ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πληρώνει δάνεια 17 χρόνια κι όμως της βγάζουν το σπίτι σε πλειστηριασμό

Μία προσωπική Οδύσσεια ζει επί 17 χρόνια η Κρητικιά δανειολήπτρια Ε.Τ. χωρίς όμως να διαφαίνεται στον ορίζοντα η προσωπική της… Ιθάκη και με τις τράπεζες να απειλούν να βγάλουν σε πλειστηριασμό την πρώτη και μοναδική της κατοικία κι ενώ μεγαλώνει ανήλικο παιδί.

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 2006 όταν η νιόπαντρη τότε Ε.Τ. έλαβε από δύο τράπεζες αντίστοιχα στεγαστικά δάνεια ύψους 71.000 ευρώ το πρώτο και 84.000 ευρώ το συμπληρωματικό από δεύτερη τράπεζα.

Εκείνη την εποχή η ίδια είχε εκκαθαριστικό 27.000 ευρώ το χρόνο και μέχρι το 2011 πλήρωνε κανονικά τις δόσεις ύψους 900 ευρώ το μήνα. Επειδή, όμως, δεν κατέχει άλλη περιουσία στο όνομά της πήρε τα δάνεια με προσημείωση υποθήκης, δηλαδή έθεσε σε υποθήκη την πρώτη της κατοικία.

…Και ύστερα ήρθε η οικονομική κρίση

Το 2011 όλα τα δεινά έπεσαν μαζεμένα επάνω στην Ε.Τ. σαρώνοντας σαν ισχυρή θύελλα τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική της ζωή. Εκείνη τη χρονιά χώρισε και ο πρώην σύζυγος της είναι άνεργος από τότε μέχρι και σήμερα δίχως να είναι σε θέση να συνεισφέρει οικονομικά στην αποπληρωμή των δανείων.

Παράλληλα, η ίδια απευθύνθηκε σε δικηγόρο το 2012 ο οποίος κατέθεσε αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη. Επειδή τα δικαστήρια καθυστέρησαν την εκδίκαση της υπόθεσης ο δικηγόρος είχε καταθέσει έγγραφο για επίσπευση της δικάσιμου με το δικαστήριο να προγραμματίζεται για τις 13.06.2023, δηλαδή 11 χρόνια μετά! Τότε εκδόθηκε και προσωρινή διαταγή ώστε να πληρώνει το 10% της δόσης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Ωστόσο η ίδια -καλή τη πίστει- πολλές φορές, όταν τα οικονομικά της τής το επέτρεπαν, πλήρωνε μέχρι και 150 ευρώ το μήνα στη δόση του δανείου. Μέχρι σήμερα λοιπόν έχει πληρώσει συνολικά περίπου 65.000 ευρώ!

Μέχρι να γίνει το Δικαστήριο… άλλαξε ο νόμος Κατσέλη

Σημειώνεται ότι το νόμος 3869/2010, γνωστός και ως «νόμος Κατσέλη» εστίαζε κυρίως στη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων προς ιδιώτες και δημόσιο, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις προέβλεπε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ωστόσο από τη 1η Ιουνίου 2021 αντικαταστάθηκε από τον νόμο 4738/2020, που είναι γνωστός και ως «Πτωχευτικός νόμος».

Έτσι, εντελώς ξαφνικά και απροσδόκητα, η συμπολίτης μας Ε.Τ., όπως και πολλοί άλλοι, έμεινε κυριολεκτικά από τη μία ημέρα στην άλλη… επί ξύλου κρεμάμενη.

Το καλοκαίρι του 2021 το δικαστήριο εξέδωσε απορριπτική απόφαση για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη εφόσον ο νόμος είχε ήδη καταργηθεί και αντικατασταθεί από άλλον ο οποίος δεν προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τότε, στις 15.06.2021, έκαναν αίτηση επαναπροσδιορισμού της δίκης η οποία δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

κόκκινα δάνεια

Το δάνειο κατέληξε σε ξένα funds

Η περιπέτεια της Ε.Τ. δεν έχει τελειωμό… Η ίδια αναφέρει στο cretalive ότι: «Δεν είχα καμία ενημέρωση από τις τράπεζες, ούτε με πήραν τηλέφωνο ώστε να πάω και να ρυθμίσω εκ νέου τη δόση εφόσον άλλαξε ο νόμος. Ούτε με ενημέρωσαν ότι το δάνειο πήγε στο ξένο fund της Intrum».

Υπενθυμίζεται ότι η Intrum είναι το ίδιο fund από την Ιρλανδία το οποίο απειλεί να βγάλει σε πλειστηριασμό τα ακίνητα – φιλέτα της Ένωσης Ηρακλείου, το κεντρικό κτήριο της λεωφόρου 62 Μαρτύρων καθώς και το εμπορικό κέντρο «Τάλως».

Ο “Γολγοθάς” με τις τράπεζες και η απειλή για πλειστηριασμό

Εν τέλει τον Δεκέμβριο του 2022, χωρίς να έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση, η πρώτη τράπεζα έστειλε διαταγή πληρωμής ζητώντας από την δανειολήπτρια το ποσό των 40.000 ευρώ σε διάστημα μόλις ενός μήνα, ειδάλλως θα έβγαζε το σπίτι σε πλειστηριασμό.

Ωστόσο, η δανειολήπτρια πήγε στην τράπεζα να ρωτήσει το συνολικό ποσό που χρωστάει ακόμα και να τις εκτυπώσουν τις καταβολές που έχει κάνει από το έτος 2006 έως σήμερα και έλαβε ως απάντηση ότι «δεν φαίνεται καν σαν πελάτης και ότι δεν έχει κανένα δάνειο στην τράπεζα»! Επίσης της ευχήθηκαν καλή τύχη και καλή επιτυχία και ότι κατανοούν απόλυτα το πρόβλημα της διότι είναι χιλιάδες άνθρωποι στην ίδια θέση. Αυτή ήταν η μόνη απάντηση από τους υπαλλήλους των τραπεζών. «Δεν θα έπρεπε να φαίνονται οι καταβολές που έχω κάνει κάνει ως δανειολήπτρια; Δηλαδή αν κάποιος δεν κρατάει ή έχει χάσει παραστατικά δεν μπορεί να αποδείξει τα χρήματα που έχει καταβάλλει στο δάνειο του» διερωτάται εύλογα η ίδια και συνεχίζει λέγοντας ότι «στη δική μου περίπτωση έχω τα παραστατικά στα οποία φαίνεται ότι έχω ήδη καταβάλει ποσό περίπου 65.000 ευρώ και στα δύο δάνεια».

Με αυτά ως δεδομένα ο δικηγόρος της κατέθεσε ανακοπή στη διαταγή πληρωμής αλλά παρόλα αυτά η τράπεζα παρέκαμψε τις κινήσεις του δικηγόρου και έπειτα από ένα μήνα, αφότου έληξε η προθεσμία που είχε δώσει στη δανειολήπτρια, έστειλε δικόγραφο ότι τον Ιούνιο του 2023 βγαίνει το σπίτι σε πλειστηριασμό για το δάνειο των 71.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ και το δεύτερο- συμπληρωματικό δάνειο κατέληξε στο ξένο fund της Sepal. Όμως αυτή η τράπεζα, σε αντίθεση με την πρώτη, ενημέρωσε την δανειολήπτρια για τη μεταβίβαση του δανείου σε fund και κάλεσε την Ε.Τ. σε διαπραγμάτευση.

Ωστόσο η ρύθμιση δεν έχει γίνει ακόμα με τις δύο πλευρές να εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαπραγμάτευση καθώς για το δάνειο ύψους 84.000 ευρώ το fund ζητά προκαταβολή 8.000 ευρώ και δόση 400 ευρώ το μήνα για 35 χρόνια!

«Πλέον έχω μισθό μόνο 700 ευρώ το μήνα. Μακάρι να είχα τα χρήματα να τους τα έδινα αλλά δεν τα έχω. Εκτός από αυτό το σπίτι δεν έχω τίποτα άλλο στο όνομα μου, ούτε καν αυτοκίνητο. Εργάζομαι σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων επειδή μου παρέχει αυτοκίνητο» αναφέρει η Ε.Τ.

Η ίδια συνεχίζει λέγοντας ότι: «Χωρίς υψηλή προκαταβολή δεν μπορείς να ρυθμίσεις το δάνειο. Αλλά αν τα είχα δε θα τα έδινα στις δόσεις ούτως ή άλλως; Παρά την εντολή κατάσχεσης και το ότι έχουν βγάλει το σπίτι σε πλειστηριασμό εγώ πληρώνω κανονικά τα 100 ευρώ της δόσης και τα δέχονται».

Ο νέος γάμος, η πανδημία και… η αναστολή εργασίας

Το 2019 η Ε.Τ. παντρεύτηκε ξανά και ο νέος σύζυγος έπαιρνε μισθό 700 ευρώ. Παρότι και οι δύο ήταν χαμηλόμισθοι εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνεια ενώ ήταν έτοιμοι να κάνουν και νέα ρύθμιση. Κάπου εκεί όμως ήρθε η πανδημία με το καθολικό lockdown με συνέπεια να τεθούν και οι δύο σε αναστολή εργασίας επί δύο χρόνια.

Το Εργατικό Κέντρο στο πλευρό της

Πριν λίγες ημέρες ήταν προγραμματισμένο το δικαστήριο για την ανακοπή πλειστηριασμού με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιο Βοργιά να βρίσκεται στο πλευρό της δανειολήπτριας.

Μάλιστα το Εργατικό Κέντρο έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα για τα κόκκινα δάνεια στο οποίο καλούνται να απευθύνονται οι πολίτες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Τελικά, εξαιτίας της πανελλαδικής απεργίας, δεν έγινε το δικαστήριο, ενώ ορίστηκε νέα δικάσιμος για τις 26.04.2023. Όμως ο χρόνος είναι ιδιαίτερα πιεστικός αφού ο πλειστηριασμός από την Intrum έχει οριστεί για τις 28.06.2023.

«Πλέον ζητώ οι δικαστές να δουν τα στοιχεία που έχω προσκομίσει για να διαπιστώσουν ότι πραγματικά είμαι οφειλέτης που μέχρι και σήμερα πληρώνω κανονικά τις δόσεις μου και να μη μου βγάλουν το σπίτι σε πλειστηριασμό. Επίσης ζητώ να υποχρεώσουν την τράπεζα σε μία βιώσιμη λύση στην οποία θα μπορώ να αντεπεξέλθω. Πλέον έχω εκκαθαριστικό περίπου 13.000 ευρώ μαζί με τον άνδρα μου. Αυτό δεν αποδεικνύει αδυναμία αποπληρωμής;» καταλήγει με ένα παράπονο στα χείλη η Ε.Τ.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ