Αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και πιο συγκεκριμένα συμβάσεων εργασίας στον νομό Ηρακλείου κάτω από το τυπικό 8ωρο σημειώθηκε από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και το 2023. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την ηρακλειώτικη κοινωνία έχει απλώσει τα δίχτυα της, με άμεση συνέπεια πολλοί εργοδότες να πραγματοποιούν συμβάσεις εργασίας 4ωρες για να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Και μπορεί ο εργαζόμενος να δουλεύει στην πραγματικότητα 8ωρο, αλλά οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης να είναι για 4ωρη απασχόληση, πράγμα που σημαίνει πως διογκώνεται ο φαύλος κύκλος της “μαύρης” εργασίας και ενισχύεται η ανθρωπιστική κρίση.
Ειδικότερα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι μια ζώσα πραγματικότητα. Ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι τα γνωστά σε όλους μας 4ωρα ή κάθε μορφή σύμβασης εργασίας κατά την οποία δε συμπληρώνεται από τον εργαζόμενο το 8ωρο με τις ανάλογες αποδοχές. Οι μισθολογικές απολαβές είναι λιγότερες. Και σίγουρα όλο αυτό αποτελεί μια μορφή ανθρωπιστικής κρίσης, αφού καταδεικνύει με τον πλέον εμφανή τρόπο πως η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι μεγάλη, ενώ την ίδια στιγμή μεγαλώνει ο φαύλος κύκλος της “μαύρης” εργασίας.
Συνιστά, εξάλλου, μείζον κοινωνικό πρόβλημα εάν αναλογιστεί κάποιος πως τέτοιες μορφές απασχόλησης, που αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να τις περιορίσει μέσω ενός σωστού πλαισίου, αυξάνονται. Και αποτελεί μια τραγική πραγματικότητα, αφού ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης έκανε σαφές πως έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, σε ποσοστό της τάξης του 20-30% στον νομό Ηρακλείου. Η αύξηση αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από διαχρονικά οικονομικά προβλήματα, όπως είναι το “πάγωμα” των μισθών και οι αυξήσεις των βασικών τιμών των αγαθών.
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Νεκτάριος Μωυσάκης, μιλώντας στο neakriti.gr υπογράμμισε πως «η υποαπασχόληση μέσω τετράωρων μορφών απασχόλησης έχει αυξηθεί. Υπάρχει τρομερή αύξηση τέτοιων μορφών εργασίας, οι οποίες ανέρχονται μέσα σε ένα έτος 20-30% πάνω στον νομό Ηρακλείου. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς καταδεικνύει πως ο εργοδότης πλέον απασχολεί εργαζομένους στη βάση του 8ώρου αλλά οι ασφαλιστικές εισφορές είναι λιγότερες. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν βέβαια οι φοιτητές οι οποίοι απασχολούνται ως τετράωροι με σκοπό να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους. Το πρόβλημα όμως είναι τα άτομα μεγάλη ηλικίας. Οι τομείς εργασίας όπου υπάρχει περισσότερη υποαπασχόληση είναι η εστίαση και ο επισιτισμός».
Συμβάσεις εργασίας
Ο αντιπρόεδρος της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Παραρτήματος Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Αναστάσιος Ξενάκης, μιλώντας στο neakriti.gr έκανε σαφές πως υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις πολυεθνικού χαρακτήρα στον νομό Ηρακλείου που απασχολούν εργαζομένους επί 20-25 συναπτά έτη με 8ωρα, με τις εισφορές τους να είναι όμως για 4ωρες. Όπως είπε, η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει καθότι μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει τη δέουσα σημασία.
«Πράγματι, υπάρχει σοβαρή αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, πράγμα που τροφοδοτεί την ανθρωπιστική κρίση. Ιδιαιτέρως εδώ στην Κρήτη υπάρχουνε εργαζόμενοι σε πολυεθνικές επιχειρήσεις που δουλεύουν για 20-25 χρόνια και στα “χαρτιά” φαίνονται ως απασχολούμενοι με τετράωρη μορφή εργασίας. Αυτή είναι μια κοινωνική παθογένεια», υποστήριξε ο κ. Ξενάκης, ενώ συνέχισε: «Πρέπει η Πολιτεία να σταθεί σε αυτούς τους εργαζόμενους και να τους προστατεύσει. Θα πρέπει να μπαίνουν επιτροπές από το υπουργείο Εργασίας σε κάθε χώρο με σκοπό να εποπτεύουν τη συνολική εργασιακή διαδικασία που συντελείται και κατόπιν να δουν εάν οι ώρες εργασίες ευθυγραμμίζονται με τα γραφόμενα της σύμβασης. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι πως στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει έλεγχος».
Ψάχνουν φτηνό και ευέλικτο… προσωπικό – «Κόβουν και ράβουν τις συμβάσεις στα μέτρα τους»
Δριμύ “κατηγορώ” εξαπέλυσε ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος, προς την κυβέρνηση, που δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις ανάγκες του εργασιακού δυναμικού, ενώ την ίδια στιγμή, όπως λέει, έχει εκχωρήσει άσυλο στους επιχειρηματίες “να κόβουν και να ράβουν” τις εργασιακές συνθήκες και συμβάσεις στα μέτρα τους.
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις ανάγκες των εργαζομένων. Παρά τις εξαγγελίες της για την παροχή ενός υγιούς νομικού πλαισίου που θα προσφέρει απασχόληση στους εργαζομένους, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει για τους εργοδότες φθηνό και ευέλικτο προσωπικό. Αδιαφορεί για τις βασικές βιοτικές ανάγκες των εργαζομένων και τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη όπως είναι ο πληθωρισμός. Επίσης, είναι άξιο αναφοράς πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι σε μεγάλες αλυσίδες οι οποίοι εργάζονται για λιγότερα χρήματα σε σχέση με εκείνα που λαμβάνει ο μέσος υποαπασχολούμενος. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια μορφή της ανθρωπιστικής κρίσης αυτή που βιώνουμε. Και την ίδια στιγμή, αυτό που ανησυχεί τον εργασιακό κόσμο είναι πως οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ξεπερνούν την πλήρη απασχόληση», είπε ο κ. Σαλούστρος.
Πηγή: neakriti.gr