ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Οι υπουργοί Υγείας αλλάζουν, τα προβλήματα στην υγεία παραμένουν…

Μετά τον Βασίλη Κικίλια, τον Θάνο Πλεύρη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είχε υπηρετήσει στο ίδιο πόστο πριν μια δεκαετία, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, την περίοδο 2013-2014.

«Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας είναι ο πήχης, που οφείλουμε να ξεπεράσουμε και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για αυτό, με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα» σχολίασε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγο μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Όπως έκανα πάντα και τώρα στο Υπουργείο Υγείας, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, σε έναν χώρο γνώριμο σε μένα από το παρελθόν», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης .

Τα ανοικτά μέτωπα στην υγεία στην Κρήτη που διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών, είναι πολλά.

Μεγάλος αριθμός κλινικών σε όλους τους νομούς του νησιού υπολειτουργούν, ελλείψει προσωπικού, για παράδειγμα για ολόκληρη την Κρήτη εφημερεύει ένας μόνο παιδοχειρουργός, οι αναμονές για ιατρικά ραντεβού και εξετάσεις είναι πολύμηνες, σχεδόν 10.000 Κρητικοί περιμένουν να χειρουργηθούν.

Στο Ηράκλειο, στον Άγιο Νικόλαο, στην Σητεία, στην Ιεράπετρα, πραγματοποιήθηκαν την χρονιά που μας πέρασε κάποια από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έχουν γίνει για την δημόσια υγεία και ο νέος Υπουργός πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά μεγάλων προβλημάτων που αναζητούν λύσεις άμεσα.

Σήμερα στην Κρήτη «τρέχει» μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, η προκήρυξη για 39 νέες προσλήψεις γιατρών, που στο παρελθόν βγήκαν άγονες .

Το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά για πολλές απο αυτές, αφού δεν δόθηκαν κίνητρα για να μείνουν οι γιατροί στο ΕΣΥ, αντίθετα οι αποχωρήσεις συνεχίζονται.

Στο τέλος του μήνα λήγουν οι συμβάσεις των ιδιωτών αναισθησιολόγων με το Βενιζέλειο. Κανείς δεν ξέρει ,πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα τακτικά χειρουργεία, όταν συμβεί αυτό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τους νέους δυπεάρχες, ενώ σύντομα βγαίνει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τους νέους διοικητές στα νοσοκομεία, με «αξιοκρατικά», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση κριτήρια, για τα οποία υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις και όχι άδικα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων με δεδομένο ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση μελετά να περιορίσει τον αριθμό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Σε αυτή την περίπτωση, θα μπει «λουκέτο» σε νοσοκομεία του Ν. Λασιθίου ή θα αλλάξουν μορφή, κάτι που μέχρι τώρα ποτέ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Ένα από τα κομβικά θέματα είναι αν θα εφαρμοστούν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέτρα που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Το βέβαιο είναι ότι η δημόσια υγεία συρρικνώνεται συνεχώς, ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει διάχυτος φόβος ότι κάθε μέρα που περνάει η υγεία δεν θα είναι ένα δωρεάν δημόσιο αγαθό για όλους, αλλά μια πολυτέλεια για λίγους.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ