Στην επικαιροποίηση των πιστοποιητικών Ορθής Γεωργικής Πρακτικής στη χρήση των φυτοφαρμάκων προχωράει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στο Ηράκλειο να καλεί εκ νέου τους παραγωγούς, που είχαν τα προηγούμενα χρόνια περάσει από το “θρανίο”, να ετοιμάζονται να ξαναδώσουν εξετάσεις, κάτι το οποίο και είναι υποχρεωτικό.
Την πληροφορία αυτή έδωσε στο neakriti.gr ο γεωπόνος του Κέντρου “Δήμητρα” στο Ηράκλειο Στέφανος Λιβέρης, λέγοντας πως πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση και θα πρέπει να ανταποκριθούν όλοι, που μέχρι το 2015 μόνο από το συγκεκριμένο κέντρο πιστοποίησης έφτασαν τους 900 αγρότες.
Εκατοντάδες αγρότες εκπαιδεύτηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη και, σύμφωνα με τον κ. Λιβέρη, αναμένεται μετά την επικαιροποίηση να κληθούν και οι υπόλοιποι αγρότες που δεν είχαν ανταποκριθεί τότε να το πράξουν σήμερα, γεγονός που άπτεται της δημόσιας υγείας και της υγείας παραγωγών και καταναλωτών.
«Μόνο εδώ, το Κέντρο “Δήμητρα” Ηρακλείου είχε δώσει 900 πιστοποιητικά το 2015. Και αν βάλουμε και τους ιδιώτες, πρέπει να είχε ανταποκριθεί πάρα πολύς κόσμος. Είναι λοιπόν μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Διότι δε μιλάμε για αθώες ουσίες. Μιλάμε για θέματα για τα οποία ένας αγρότης θα πρέπει να έχει ένα μίνιμουμ γνώσεων για να μπορέσει να τα διαχειριστεί. Δηλαδή ακόμα και το πώς θα ξεπλύνει στο τέλος το βυτίο του, όλα αυτά θα πρέπει να τα κάνει με ασφάλεια. Ασφάλεια για τον ίδιο. Ασφάλεια για τον καταναλωτή. Ασφάλεια για το περιβάλλον που ζει αυτός και η οικογένειά του», δηλώνει κατηγορηματικά στο neakriti.gr ο Στέφανος Λιβέρης.
«Μέχρι το 2015 δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο, παρότι το συζητούσαν χρόνια. Μας ήρθε και από την Ε.Ε., βέβαια, η ανάλογη οδηγία, αλλά είναι από τις λίγες φορές που συμφωνώ κι εγώ με κάτι που λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε να “παίζουμε” με όλα αυτά. Είναι σοβαρές οι ουσίες», σύμφωνα με τον γεωπόνο, που τονίζει ότι «οι ερωτήσεις που μπαίνουν είναι απλά πράγματα. Δε ζητάει κανείς από τον αγρότη να έχει γνώσεις ουσίας. Δηλαδή, τι πρέπει να ξέρει να βλέπει στην ετικέτα. Πώς αυτό το πράγμα θα το φυλάξει με ασφάλεια να μην το φτάσουν ποτέ παιδιά ή άλλοι που δεν έχουν γνώση του τι είναι. Πώς αυτό το σκεύασμα θα το πάρει ο ίδιος να το χρησιμοποιήσει, χωρίς να κινδυνεύει… Πώς να μην το εισπνεύσει. Πώς να μην πέσει πάνω του. Πώς να μην πάει στα μάτια. Και πώς αυτό θα το χρησιμοποιήσει στο χωράφι του αποτελεσματικά και μετά θα ξεπλύνει τον εξοπλισμό του, χωρίς να κινδυνεύσει να ρυπάνει πηγές με νερό, όπως πηγάδια, ρέματα κ.λπ. Είναι απλά ζητήματα. Και δε μιλάμε για πυρηνική φυσική. Αν δείτε τις ερωτήσεις, είναι πιο απλές ακόμα και από το να δώσεις σήματα στην οδήγηση», λέει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Λιβέρης.
Τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων χορηγούνται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Αγροτική Ανάπτυξη (ΣΕΑ), μετά από επιτυχή εξέταση των ενδιαφερομένων σε ειδικά εξεταστικά κέντρα, η οποία διενεργείται μέσω βάσης δεδομένων που τηρεί η ΣΕΑ. Η ΣΕΑ δημιουργεί βάση δεδομένων με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, όπου μόνο μία επιλογή είναι η σωστή.
Μετά από επανεξέταση των ερωτήσεων και με σκοπό τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων κατά την έναρξη εφαρμογής του συστήματος χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων τροποποιούνται οι ερωτήσεις και επισυνάπτεται η επικαιροποιημένη βάση δεδομένων με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, η οποία θα χρησιμοποιείται από την ηλεκτρονική εφαρμογή για την πιστοποίηση γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.
Ηλεκτρονικά από το Κέντρο “Δήμητρα” οι εξετάσεις – 25 ευρώ το παράβολο
Το Κέντρο “Δήμητρα” του Ηρακλείου ενημερώνει τους παραγωγούς ότι θα ενεργήσει εξετάσεις μόνο για ανανέωση πιστοποίησης Ορθών Γεωργικών Πρακτικών στη χρήση των φυτοφαρμάκων, στις εγκαταστάσεις του, στην οδό Θεμιστοκλέους τέρμα στον Κατσαμπά του Ηρακλείου. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά. Για τη συμμετοχή απαιτούνται: Αίτηση, παράβολο κωδικού 5936 αξίας 25 ευρώ και απόδειξη πληρωμής του παραβόλου.
Η αίτηση και το παράβολο μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση dimitra.her@otenet.gr ή να προσκομιστούν στα γραφεία του Κέντρου κατά τις πρωινές ώρες.
Πηγή: neakriti.gr