Προς μεγάλη καταστροφή οδεύει η κτηνοτροφία στην Κρήτη όχι από την πανώλη των αιγοπροβάτων αλλά από την απαγόρευση λειτουργίας των σφαγείων στους νομούς όπου δεν είχαμε κρούσματα της νόσου δηλ σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι.
Καθολική απαίτηση τόσο των κτηνοτρόφων του νησιού όσο και της Περιφέρειας Κρήτης είναι από τη στιγμή που όλα τ δείγματα που εξετάστηκαν στα ειδικά εργαστήρια είναι αρνητικά να ανοίξουν τα σφαγεία, κάτι στο οποίο συνηγορεί και η διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης.
Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Σταύρος Τζεδάκης, σήμερα το πρωί ανακοινώθηκαν ότι κι άλλα δείγματα από ζώα που είχαν σταλεί για εξέταση στα ειδικά εργαστήρια είναι αρνητικά στην πανώλη και τώρα περιμένουμε και τα δείγματα της 9ης Αυγούστου για να ολοκληρωθεί πλήρως η εικόνα του νομού Ηρακλείου.
Μόλις πάρουμε και αυτά τα δείγματα, συνέχισε, θα στείλουμε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επιτρέψει το άνοιγμα των σφαγείων στους υπόλοιπους νομούς πριν τη 19η Αυγούστου που λήγει η πανελλαδική απαγόρευση δηλ στις 16 του μήνα.
Επιπλέον ο κ. Τζεδάκης, επεσήμανε ότι τόσο στο λιμάνι του Ηρακλείου όσο και στα Χανιά πραγματοποιούνται έλεγχοι στις ζωοτροφές που έρχονται στο νησί και γίνεται απολύμανση στα φορτηγά που τις μεταφέρουν για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η προϊσταμένη της διεύθυνσης Κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης Σοφία Λαμπρινίδου που επεσήμανε στο Ράδιο Κρήτη ότι εάν και τα τελευταία δείγμα που αναμένονται απόψε το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί είναι αρνητικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιτραπεί η λειτουργία των σφαγείων στην υπόλοιπη Κρήτη, ενώ χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός εάν το υπουργείο αποφασίσει παράταση της αναστολής λειτουργία των σφαγείων σε όλη τη χώρα μετά τις 19 Αυγούστου.
Την αγωνία του εξέφρασε μιλώντας επίσης στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Καργάκης, ο οποίος τόνισε ότι εάν παραταθεί το μέτρο τότε οι κτηνοτρόφοι θα καταστραφούν οικονομικά καθώς δεν αντέχουν το κόστος διατήρησης ζώων που έπρεπε να έχουν οδηγηθεί στα σφαγεία ενώ θα πρέπει να γίνει και η προετοιμασία για την χειμερινή περίοδο.
Επίσης ο κ. Καργάκης επεσήμανε την ανάγκη να γίνονται έλεγχοι στα εισαγόμενα αρνιά που έρχονται κυρίως από τη Ρουμανία όπου και ξέσπας η πανδημία της πανώλης και εξέφρασε φόβους για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων.
Δεν πωλούμε καθόλου εισαγόμενα αρνιά σεβόμενοι τους κτηνοτρόφους μας ,ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του συνδέσμου κρεοπωλών Ηρακλείου Λευτέρης Ντουράκης, τονίζοντας ότι οι τιμές σε χοιρινό και βοδινό δεν έχουν αυξηθεί λόγω της έλλειψης αμνοεριφίων ενώ υπάρχει επάρκεια για να καλυφθούν οι ανάγκες.