Στο μεταξύ, επίσημη απάντηση από τη νέα ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ «τοποθετεί» την πληρωμή της πρώτης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2022 για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη εδώ και αρκετές ημέρες την ημερομηνία αυτή είχε αναφέρει και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, αφού έλεγε πως οι πληροφορίες του κάνουν λόγο για την πληρωμή της πρώτης δόσης όχι πριν από τις 20 Οκτωβρίου.
Αναλυτικότερα, ερωτήσεις που «καίνε» τους αγρότες για τη νέα ΚΑΠ κατέθεσε στη Βουλή ο Σταύρος Αραχωβίτης. Τι θα γίνει, τελικά, με τις επιδοτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας, από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και μέχρι το 2027;
«Ενώ υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων- “φωτιά”, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει ακόμα σαφείς απαντήσεις, την ώρα που ήδη έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και οι αγρότες καλούνται να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν τα επόμενα 3 με 4 χρόνια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ η Ελλάδα έχει καταθέσει τις – δυστυχώς ημιτελείς – προτάσεις της προς την Κομισιόν από τις 30 Δεκεμβρίου του 2021, φαίνεται ότι θα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα πάρει την έγκριση του τελικού στρατηγικού σχεδίου για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, καθώς υπήρξαν πάρα πολλές παρατηρήσεις και ελλείψεις στο αρχικό σχέδιο», όπως σχολίαζε ο ίδιος σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα.
Αναλυτικότερα, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
– «Από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν τα οικολογικά σχήματα. Τι έχει γίνει και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε με αυτά, όταν ακόμα δεν έχουμε υποβάλει τις προτάσεις; Και μιλάμε για δεκαοκτώ οικολογικά σχήματα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αν καταφέρει στη νέα χρονιά ο μηχανισμός να είναι έτοιμος, για να “τρέξουν” κάποια οικολογικά σχήματα, μιλάμε ότι μόνο το 30% του ποσού που δινόταν ως “πρασίνισμα” από τη μέχρι τώρα προγραμματική περίοδο θα μπορέσει να δοθεί μέσα στο 2023.
– Τι θα γίνει με τις συνδεδεμένες; Θα είναι οι ίδιες αυτές που κατατέθηκαν, ή θα υπάρχουν αλλαγές βάσει των παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
– Τι θα γίνει με την αναδιανεμητική ενίσχυση που πραγματικά θα μπορούσε να είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος;».
Και συμπλήρωσε: «Στα βοσκοτόπια για το 2022 από την παλιά ΚΑΠ κατανέμονται 132 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τη νέα περίοδο το πολύ να διανεμηθούν γύρω στα 30 εκατομμύρια. Στις δενδρώδεις, που μέχρι σήμερα ήταν 135 εκατομμύρια ευρώ, μέσα στο 2023 το πολύ να δοθούν γύρω στα 30 εκατομμύρια. Αυτά μέσα σε μια χρονιά, με την πρωτοφανή κρίση ακρίβειας που αντιμετωπίζουμε, καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργήσουν πολύ δύσκολες συνθήκες στους αγρότες για την επομένη».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, φάνηκε ανέτοιμος να απαντήσει στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα και αρκέστηκε μόνο να πει ότι άλλαξαν τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεχτούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Επίσης, ανέφερε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.
Τα στοιχεία του υπουργείου
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι από τον Δεκέμβριο του 2021, που η Ελλάδα κατέθεσε το Στρατηγικό της Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, μεσολάβησαν πολλά διεθνή γεγονότα αλλάζοντας τα δεδομένα. Η Ε.Ε. έκρινε ότι τα νέα αυτά δεδομένα πρέπει να ενσωματωθούν. Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η συμφωνία και στη συνέχεια η κύρωση του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ.
Επισημαίνοντας τα νέα δεδομένα που επιβάλλουν λύσεις, ανέφερε τα εξής: «ενεργειακή αυτονομία, εντατικότερη αξιοποίηση των ΑΠΕ, μείωση τους κόστους εισροών με ενθάρρυνση επενδύσεων σε νέες και ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η γεωργία ακριβείας, προώθηση του συνεργατισμού και της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών για την ισχυροποίηση της θέσης τους στην αλυσίδα αξίας διεύρυνσης των χρηματοδοτικών εργαλείων και των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών σε σχέση με απρόβλεπτες εξωγενείς κρίσεις, οικονομικές, κλιματικές, επιδημιολογικές, επισιτιστικές, κ.λπ.».
Σε αυτές τις επισημάνσεις που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις. Όσον αφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η Ε.Ε. έχει κάνει παρατηρήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη, επισημαίνοντας την ανάγκη εξορθολογισμού μέσω πιο αυστηρών κριτηρίων, με κυρίαρχο αυτό της ανταγωνιστικότητας.
Σημαντικές αντιφάσεις
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε ότι μετά την υποβολή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, για την περίοδο 2023-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε πίσω στη χώρα το σχέδιο με μια σειρά από παρατηρήσεις και, μάλιστα, παρατηρήσεις ουσίας, δυστυχώς.
Συγκεκριμένα διαπίστωσε σημαντικές αντιφάσεις στη λογική των παρεμβάσεων, ημιτελείς στόχους και ημιτελές χρηματοδοτικό πλάνο. «Επίσης, ανεπαρκείς πληροφορίες για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους, ελλείψεις στα παραρτήματα και απουσία της ex ante μελέτης, της εκ των προτέρων αξιολόγησης, αλλά και της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης SEA.
Επιπλέον – εδώ είναι τα σημαντικά – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την αναθεώρηση της συνολικής προσέγγισης του θέματος της εθνικής πρότασης για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα για το πώς έχει αντιμετωπιστεί.
Επίσης, διατύπωσε αμφιβολίες για το κατά πόσο η πρόταση για την αναδιανεμητική ενίσχυση – για την οποία εκείνη την περίοδο ήταν οι περισσότερες παρατηρήσεις και αντιρρήσεις μας – θα ωφελήσει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις και κατά πόσον θα διασφαλίσει ένα δίκαιο εισόδημα και βιωσιμότητα για τις μικρές και πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις. Ακριβώς δηλαδή ό,τι λέγαμε και τότε.
Με δεδομένο, βέβαια, ότι αυτή την περίοδο είναι αρκετά διαφορετικά τα πράγματα λόγω του ότι έχουμε και ένα πόλεμο στην Ουκρανία, όλα αυτά φαντάζουν και ακούγονται πολύ-πολύ πιο επίκαιρα από ό,τι τότε που το συζητάγαμε», τόνισε ο κ. Αραχωβίτης.
Της Παγκόσμιας Τράπεζας – Το θέμα της μελέτης διαχείρισης κινδύνου
Στη συνέχεια ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε πως «ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι δεν έχει κατατεθεί, δεν έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο η μελέτη διαχείρισης κινδύνου της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή το λεγόμενο “resilience”. Αυτό που τίθεται, λοιπόν, σαν ερώτημα, αυτό που φαίνεται, είναι ότι το πρόβλημα στο υποβληθέν από τον προκάτοχό σας Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο είναι ότι έχει δομικά προβλήματα. Έχει, εν πολλοίς, ζητούμενα όσον αφορά τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής γεωργικής παραγωγής, όσον αφορά και το παρόν, για να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση λόγω του πολέμου, αλλά και για το μέλλον που φαίνεται ότι θα είναι διαφορετικό και δε θα επιστρέψει ποτέ στα επίπεδα έτσι όπως τα γνωρίζαμε πριν. Κι εδώ ρωτάμε: Γιατί, κύριε υπουργέ, έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η κατάθεση των παρατηρήσεων, των απαντήσεων στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο; Και αν έχουν ολοκληρωθεί, με ποιες πολιτικές κατευθύνσεις στα παραπάνω, στα προηγούμενα κρίσιμα ζητήματα».
«Μόνο οι εννιά έχουν πάρει έγκριση»
Απαντώντας ο Γιώργος Γεωργαντάς, σημείωσε ότι από τις είκοσι επτά χώρες, οι εννιά μόνο – και γνωρίζετε ποιες είναι αυτές οι εννιά – έχουν πάρει την έγκριση για το εθνικό στρατηγικό τους σχέδιο. Οι άλλες δεκαοκτώ βρίσκονται σε μια διαδικασία απαντήσεων επί των παρατηρήσεων και συμπληρώσεων, όπου αυτό απαιτείται, αλλά και διευκρινίσεων»… Και στην επισήμανση Αραχωβίτη, «ωραία θα ήταν να ήμασταν μία από τις εννιά», ο ίδιος σημειώνει: «Ας μην είστε απαισιόδοξος περί των αποτελεσμάτων, τα οποία εντός του επόμενου πολύ μικρού διαστήματος θα υπάρχουν και γι’ αυτό το θέμα». Και, μεταξύ άλλων, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ο υπουργός πρόσθεσε: «Εμείς διαχρονικά ως χώρα έχουμε στηρίξει μεγάλο αριθμό τέτοιων προϊόντων, με λογικές και σκοπιμότητες οι οποίες είναι κατανοητές για εμάς που γνωρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στη χώρα, πλην όμως πλέον μπαίνουν κανόνες και κριτήρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία πρέπει να υπηρετηθούν».
Πηγή: neakriti.gr