Τη συνέχιση της αποχής για ακόμη μία εβδομάδα αποφάσισε το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κατά τη συνεδρίασή του, έχοντας ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Στο μεταξύ, σήμερα το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου ενημέρωσε τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς – όπως ΤΕΕ/ΤΑΚ, ΟΕΒΕΝΗ, Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου, φοροτεχνικοί, Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών ΟΕΣΚ, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογος Palso, συμβολαιογράφους, Οικονομικό Επιμελητήριο, Οδοντιατρικό Σύλλογο και ασκούμενους δικηγόρους – για τα άρθρα του νομοσχεδίου που θίγουν από οικονομικής και επαγγελματικής πλευράς τον κλάδο τους. Ακόμη ανακοίνωσαν ότι αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, ενώ θα ζητηθεί και η συμβολή των τοπικών βουλευτών για την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου για τις κινητοποιήσεις ενόψει της ψήφισης του φορολογικού αναφέρεται ότι «τα νέα φορολογικά μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν καταπολεμούν, δυστυχώς, τη φοροδιαφυγή, αντίθετα πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους και προστατεύουν τα μεγάλα εισοδήματα και τις εταιρείες.
Η κυβέρνηση, εάν πράγματι επιδιώκει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οφείλει να αξιοποιήσει τα σύγχρονα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ.), που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της και να μην καταφεύγει σε αναχρονιστικές πρακτικές θέσπισης τεκμηρίων, που ενεργούν άδικα και ισοπεδωτικά.
Η κυβέρνηση μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει τις επιλογές της, χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί αυθαίρετα ισοπεδωτικού χαρακτήρα κριτήρια και επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος.
Επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες, όπως έχει κρίνει, άλλωστε, και το ΣτΕ (αποφάσεις 1880 και 1888/2019) και ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν το αφορολόγητο εισόδημα, ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.
Και παράλληλα, για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιεί τον μικτό μισθό, συνυπολογιζομένων δώρων και ασφαλιστικών εισφορών και όχι τον καθαρό.
Περαιτέρω, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.
Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά είναι προσχηματική αφενός γιατί αφορά συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες και αφετέρου διότι τυχόν αμφισβήτηση των τεκμηρίων, δικαστικά ή διοικητικά, καθίσταται στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλυσιτελής.
Επίσης, ο κατ’ επιλογήν έλεγχος οδηγεί σε οιονεί περαίωση υποθέσεων και σε περαιτέρω διεύρυνση της φοροδιαφυγής σε βάρος των ειλικρινών φορολογούμενων ελεύθερων επαγγελματιών», καταλήγει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΔΣΗ.