Με νέο καθεστώς λειτουργούν από φέτος οι οργανωμένες παραλίες με την ευθύνη των μισθώσεων να έχει πλέον περάσει στην Κτηματική Υπηρεσία και με τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τυχόν καταπατήσεις μέσω της εφαρμογής MyCoast από τα κινητά τους τηλέφωνα. Ήδη πάνω από 16 χιλιάδες πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή, ενώ καθημερινές είναι οι αναφορές για καταπατήσεις ακτών σε δημοφιλή νησιά, μεταξύ αυτών και στην Κρήτη.
Το νέο ψηφιακό εργαλείο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν κατά πόσο τηρούνται η νομιμότητα και οι όροι παραχώρησης της έκτασης στις ακτές στις οποίες βρίσκονται. Οι καταγγελίες που έχουν γίνει ηλεκτρονικά ξεπερνούν ήδη τις 700, τη στιγμή μάλιστα που σε πολλές ακτές η διαδικασία της μίσθωσης από την Κτηματική Υπηρεσία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οι περιοχές στις οποίες, όπως έχουν καταγγείλει στην εφαρμογή οι πολίτες, διαπιστώνονται παράνομες πρακτικές όσον αφορά ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η ανατολική Αττική, η Χαλκιδική, η Κρήτη και δεκάδες ακόμη περιοχές με μεγάλη ακτογραμμή.
Περισσότερες από 6.500 παραλίες είναι καταχωρισμένες στην ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ 1.200 είναι υπό παραχώρηση μέχρι και τις 31 Μαΐου. Η παραχώρηση κάποιων παραλιών, ωστόσο, ενδέχεται να καθυστερήσει έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, σε περιπτώσεις που η Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών κρίνει ότι επιθυμεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο αντίτιμο.
Βασικά ζητήματα παραμένουν ποιος θα ελέγχει αν τηρούνται οι όροι των μισθώσεων, καθώς βασικές κτηματικές υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες, αλλά και η ανταπόκριση των Δήμων στις περιπτώσεις παράνομων καταλήψεων ακτών ακόμη και της υποχρέωσης ναυαγοσωστικής κάλυψης. Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης που τα προηγούμενα χρόνια είχε να διαχειριστεί μια μεγάλη ακτογραμμή και να φροντίσει για την πλήρη οργάνωση των παραλιών του δήμου του, φέτος έχει να αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα.
Τι ισχύει για τους ναυαγοσωστικούς πύργους
Ακόμη και για τη στελέχωση των ναυαγοσωστικών πύργων, το καθεστώς δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο.
«Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με τη νέα ΚΥΑ, όπου πλέον η Κτηματική Υπηρεσία έχει αναλάβει και να μισθώνει τις παραλίες και να θέτει τις προϋποθέσεις εκμίσθωσης, υπάρχουν διάφορα “παραθυράκια”, προκειμένου οι επιχειρηματίες να βάζουν πύργους κι αν όχι, η ευθύνη μετακυλά στον Δήμο και ούτω καθεξής», σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης.
Την κατάσταση περιπλέκει η συνύπαρξη διαφορετικών κανόνων, καθώς οι παλαιές μισθώσεις εξακολουθούν να διέπονται από το καθεστώς που ίσχυε την προηγούμενη χρονιά.