος – το βασικό υποπροϊόν που εξάγεται από τα ελαιοτριβεία – και που για πολλά χρόνια θεωρείτο «τοξικό» και ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το περιβάλλον, τώρα έχει μετατραπεί σε ένα ωφέλιμο εδαφοβελτιωτικό υγρό.
Είναι εντελώς άοσμο και πωλείται και σε καταστήματα της Κρήτης, κυρίως της Ιεράπετρας προς 15 ευρώ τα 10 λίτρα για όσους θέλουν να στηρίξουν τις καλλιέργειές τους.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο Μανόλη Βιδάλη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη οι μέχρι στιγμής δοκιμές του προϊόντος αυτού, έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.
Μάλιστα σε καλλιέργειες κηπευτικών που έχει εφαρμοστεί, τα φυτά δείχνουν εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο κ. Αντώνης Καψωριτάκης – άνθρωπος που έχει επενδύσει στο νέο προϊόν – είπε ότι πλέον τα υποπροϊόντα της ελιάς μετατρέπονται σε κάτι πολύ χρήσιμο που βελτιώνει το έδαφος και θεαματικά αποτελέσματα σε θαμνώδεις καλλιέργειες, σε καλλιέργειες με ελιές, οπωροφόρα δέντρα και κηπευτικά.
Ο ίδιος – όπως ανέφερε- εμπλούτισε τον κατσίγαρο με φύλλα ελιάς και άλλα υποπροϊόντα επιτυγχάνοντας ευεργετικά αποτελέσματα.
Το νέο προϊόν από τον κατσίγαρο κυκλοφορεί σε υγρή μορφή και διατίθεται σε συσκευασίες των 5, 10 και 20 λίτρων ή και σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Προτείνεται στους καλλιεργητές κηπευτικών να χρησιμοποιούν 2 λίτρα ανά στρέμμα κάθε 15νθήμερο.
Για τ’ αμπέλια η ενδεικνυόμενη ποσότητα είναι 3 λίτρα ανά στρέμμα κάθε μήνα και για τις ελαιοκαλλιέργειες 5 λίτρα στο στρέμμα κάθε 2 μήνες.
Οι δοκιμές αυτές είναι πολύ ελπιδοφόρες για το μέλλον των καλλιεργειών αφού αφενός θα δίδεται διέξοδος στο πρόβλημα διάθεσης του κατσίγαρου και αφετέρου οι αγρότες θα έχουν στα χέρια τους ένα ωφέλιμο λίπασμα που ανοίγει τον δρόμο στην Κυκλική Οικονομία και στον αγροτικό χώρο.