Οι επίσημες ανακοινώσεις δια στόματος πρωθυπουργού για έναρξη των σεισμικών ερευνών προκειμένου να υπάρξουν γεωτρήσεις το 2025 σε Κρήτη και Πελοπόννησο, βάζουν το νησί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σε μια – έτσι κι αλλιώς – κρίσιμη περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων.
Τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη (ήταν απλώς το σύνθημα γιατί οι κατάλληλες ενέργειες είχαν προηγηθεί) ακολούθησε η έκδοση NAVTEX και ο απόπλους του πλοίου, το οποίο είχε “δέσει” το προηγούμενο διάστημα στους Καλούς Λιμένες, το οποίο κατευθύνεται προς την περιοχή ενδιαφέροντος. Η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil και η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την έναρξη των σεισμικών ερευνών, αναμένοντας τον απόπλου του πλοίου που ναυλώθηκε από την νορβηγική PGS που είναι ειδική στις γεωφυσικές έρευνες.
Συγκεκριμένα, με τη ΝAVTEX, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.
Αμηχανία στην Τουρκία
Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε όπως φαίνεται αμηχανία στην Τουρκία. Το γεγονός της έναρξης των σεισμικών ερευνών αποτέλεσε αντικείμενο εκτενών αναφορών στα τουρκικά ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Ένωση παρατείνει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Άγκυρα για ένα ακόμα χρόνο.
Η αντίδραση της Τουρκίας, με φόντο το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο (δεν έχει επικυρωθεί από τη λιβυκή εθνοσυνέλευση) πρέπει να θεωρείται βέβαιη και για το λόγο αυτό η Αθήνα επεξεργάζεται σχέδια αντίδρασης για κάθε πιθανό σενάριο.
Ο “Στόλος Σούδας” και ο κρίσιμος ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού
Όπως είναι γνωστό, από το 2020 έχει αποφασιστεί η ενίσχυση του Ναυστάθμου της Σούδας με μόνιμη παρουσία Μονάδων Κρούσεως Επιφάνειας του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αντίδρασης και να βρίσκονται τα πολεμικά πλοία κοντά στην Ανατολική Μεσόγειο καλύπτοντας το νευραλγικό χώρο μέχρι και την Κύπρο… Όλο το προηγούμενο διάστημα δρομολογήθηκαν τα απαραίτητα έργα υποδομής προκειμένου η απόφαση αυτή να περάσει στην εφαρμογή της.
Εν μέσω όλων αυτών των ραγδαίων εξελίξεων, ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός ρόλος της Κρήτης αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ως πρωταγωνιστικός για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.