ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ψηφιακό σύστημα ταξινομεί και αξιολογεί τα Νοσοκομεία

Διευρύνεται το ψηφιακό ΕΣΥ μέσω της εφαρμογής του συστήματος DRG. Το Diagnosis Related Groups, DRG, ή Σύστημα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων, όπως αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα, ταξινομεί πλέον τα νοσοκομειακά περιστατικά σε 1.136 κατηγορίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η διάγνωση των ασθενών, η ιατρική πράξη, η διάρκεια νοσηλείας, η τυχόν επανεισαγωγή, τροφοδοτώντας συνεχώς ένα ειδικό λογισμικό.

Η συλλογή και η επεξεργασία τους από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών – ΚΕΤΕΚΝΥ (ελληνικό Ινστιτούτο DRG), θα δημιουργήσει ως το τέλος του 2023 την πλήρη ψηφιακή εικόνα του ΕΣΥ.

Προς το παρόν η εικόνα σχηματοποιείται από τα οκτώ Νοσοκομεία της Κρήτης που συμπληρώνουν εννέα μήνες ψηφιακής λειτουργίας με το σύστημα DRG υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΕΤΕΚΝΥ. Κατά το διάστημα αυτό οι γιατροί εισάγουν το ιστορικό των ασθενών στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο και δημιουργούν ένα ψηφιακό αποτύπωμα της διαδρομής τους μέσα στο νοσοκομείο, από την εισαγωγή έως το εξιτήριο. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται η καταγραφή όλων των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, η χορήγηση φαρμάκων, η διάρκεια νοσηλείας.

Η ψηφιακή ακτινογραφία των νοσοκομείων της Κρήτης

Στα οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης από την αρχή του έτους τέθηκε σε λειτουργία το ενιαίο πληροφοριακό πρόγραμμα ιατρικού φακέλου (ΠΑΝΑΚΕΙΑ) και εκπαιδεύτηκαν οι επαγγελματίες υγείας στη χρήση του.

«Ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία για όλους μας. Η καινοτομία ήταν η σύνδεση ενός συστήματος κοστολόγησης με τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς. Το ΚΕΤΕΚΝΥ δεν λειτουργεί τον Ιατρικό φάκελο, αλλά συνδέοντας τον με το δικό του λογισμικό (grouper) πέτυχε την ολοκληρωτική του χρήση από το νοσοκομείο και την ανάπτυξη περαιτέρω λειτουργιών. Πλέον είναι σαφής και σημαντική η εξοικονόμηση ανθρωποωρών στα γραφεία κίνησης των συγκεκριμένων νοσοκομείων. Γίνεται πιο γρήγορα η διερεύνηση παρελθόντων περιστατικών ενός ασθενούς, δημιουργείται πιο σφαιρική άποψη για το ιστορικό του ασθενούς και γίνεται η δουλειά των ιατρών αποδοτικότερη» σημειώνει στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ, κ. Παντελής Μεσσαρόπουλος.

Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί θα αναλυθούν και θα αποτελέσουν «πιλότο» για την εφαρμογή των DRG σταδιακά στα άλλα νοσοκομεία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ζητούμενο είναι για το ΚΕΤΕΚΝΥ να συρρικνωθούν οι παθογένειες και να πολλαπλασιαστούν οι πρακτικές καλής λειτουργίας των νοσοκομείων, προς όφελος των πολιτών.

Ενδεικτικά, σε μεγάλο νοσοκομείο της Κρήτης, τον περασμένο Αύγουστο έγιναν 1.829 εισαγωγές παθολογικών περιστατικών, αποτελώντας το 76,8% των συνολικών εισαγωγών. Τα χειρουργικά περιστατικά εμφανίζονται σε δυσανάλογα μικρό ποσοστό στον όγκο των περιστατικών και των νοσηλευομένων, χωρίς όμως αυτό να θεωρείται ότι αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα χειρουργικά περιστατικά «καλύπτονται» από τα παθολογικά, με το κενό στην καταγραφή να «θολώνει» την εικόνα της νοσοκομειακής κίνησης και λειτουργίας. Η ψηφιακή μορφή του πρακτικού χειρουργείου που πρέπει να συμπληρώνεται από τον γιατρό μετά από κάθε επέμβαση αποδείχθηκε πρόσκομμα στη νέα πορεία του μεγάλου νοσοκομείου της Κρήτης. Ωστόσο, με δεδομένη την ολοκλήρωση της ψηφιακής εποχής στο ΕΣΥ μέχρι το τέλος του 2023 και τις ηλεκτρονικές λίστες χειρουργείων που δρομολογούνται ενόψει των απογευματινών χειρουργείων, η υπερπήδηση του εμποδίου θεωρείται θέμα χρόνου.

Από τα δεδομένα φάνηκε επίσης διακύμανση αναφορικά με τα Επείγοντα και με τα τακτικά περιστατικά που εισάγονταν στα νοσοκομεία. Σε άλλα νοσοκομεία οι εισαγωγές των περιστατικών γίνονται κατά κύριο λόγο μέσω των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και σε άλλα στην πλειονότητά τους μέσω των τακτικών ιατρείων. Αυτό αποτυπώνει αφενός δυσλειτουργίες των νοσοκομείων, αφετέρου μια στρεβλή αντίληψη των κατοίκων σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται ένα πρόβλημα υγείας και τη διαχείρισή του, πχ ότι όλα αντιμετωπίζονται όταν εφημερεύει το νοσοκομείο και όχι μέσω προγραμματισμένης επίσκεψης.

Για τους αρμόδιους που επεξεργάζονται τα στοιχεία μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών στα ΤΕΠ θα μπορούσε να καλύπτει παράτυπες διαδικασίες για να παρακαμφθεί η λίστα αναμονής, ενώ μικρός αριθμός εισαγωγών μέσω των ΤΕΠ θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν τηρείται η λίστα.

Καταρτίζονται νέοι προϋπολογισμοί

Από τα νοσοκομεία της Κρήτης θα ξεκινήσει και η επόμενη μεγάλη φάση αυτής της ψηφιακής επανάστασης: η αποζημίωση των νοσοκομείων θα γίνεται με βάση τις υπηρεσίες που παρέχουν. Όπως τονίζουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, χάρη στον ψηφιακό υγειονομικό χάρτη της Κρήτης η τελική χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα γίνεται με πιο διαφανή και δίκαιο τρόπο, καθώς θα βασίζεται στο παραγόμενο έργο τους και στο κόστος του.

Το σύστημα DRG είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αποζημίωση των νοσοκομείων και για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους σε πολλές χώρες.

«Όσο περισσότερα στοιχεία έχουμε για το παραγόμενο έργο ενός νοσοκομείου, τόσο περισσότερο μπορούμε να παρέμβουμε με κινήσεις βελτίωσης στη λειτουργία του. Αυτά τα στοιχεία που συλλέγονται μπορούν να αξιοποιηθούν από το υπουργείο Υγείας ώστε να καταρτίζονται τεκμηριωμένοι προϋπολογισμοί και να αξιολογείται η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων» τονίζει ο κ. Μεσσαρόπουλος.

Άλλα 21 νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της βόρειας Ελλάδας και της Αττικής, θα ενταχθούν στο σύστημα αυτό έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, το επόμενο δίμηνο δρομολογείται η ένταξη των νοσοκομείων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας –πλην του «Παπαγεωργίου»–, του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, του γενικού νοσοκομείου Βόλου και του γενικού νοσοκομείου Λάρισας, του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, του Θριάσιου, του γενικού νοσοκομείου Σύρου, του Κοργιαλένειου Μπενάκειου – Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και του «Ανδρέας Συγγρός». Η επιλογή των νοσοκομείων γίνεται με κριτήριο την επάρκεια των πληροφοριακών τους συστημάτων και τη δυνατότητα εκπαίδευσης του προσωπικού τους.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ