εάν δεν δοθεί παράταση, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου καθώς είναι η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του νόμου 4759/2020 που κατήργησε τη δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων.
Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός και έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από μηχανικούς δικηγόρους συμβολαιογράφους και ιδιοκτήτες.
Μάλιστα τα παραρτήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην Κρήτη και άλλων νησιωτικών περιοχών έχουν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό περιβάλλοντος ζητώντας να δοθεί παράταση δύο ετών.
Θέλουν την κατάργηση χωρίς Πολεοδομικά σχέδια, κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης, τονίζει ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν είναι μεγάλα και επεσήμανε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος την ώρα που τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όχι μόνο δεν έχουν εγκριθεί, αλλά στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έχουν καν προκηρυχθεί, ενώ η ολοκλήρωση των μελετών αναμένεται το έτος 2025. Οι μελέτες για τον χαρακτηρισμό των οδών (που οι ίδιοι οι Δήμοι έχουν κατασκευάσει και συντηρούν με Δημόσιες και Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις) δεν έχουν καν προκηρυχθεί, με άγνωστο το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης και έγκρισης.
Παράλληλα η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη την χώρα δημιούργησε πολλά προβλήματα στις εκτός σχεδίου περιοχές, που αναγνωρίστηκαν άλλωστε από την Πολιτεία και προέβλεψε την δημιουργία επιτροπών για την επίλυσή τους. Οι επιτροπές αυτές δεν έχουν καν συστηθεί και οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Παράλληλα το Κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί, παρουσιάζει σημαντική υστέρηση, ενώ υπάρχουν περιοχές της χώρας που δεν έχει καν ξεκινήσει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων ν. Ηρακλείου, κ. Κώστας Αράπογλου, που τόνισε τις παθογένειες και τον κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους οι πολίτες.
Νομοθετική ρύθμιση αλλά με την έγκριση του Πρωθυπουργού
Ο κ. Ταβερναράκης, όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη, πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντο, Ευθύμιο Μπακογιάννη με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα λαμβάνοντας την απάντηση ότι είναι σε γνώση του υπουργείου και ότι ο ίδιος ετοιμάζει το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για παράταση του μέτρου.
Όμως ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εάν πρώτα δεν λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού και του υπουργού Περιβάλλοντος καθώς πρόκειται για καθαρά πολιτική απόφαση.
Αυτό δημιουργεί ελπίδες για το ενδεχόμενο παράτασης αφού οι ευθύνες της πολιτείας για όλα τα παραπάνω που επεσήμανε το Τεχνικό Επιμελητήριο και όχι μόνο είναι μεγάλες και διαχρονικές, καθώς η έλλειψη πολεοδομικών σχεδίων ήταν καταλυτική για την οικιστική οικοδόμηση σε εκτός σχεδίου ακίνητα εξαιτίας της ανάγκης στέγασης.
“Αυτά είναι ζητήματα τα οποία τα έχουμε καταγράψει και μέχρι την ημερομηνία της ολοκλήρωσης θα παρθεί η πολιτική απόφαση για το αν θα δοθεί ή όχι παράταση. Μέχρι σήμερα η οδηγία που έχουμε είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση” , ανέφερε σε δηλώσεις του πριν από λίγες ημέρες από τα Χανιά, ο κ. Μπακογιάννης.
Αφόρητες πιέσεις για παράταση – Οι κίνδυνοι που υπάρχουν
Οι πιέσεις πάντως εντείνονται ενώ την προηγούμενη διετία 2021-2022, που ήταν και η τελευταία για να διευθετηθούν όλα αυτά τα προβλήματα χαρακτηρίσθηκε από υγειονομική κρίση με περιορισμούς στις δραστηριότητες των πολιτών και οικονομική δυσπραγία, αλλά και με οικονομική κρίση λόγω της πολεμικής ανάφλεξης στην Ουκρανία με ανεξέλεγκτες αυξήσεις στον κλάδο της κατασκευής.
Επίσης η έντονη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού με νέες μάλιστα τουριστικές επενδύσεις και η μετοίκηση τουριστών και εργαζομένων, στην νησιωτική χώρα ιδιαίτερα, έχει δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες για στέγη με παράλληλη αύξηση αξιών και ενοικίων.
Επειδή, τονίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα:
– πολλοί ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να μην έχουν την δυνατότητα, αν και θα το επιθυμούσαν, να εξασφαλίσουν την οικοδομησιμότητα της περιουσίας τους μέχρι τις 09/12/2022, όπου λήγει η προθεσμία της κατά παρέκκλισης δόμησης,
– έχει απορυθμισθεί η κτηματαγορά με ορατό και άμεσο κίνδυνο να απαξιωθεί η περιουσία
των πολιτών, ιδίως στην νησιωτική χώρα που ο κλήρος είναι παραδοσιακά μικρός,
– κινδυνεύουν με ματαίωση επενδυτικά σχέδια και η απορρόφηση κονδυλίων από Κοινοτικά
προγράμματα, ενώ διαφαίνεται και η δημιουργία νέου κύκλου “κόκκινων δανείων” στις Τράπεζες, αποκλειστικά σε εγγυήσεις που έχουν δοθεί σε τέτοια οικόπεδα,
– ο συνδυασμός της μη ύπαρξης δομήσιμης γης και αυξημένων αναγκών σε στέγη, λόγω της ανάπτυξης, θα δημιουργήσει νέα γενιά αυθαιρέτων κτισμάτων με όλες τις συνέπειες, καλεί την κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι την έγκριση των ανά περιοχή Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων να δοθεί παράταση άλλων 2 ετών ώστε να επέλθει η κανονικότητα στη ζωή των ιδιοκτητών, των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και της αγοράς ακινήτων.