«Της Κρήτης ο πολιτισμός είναι ένας και σπουδαίος
και να τον αναδείξουμε είναι δικό μας χρέος»
(Θεόφιλος Χριστουλάκης)
Σε μια προσπάθεια Ένωσης της Κρήτης πολιτιστικά, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από τους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, επισκεφθήκαμε τον Τσούτσουρα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στα νότια παράλια του Ν. Ηρακλείου.
Βρεθήκαμε στο ακατέργαστο διαμάντι, στην ανατολική άκρη των Αστερουσίων, όπου οι θρύλοι αλλά και τα γεγονότα που έχουν συμβεί σε καθηλώνουν σε κάθε αναφορά των ντόπιων.
Ξεχωρίζουν οι σπηλαιώδεις πλαγιές στο νότιο Κρητικό πέλαγος, η θρησκευτικότητα από τον Άγιο Νικήτα έως τη Μονή Κουδουμά και τον Λέντα (το Άγιο Όρος της Κρήτης), αλλά και οι ιστορίες από τις επιδρομές των Κουρσάρων και τα λάφυρα που εναπόθεσαν στις σπηλιές. Ιστορίες Αράβων, Σαρακηνών, Βενετσιάνων, η σύνδεση που είχαν με τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου, αλλά και του Μίνωα μέχρι τον ρόλο που έπαιξε η περιοχή στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, τον δίαυλο με τη Μέση Ανατολή, την Εθνική Αντίσταση και πολλά άλλα ιστορικά στοιχεία της περιοχής, καθηλώνουν όποιον ακούσει αυτές τις ιστορίες.
Ακόνη ξεχωρίζουν τα πετρώματα τους που έχουν μαγνητίσει την προσοχή της ΝΑΣΑ, πολύτιμα για την εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και του μικροκλίματος της περιοχής, όπου υπάρχει υγρασία λόγω των πετρωμάτων, καθώς πολλά φαράγγια αλλά και σημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ξαφνικά προσπαθείς να γνωρίσεις «μια άλλη Κρήτη», τελείως διαφορετική από τα συνηθισμένα του υπόλοιπου νησιού.
Μας υποδέχτηκαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου κ. Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Νίκος Σωμαράκης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Νικολέτα Παπαδάκη, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και κάτοικοι του χωριού.
Ο «σπόρος» της Ένωσης φύτρωσε σε γόνιμο χωράφι και τα αποτελέσματα θα τα δούμε στη συνέχεια με συνεργασίες και ανταλλαγές επισκέψεων, με στόχο τη διάδοση του πολιτισμού μας στις νέες γενιές, αλλά και την συνεργασία σε προγράμματα προς όφελος της κοινωνίας.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε η παρουσία του καθηγητή σπηλαιολόγου κ. Άρη Κουτάκη από το Αμάρι Ρεθύμνου, που επισήμανε την αξία της περιοχής και την σπουδαιότητα των πετρωμάτων που επιστημονικά γνωρίζει.
Εκ μέρους της ΕΠΟΦΕΚ
Δημήτρης Γρυμπαουλάκης
Πρόεδρος Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα»