ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πιάστηκαν λίγο πριν το πουλήσουν τον -ανυπολόγιστης αξίας- Μινωικό Κούρο – Ξυπνούν μνήμες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στις δικαστικές αίθουσες

Μνήμες από την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ενός μινωικού ειδωλίου «ανυπολόγιστης εμπορικής αξίας» από τη Νεοανακτορική Περίοδο, η οποία είχε έρθει στο «φως» το 2015 στον νομό Λασιθίου, αναμένεται να «ξυπνήσουν» αύριο, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις δικαστικές αίθουσες.

Η εκδίκαση της υπόθεσης – σε δεύτερο βαθμό – έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης: Πριν από περίπου δύο χρόνια, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κρίνει πρωτόδικα ένοχους τέσσερις Κρητικούς, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

Οι τέσσερις άνδρες που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση είχαν συλληφθεί στα τέλη Μαΐου του 2015. Το προηγούμενο διάστημα είχε περιέλθει στην Αστυνομία η πληροφορία ότι ντόπιοι είχαν στην κατοχή τους ένα αρχαίο αγαλματίδιο, τεράστιας αρχαιολογικής, αλλά και εμπορικής αξίας. Όπως φαίνεται, οι κατηγορούμενοι προσπαθούσαν επί μήνες να πουλήσουν το εν λόγω ειδώλιο, τον οποίο είχαν στην κατοχή τους.

Λίγες εβδομάδες πριν τελικά πέσουν στο «δόκανο» των Αρχών, οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν μπει σε στενό… κλοιό από την Αστυνομία, η οποία παρακολουθούσε προσεκτικά τις κινήσεις τους και την κατάλληλη στιγμή έδρασε.

Οι τέσσερις Κρητικοί συνελήφθησαν στις 28 Μαΐου του 2015. Λίγη ώρα πριν καταλήξουν με χειροπέδες, δύο από τους κατηγορούμενους φέρονται να είχαν δείξει σε δύο υποψήφιους αγοραστές το αγαλματίδιο. Την ίδια ώρα, δύο ακόμη άνδρες είχαν τον ρόλο του παρατηρητή-τσιλιαδόρου. Τελικά, οι αστυνομικοί που τους είχαν στήσει καρτέρι ενήργησαν αστραπιαία και συνέλαβαν και τους τέσσερις άνδρες, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση.

Το αρχαίο ειδώλιο απεικονίζει έναν άνδρα σε στάση λατρείας. Το χάλκινο ειδώλιο έχει ύψος 30 εκατοστά και φέρει φύλλα χρυσού στα κάτω άκρα και το αριστερό γόνατο. Όπως είχε γίνει γνωστό τότε, ο κούρος ανήκει στη Νεοανακτορική Περίοδο (1700-1450 π.Χ.). Σύμφωνα με τις Αρχές, είναι «ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και ανυπολόγιστης εμπορικής αξίας».

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Νοέμβριο του 2020, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Το δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους και τους τέσσερις κατηγορούμενους, άπαντες από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

Ειδικότερα, ένας 42χρονος – σήμερα – άνδρας είχε κριθεί ένοχος για υπεξαίρεση αρχαίου μνημείου και για απόπειρα διάθεσης αρχαίου μνημείου. Ένας συνομήλικός του κι ένας 48χρονος κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια σε απόπειρα διάθεσης αρχαίου κινητού μνημείου, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος (επίσης 48 ετών) είχε κριθεί ένοχος για απόπειρα διάθεσης αρχαίου κινητού μνημείου.

Ο 42χρονος που κρίθηκε ένοχος για δύο πράξεις καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών. Στον εν λόγω καταδικασθέντα δε δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του.

Ο έτερος 42χρονος κι ο ένας εκ των δύο 48χρονων καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος (ο έτερος 48χρονος) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών. Στους εν λόγω τρεις καταδικασθέντες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι για την επίμαχη υπόθεση είχε πραγματοποιηθεί επίσημη παρουσίαση στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο. Όπως είχε αναφέρει ο – τότε – γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, Μιχάλης Καραμαλάκης, το συγκεκριμένο αρχαίο αντικείμενο είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και η εμπορική του αξία είναι ανυπολόγιστη. Ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε συγχαρεί κι ευχαριστήσει τότε τον διοικητή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και την Ομάδα Ειδικών Αποστόλων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. «Πρόσθεσαν άλλη μια μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό τους και συνέβαλαν αποτελεσματικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων στο νησί μας», είχε επισημάνει τότε ο επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ