Τρεισήμισι φορές κάτω σε σχέση με πέρυσι ήταν φέτος η ποσότητα των οινοσταφύλων που συγκέντρωσε στο οινοποιείο της, στην Παλιανή, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. Το ερχόμενο Σάββατο, μάλιστα, το οινοποιείο κλείνει για φέτος, ενώ ούτε σήμερα Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ούτε αύριο Πέμπτη θα παραλαμβάνει οινοστάφυλα, λόγω οινολογικών εργασιών.
Η φετινή χρονιά πρόκειται να γραφτεί στην ιστορία σαν η χειρότερη των αμπελουργών όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, εδώ και πολλά χρόνια!
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς, λέγοντας πως το οινοποιείο στην Παλιανή θα παραλαμβάνει οινοστάφυλα μόνο για μεθαύριο Παρασκευή 6 και για το Σάββατο 7 του μήνα και στη συνέχεια θα σταματήσει για τη φετινή χρονιά, που τη χαρακτηρίζει ως μια πολύ κακή χρονιά για τον αμπελουργικό κόσμο της χώρας.
«Από τους 5 χιλιάδες τόνους οινοσταφύλων της περυσινής χρονιάς, φέτος δεν ξεπερνάμε τους 1.200 τόνους», είπε ο συνεταιριστής, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τα ζητήματα που δημιουργούνται ως προς την εμπορική δραστηριότητα της οργάνωσης, που τώρα θα περιορίσει τις πωλήσεις της μόνο στο εμφιαλωμένο κρασί, σταματώντας να διαθέτει για τη φετινή χρονιά το χύμα κρασί στην αγορά.
«Το 70% είναι σε άσπρα σταφύλια και το 30% σε κόκκινα. Από τα σταφύλια αυτά θα βγάλουμε λίγο πάνω από τους 1.000 τόνους, από περίπου 3.800 τόνους κρασιού που είχαμε βγάλει πέρυσι. Για την κάλυψη των πελατών μας, να σας πω ότι εμείς φέτος πουλήσαμε πολύ κρασί σε μικρά οινοποιεία και σε διάφορες περιοχές της Κρήτης. Και είπαμε ότι φέτος θα δώσουμε μόνο εμφιαλωμένο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε χύμα κρασί», σύμφωνα με όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, λέγοντας ότι και στον νομό συνολικά η παραγωγή δεν ξεπέρασε τους 7 με 8 χιλιάδες τόνους!
Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις
Στο μεταξύ, ο Σταύρος Γαβαλάς κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου για ελληνοποιήσεις ξένων κρασιών στη χώρα μας.
«Πολύ φοβάμαι ότι φέτος θα έχουμε πολλές εισαγωγές και ελληνοποιήσεις… Και θα πρέπει οι υπηρεσίες του κράτους να βγουν και να κάνουν ελέγχους στην αγορά. Αυτό βέβαια, ανεξάρτητα από τις εισαγωγές, θα έπρεπε να το κάνουν κάθε χρόνο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ.
«Σίγουρα θα γίνουν εισαγωγές. Δεν ξέρω αν θα γίνουν ελληνοποιήσεις. Να μην προτρέχω, αλλά συνήθως γίνονται», όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr ο Σταύρος Γαβαλάς.
Στο μεταξύ, οι τιμές παραγωγού οινοσταφύλων για τη φετινή χρονιά θεωρήθηκαν ως δελεαστικές για τους αμπελουργούς, ωστόσο δεν υπήρχαν επαρκείς ποσότητες σταφυλιών.
«Οι τιμές που δώσαμε ήταν πάρα πολύ καλές. Αλλά ο παραγωγός βγαίνει χαμένος φέτος. Υπολογίζω ότι συνολικά ο νομός Ηρακλείου έβγαλε το πολύ 7 έως 8 χιλιάδες τόνους σταφυλιών, αν υπολογίσουμε και τα σταφύλια που πήγαν στα καζάνια. Πέρυσι η παραγωγή των σταφυλιών στον νομό Ηρακλείου ξεπέρασε τους 20 με 25 χιλιάδες τόνους!»
Σε ό,τι αφορά τη σταφιδοποίηση, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ μας έδωσε την εκτίμηση για το πολύ 300 τόνους σταφίδας, όταν πέρυσι η σταφιδοποίηση ξεπέρασε σίγουρα τους 2 χιλιάδες τόνους!
«Κακή χρονιά φέτος, αλλά υπάρχει μέλλον»
Πάντως, ο συνεταιριστής επιμένει ότι η αμπελουργία έχει μέλλον.
«Φέτος ήταν μια κακή χρονιά για τα σταφύλια. Ο κόσμος όμως φυτεύει νέους αμπελώνες με οινοποιήσιμες ποικιλίες. Έχει μέλλον και προοπτική το κρασί στην Κρήτη, αλλά και γενικότερα η αμπελουργία. Όταν είμαστε ελλειμματικοί στη χώρα και θέλουμε 5.000 τόνους σταφίδας και παράγουμε τους 300… Έχει ενδιαφέρον το προϊόν. Και θεωρώ ότι από τώρα και μετά, όποιος παράγει πλέον ποιοτικά προϊόντα θα τα πληρώνεται καλά. Θα έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Και αυτό ισχύει για όλα τα προϊόντα», κατέληξε ο κ. Γαβαλάς.
Πηγή: neakriti.gr