Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου, με αφορμή την διακοπή λειτουργίας της πλατφόρμας arogi.gov.gr, παρά τις εκκλήσεις των φορέων του νησιού για παράταση στην λειτουργία της.
Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, εστάλη αίτημα για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα, το οποίο συνυπογράφουν οι δημάρχοι Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης και ο Δήμαρχος, Αρχανών Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης. Οι δύο δήμαρχοι επι της ουσιας ζήτησαν παράταση τουλάχιστον δύο μήνών, δηλαδή μετά το πέρας της προθεσμίας που εξέπνευσε, στις 15 Νοεμβρίου 2021, καθώς, όπως αναφέρουν, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε δεύτερο βαθμό.
Η θέση του υπουργείου Oικονομικών για το θέμα συνοψίζεται στα δεδομένα που γνωστοποίησε χθες, Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία υποβολής στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr των αιτήσεων των πληγέντων για τη χορήγηση προκαταβολής έναντι στεγαστικής συνδρομής, αποζημίωσης για οικοσκευή και πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις […] οι αιτήσεις για πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ανήλθαν σε 8.708 Α.Φ.Μ., αριθμός ο οποίος υπερβαίνει τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη διαδικασία των αυτοψιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα όσον αφορά τις αιτήσεις για αποζημίωση για οικοσκευή και για πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης σε επιχειρήσεις. […] σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί συνολικά, 27.089.358,38 ευρώ σε 2.962 πολίτες (μοναδιαίοι Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους».
Την ίδια στιγμή, το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές έως και την 1η Νοεμβρίου 2021, γνωστοποίησε ότι έχουν διενεργήθεί πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε 11.585 κτήρια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται με ταχύτατους ρυθμούς και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, καθώς μέχρι την 1η Νοεμβρίου, ελέγχθηκαν σε δεύτερο βαθμό 2.850 κτήρια.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστό πόσα ακριβώς κτήρια έχουν ελεγχθεί από την 1η Νοεμβρίου έως σήμερα, εύλογα αναρωτιέται κάποιος πώς προκύπτουν σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ τα πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης των μέτρων στήριξης πυροπλήκτων, δηλαδή ο υπέρογκος αριθμός αιτήσεων έναντι των αυτοψιών των αρμοδίων υπηρεσιών ανά περιοχή, από τους “αόρατους” σεισμόπληκτους, όπως τους αποκάλεσε και ο γενικός γραμματέας των σεισμόπληκτων, Μάρκος Κοκολάκης, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Ώρα Αιχμής».
Το υπουργείο οικονομικών ξεκαθαρίζει πως μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά, 27 εκατ. ευρώ σε 2.962 πολίτες (μοναδιαίοι Α.Φ.Μ.), ενώ σε σχετική ανακοίνωσή του, (1η Νοεμβρίου 2021) το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπογραμμίζει ότι σε ελάχιστο χρόνο διενεργήθηκαν πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε 11.585 κτήρια και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, όπου ελέγχθηκαν ήδη 2.850 κτήρια.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr
#pgnews