Το παρατεταμένο καλοκαίρι, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, οι μειωμένες ποσότητες εξαιτίας της ξηρασίας, καθώς και η υγρασία απειλούν την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου, ευνοώντας παράλληλα την αύξηση του πληθυσμού του δάκου, που επηρεάζει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα της σοδειάς.
Η εύλογη ανησυχία είναι διάχυτη, εφόσον οι καιρικές συνθήκες δε μεταβάλλονται θεαματικά, κάτι που έχει θέσει σε απόλυτη εγρήγορση τους μηχανισμούς της Περιφέρειας Κρήτης, συνεχίζοντας τους ψεκασμούς για την αντιμετώπιση του δάκου ανάλογα με την εικόνα που δείχνουν οι περιοχές, όπως δηλώνει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα, αναθεωρώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα το πλαίσιο ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης.
«Είμαστε σε εγρήγορση, άλλωστε ανά εικοσαήμερο κάνουμε συσκέψεις, ώστε να δούμε πού βρισκόμαστε σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Οπωσδήποτε έχουμε αύξηση των δακοπληθυσμών. Είμαστε σε ετοιμότητα, προκειμένου οι ελιές μας να είναι καθαρές. Ωστόσο, καλούμε και τους παραγωγούς να αναλάβουν δράση.
Εμείς ακολουθούμε το πρόγραμμά μας ως Περιφέρεια για τη δακοκτονία, αλλά και οι παραγωγοί από την πλευρά τους πρέπει να κάνουν τους ψεκασμούς τους με προσεκτικό τρόπο, προσέχοντας την ποιότητα του ελαιολάδου, την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε η παραγωγή εξαιρετικού ελαιοόλάδου να μπορέσει να κατακτήσει τις ξένες αγορές, αποφέροντας σημαντικά κέρδη στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Τζεδάκης.
Ο Μάρκος Γιαννιωτάκης, πρόεδρος του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας, ανέφερε ότι ο πληθυσμός του δάκου ανεβαίνει ραγδαία, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στα ελαιόδεντρα της Κρήτης.
«Οι πληθυσμοί του δάκου ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο. Τη μία μέρα βλέπουμε σε μία παγίδα 30 δάκους, ενώ μετά από δύο-τρεις μέρες βλέπεις 70, 80, 100 δάκους μέσα στις παγίδες. Επιβάλλεται να συνεχιστούν οι ψεκασμοί.
Ενώ τους θερινούς μήνες οι ψεκασμοί επικεντρώνονται σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο, πλέον το ζήτημα της αύξησης των δακοπληθυσμών έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις, προβληματίζοντας ακόμα περισσότερο τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, οι οποίοι, εκτός από το πρόγραμμα δακοπροστασίας και ψεκασμών της Περιφέρειας, έχουν ξεκινήσει και οι ίδιοι τους ψεκασμούς, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας. Πάντως, οι προβλέψεις φέτος κρίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς η σοδειά αναμένεται να είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι.
Στην Ιεράπετρα, που οι παγιδοθέτες έχουν πιάσει ήδη δουλειά, η αύξηση του δάκου υπολογίζεται στο 20% με 30%. Ο Συνεταιρισμός επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους παραγωγούς, προτρέποντάς τους να προχωρήσουν άμεσα σε ψεκασμούς.
«Μετά από δύο χρόνια μεγάλης ξηρασίας, τα ελαιόδεντρα έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, οπότε η παραγωγή θα είναι αρκετά μειωμένη. Θα είναι 50% με 60% κάτω από τα προηγούμενα καλά χρόνια, όπου υπήρχε επάρκεια ελαιολάδου», υποστήριξε ο κ. Γιαννιωτάκης, περιγράφοντας την κατάσταση.
Εντούτοις, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου φέτος, σε ό,τι αφορά την ποσότητα και την τιμή, δείχνουν να είναι ενθαρρυντικές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες μία πιθανή τιμή γύρω στα 6 ευρώ το κιλό και τη συνολική ποσότητα να υπολογίζεται στους 80.000 τόνους, τα κέρδη που θα εισρεύσουν το νησί μπορεί να ξεπεράσουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ για την περίοδο 2024-2025.
Η Περιφέρεια Κρήτης, συνεχίζοντας τα προγράμματα δακοκτονίας, απευθύνει πρόσκληση στους ελαιοπαραγωγούς να συνεργαστούν με τον αρμόδιο εργολάβο, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίοι ψεκασμοί: «Παρακαλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δέντρα τους για να μπορεί να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόφυτά τους, για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη, οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα.
Επίσης, επισημαίνεται η υποχρέωση του εργολάβου καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμών να αναρτά από την προηγούμενη μέρα, σε εμφανή δημόσιο χώρο, τις τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιούνται ψεκασμοί, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές.
Οι τελευταίοι επιβάλλεται να επισκέπτονται συχνά τα ελαιόφυτά τους, διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να μεταφέρουν στην υπηρεσία μας έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr