ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Μέτρα για το αλκοόλ ζητούν οι ειδικοί, ενώ έφηβοι γίνονται «λιώμα» από το ποτό

Πολλοί έφηβοι στην Κρήτη, πίνουν μέχρι να γίνουν «λιώμα». Όπως λένε οι ειδικοί, το αλκοόλ τους εξασφαλίζει την αυτοπεποίθηση που δεν έχουν, την κοινωνικότητα που δεν διαθέτουν και το κυριότερο: «διώχνει» τις δυσάρεστες σκέψεις για όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.

Το ίδιο συμβαίνει και με πολύ μεγάλο αριθμό ενηλίκων, όμως το αληθινά ανησυχητικό είναι ότι η πρόσβαση των νέων παιδιών στο αλκοόλ είναι  πολύ εύκολη και πολλές οικογένειες δεν έχουν αντιληφθεί την έκταση και την σοβαρότητα του προβλήματος.

Όπως έχει επισημάνει ο  ομότιμος καθηγητής Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δικτύου Αλκοολογίας Ηρακλείου  Γιάννης Μουζάς, είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν στο νησί περισσότερα κλάμπ οικογενειών, δηλαδή ομάδες αυτοβοήθειας για την απεξάρτηση από το ποτό.

Στα κλαμπ που ήδη λειτουργούν συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, κάθε μορφωτικού επιπέδου, όλων των επαγγελμάτων και των οικονομικών τάξεων.

Πρόκειται για ανθρώπους που ξεκίνησαν να πίνουν στο πλαίσιο των κοινωνικών συναναστροφών τους και έχουν φθάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούν να αποχωριστούν το αλκοόλ.

Οι νέοι στην Κρήτη αρχίζουν το αλκοόλ από την ηλικία των 14 – 15 ετών, μαζί με τις παρέες τους και οι γονείς τους αφενός δεν το σπουδαιολογούν, τουλάχιστον πολλοί απ’ αυτούς, και επιπλέον δεν είναι κοντά στα παιδιά τους για να κατανοήσουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και προσπαθούν να τα «πνίξουν» στο αλκοόλ.

Στο ερώτημα τι δείχνει η εμπειρία για τους εφήβους που γίνονται τακτικοί πότες, οι ειδικοί λένε ότι «το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν με ένταση το ποτό και ως ενήλικες.»

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Βαγγέλη Γρινάκη, επιστημονικό συνεργάτη του Αλκοολογικού ιατρείου του ΠΑΓΝΗ, μελέτη που έγινε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας δείχνει ότι:

Στην Κρήτη καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά εφήβων, που θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά.

Σε υψηλό ποσοστό οι μαθητές στην Κρήτη ,αναφέρουν ότι υπάρχει κάποιο κοντινό τους πρόσωπο το οποίο, κατά τη γνώμη τους, πίνει υπερβολικά.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα και μάλιστα άμεσα» τονίζουν οι ειδικοί την ώρα που στην Κρήτη πολλοί έφηβοι θεωρούν «ακίνδυνη» την κατανάλωση αλκοόλ ενώ διαβάζουμε συνεχώς ειδήσεις για μαθητές που κατέληξαν σε λιπόθυμη κατάσταση, στο νοσοκομείο.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ