Τα μπλε καβούρια με πορτοκαλί αποχρώσεις έχουν κατακλύσει τις παραλίες βόρεια στην Κρήτη με έντονη παρουσία στις αμμώδεις ακτές του Λασιθίου όπως μας πληροφορούν αναγνώστες του ekriti.gr.
Mάλιστα η παρουσία του είναι αισθητή καθώς ξεχωρίζουν από την απόχρωσή τους ενώ βρίσκουν εύκολη κρυψώνα στην άμμο.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο καθώς το συγκεκριμένο είδος είχε κάνει την εμφάνισή του στον κόλπο της Ελούντας αλλά μαθαίνουμε ότι μεγάλες ποσότητες το έσκασαν από ιχθυοτροφεία της Ιταλίας ενώ και τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα αλλά όχι στην Κρήτη.
Τα μπλε καβούρια χαρακτηρίζονται επίσης ως λεσεψιανοί μετανάστες.
Ο κάβουρας – εισβολέας
Το callinectes sapidus ή μπλε καβούρι, θεωρείται ένα από τα νοστιμότερα καρκινοειδή. Είναι καβούρι του Ατλαντικού, γνωστό και πολύ αγαπημένο στην Αμερική, που έφτασε μέχρι τις ακτές της Ιαπωνίας, τη Βαλτική και την Ευρώπη -αρχικά τις δυτικές ακτές, κατόπιν και τη Μεσόγειο. Στη χώρα μας, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50, για να εξαφανιστεί σχεδόν κατόπιν και να επανέλθει δριμύτερο πριν περίπου μια δεκαετία. Ζει πλέον και αναπτύσσεται ευρέως στα ελληνικά νερά.
Το χαρακτήρισαν “εισβολέα”, γιατί δεν είναι ενδημικό είδος, προσαρμόστηκε όμως και έμεινε. Ουσιαστικά, γέμισε τις θάλασσες του βορρά, από την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη (είναι και οι περιοχές όπου αλιεύεται μέσα σε “παγίδες” για να διατηρείται ζωντανό). Εμφανίστηκε ακόμα και στο Ιόνιο. Φαίνεται πως αποτελεί εχθρό ενδημικών ειδών (τρώει καβούρια, όστρακα, μικρά ψάρια), πως καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων -έχει κάποια αρνητικά αυτή η εξάπλωση.
Ερευνητικό πρόγραμμα από το ΕΛΚΕΘΕ
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) εκπονεί σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας Νομού Λασιθίου ερευνητικό πρόγραμμα για καταγραφή της βιοποικιλότητας του ιχθυοαποθέματος στον κόρφο της Ελούντας, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης μελέτης, με στόχο να γίνει ένα διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία του κλειστού κόλπου και στο πλαίσιο αυτό έχει καταγραφεί και ο μπλε κάβουρας σε μεγάλες ποσότητες.
Όμως τώρα παρατηρείται και σε παραλίες όπως της Παχείας Άμμου και αλλού.