Διχογνωμία ως προς την αποτελεσματικότητα που θα έχουν τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την πάταξη της φοροδιαφυγής κατέγραψε το neakriti.gr. Μία ουσιαστική ανάλυση των μέτρων, πάντως, έκανε στην εφημερίδα μας με κατανοητό τρόπο ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου.
Ο Δημήτρης Χριστοφοράκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να μας προκαλεί καμία εντύπωση το μεγάλο βάρος που δίνει η κυβέρνηση στις ηλεκτρονικές πληρωμές, καθώς, όπως λέει, εδώ και χρόνια υπάρχει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ξεκάθαρη κατεύθυνση ως προς τον ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμών. Το νέο “όπλο” της κυβέρνησης, όπως λέει, είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας!
Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιβληθούν από τις αρχές του 2024:
– Υποχρεωτικά POS παντού, ώστε να μπορούν να γίνονται δεκτές οι κάρτες για κάθε λιανική συναλλαγή.
– Σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS.
– Τέλος, τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων: η εξόφληση θα γίνεται μέσω τραπέζης.
– Καμία δαπάνη δεκτή προς έκπτωση από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αν δεν περνάει πρώτα στα MyDATA.
– Πρόστιμα για όσους επαγγελματίες/επιχειρήσεις δέχονται πληρωμές πάνω από 500 ευρώ σε μετρητά. Το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο του ποσού που δόθηκε σε μετρητά – αντί 100 ευρώ που ισχύει σήμερα!
– Ψηφιακό δελτίο αποστολής, με το οποίο όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.
– Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών.
«Κυρίαρχο βάρος στην αξιοποίηση της ψηφιοποίησης»
«Πρέπει να γίνει εντελώς κατανοητό ότι πλέον σφίγγει πολύ ο κλοιός για όποιους φοροδιαφεύγουν. Στη “φαρέτρα” του οικονομικού επιτελείου, που διαρκώς εκσυγχρονίζεται, είναι ο ηλεκτρονικός τρόπος ελέγχου των συναλλαγών, κάτι που βοήθησε πολύ όλο αυτό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, με την ψηφιοποίηση πλέον υπηρεσιών και διαδικασιών που είχαμε συνηθίσει να γίνεται “πρόσωπο με πρόσωπο”, “χέρι με χέρι”, δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης.
Ωστόσο, ως προς την εφαρμογή του MyDATΑ, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης σημείωσε: «Εκεί επιτρέψτε μου να έχω πολλές επιφυλάξεις στα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώθηκαν στην ομιλία του πρωθυπουργού κι εκεί κυρίως επειδή δεν είναι έτοιμη η αγορά. Και πρέπει να προσαρμοστεί η ίδια η αγορά στις δεξιότητες που απαιτούνται για το MyDATA. Θα πρέπει, δηλαδή, η αγορά να προμηθευτεί το λειτουργικό που απαιτείται και να εκπαιδευτεί. Αλλιώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί μέσα στο 2024. Πάντως, το MyDATA θα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη “μάχη” κατά της φοροδιαφυγής»…
Για τον ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής και για το πρόστιμο αν οι συναλλαγές γίνονται με ρευστό πάνω από τα 500 ευρώ, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης αναφέρει ότι ίσχυε και πριν, αλλά επειδή το πρόστιμο ήταν πολύ μικρό, συνήθως δεν εφαρμοζόταν.
«Τώρα το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής. Δηλαδή μια συναλλαγή της αξίας 1.000 ευρώ, που δε γίνεται μέσω τραπέζης, θα έχει πρόστιμο 2.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα πρόστιμα πια είναι πάρα πολύ ψηλά και η διασταύρωση αυτών των συναλλαγών είναι πλέον πολύ πιο εύκολη. Είναι η τεχνητή νοημοσύνη που θα βγάλει αρκετά ζητήματα»…
Ακόμα και στην αγοραπωλησία ακινήτων: «Πλέον το τίμημα θα πρέπει να καταβάλλεται αποκλειστικά και μόνο τραπεζικά, ώστε να μπορεί να γίνεται άμεσα η διασταύρωση της συναλλαγής. Ενώ έχουμε και μια πάρα πολύ σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν στην πλατφόρμα με τα Airbab. Οι ιδιοκτήτες που έχουν από τρία ακίνητα και πάνω δε θα έχουν την απαλλαγή που έδινε ο νόμος στον ΦΠΑ που πλήρωναν τα μικρά ξενοδοχεία και τα μικρά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Όλο αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, διαμορφώνει ένα ασφυκτικό τοπίο ελέγχου μέσα στην οικονομία, που δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να φοροδιαφύγει ή να σκεφτεί να φοροδιαφύγει»…
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών καλεί την κυβέρνηση να δώσει πιο ξεκάθαρες κατευθύνσεις στην αγορά και τις επιχειρήσεις και να ξαναδεί το ζήτημα των προστίμων. Είναι τόσο αυστηρά, όπως λέει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κλείσιμο κάποιες επιχειρήσεις…
«Ναι στα μέτρα, αλλά όχι σε εξαιρέσεις ημετέρων»
«Ναι στα μέτρα, αλλά να εφαρμοστούν σε όλους. Να μην εξαιρούνται πάλι κάποιοι ημέτεροι», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανόλης Κουμαντάκης.
«Η επιχειρηματικότητα επιζητεί τη νομιμότητα, όπως και όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς στον χώρο της αγοράς. Γιατί θεωρούμε ότι έτσι δημιουργείται μια καλύτερη συνθήκη, με τον ανταγωνισμό να είναι υγιής. Διότι, όταν πολλές επιχειρήσεις δε λειτουργούν με βάση τη νομιμότητα, δημιουργείται ένας ανταγωνισμός ο οποίος δεν είναι σωστός. Αυτό το λέγαμε πάντα και το λέμε. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας, αλλά να εφαρμοστεί στους πάντες. Και όχι σε κάποιες επιχειρήσεις, γιατί τότε θα έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΣΚ.
Καταλήγοντας, ο Μανόλης Κουμαντάκης υποστηρίζει ότι σε γενικές γραμμές τα μέτρα αυτά της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση…
Υψηλό το κόστος διασύνδεσης POS με ταμειακές μηχανές – «Είμαστε αντίθετοι, δε χτυπάς έτσι τη φοροδιαφυγή»
Ωστόσο, διαφορετική είναι η γνώμη του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, Μπάμπη Λεκάκη. «Σίγουρα εμείς συμφωνούμε στο να παταχθεί η φοροδιαφυγή, αλλά με μέτρα όπως είναι η διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη έτσι ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν οικονομικά οι μικρομεσαίοι έμποροι, βιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενοι, δε νομίζω ότι θα μπορούν να δουλέψουν. Δηλαδή θα επιβαρυνθούν εκ νέου με ένα υψηλό κόστος για να αγοραστούν οι καινούργιες ταμειακές μηχανές και να συνδεθούν με το POS, στο οποίο η κυβέρνηση δε συνεισφέρει καθόλου», ανέφερε.
Ο κ. Λεκάκης συνέχισε λέγοντας: «Βγήκαμε και είπαμε και χαρήκαμε πως βγήκαν οι τράπεζες και έδωσαν 50 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας στη Θεσσαλία, αλλά τα 50 εκατομμύρια αυτά οι τράπεζες θα τα πάρουν πολλαπλάσια μέσα από αυτή τη διαδικασία»…
Καταλήγοντας, ο Μπάμπης Λεκάκης είπε: «Η πραγματικότητα είναι ότι τη μεγάλη φοροδιαφυγή δεν την κάνουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες. Δεν κάνουν εκείνοι τη φοροδιαφυγή των 60 δισεκατομμυρίων στη χώρα. Τη μεγάλη φοροδιαφυγή την κάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και ας ψάξει η κυβέρνηση να τους βρει και να πατάξει εκεί τη φοροδιαφυγή»…
Πηγή: neakriti.gr